Felföldi, „a külföldi”

Bejárta a világot, dobogón állt az 1957-es „Budapest szépe” szépségversenyen és esztétika-filozófia szakot is végzett Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas érdemes művész. Az Operettszínház örökös tagjának a képeiből születési évfordulója apropóján szemezgetünk!

Kultúrsnack

2024.04.28 | olvasási idő: kb. 2 perc


Már csepűrágó, több mint száz színdarabot jegyző üknagyapja és dédnagynénikéje is komédiás volt, operaénekesnek készülő anyukája pedig kiválóan cimbalmozott, az okos lány édesapja nyomdokán mégis mérnöknek készült. Tehetsége azonban utat tört magának, olyannyira, hogy a Nemzeti Színházbeli statisztálás és a kecskeméti pályakezdés után csakhamar ő is a zenés színpadon találta magát, és fél évszázadon keresztül reflektorfényben is maradt.

Fiatalon a rádióban is vokálozott, első lemezén Németh Lehel vele énekelte a „Nekem a Balaton a Riviéra” című slágert. Kiválóan játszott, énekelt és táncolt, egyedi mozdulatait nem balettel, hanem ifjúsági válogatott talajtornász múltjával alapozta meg. Nyert ifjúsági kajakversenyt, síelt, teniszezett és imádott a Balatonon vitorlázni férjével, Körmendi Vilmos zeneszerző-karmesterrel. Operettek és musicalek főszerepei mellett már az 1960-as évek kezdetétől olyan filmekben szerepelt, mint a Germinal, a Meztelen diplomata, a Princ, a katona, az Irány Mexikó!, a Robog az úthenger, és ő volt a titokzatos szőke nő is a Veszedelmes labdacsok című krimiparódiában. Emblematikus alakítása lett Daisy Parker a Bál a Savoyban című Ábrahám Pál-operettben. Maga Bársony Rózsi, a szerepet egykor világsikerre vivő sztár választotta ki titokban utódjául a trieszti operettfesztivál előadására, ahol ezután évekig ő játszotta a szerepet.

A temperamentumos szubrett, akinek életigenlő lényét pályatársai és fiatal kollégái egyaránt szerették, pályáját festőpalettaként képzelte el, melyen minden színt kipróbált és vegyített egymással.

A Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkban most néhány emlékezetes pillanatot idézünk fel Felföldi Anikó pályafutásából.

A lapozgatóban látható képek:

 

1. A Chicago című musicalben Németh Sándorral (MTI Fotó: Farkas Tamás)

2. A két Latabár Kálmánnal a Békebeli háború című revüben (MTI Fotó: Tormai Andor)

3. A Princ, a katona című sorozat forgatásán (MTI Fotó: Keleti Éva)

4. A Beszterce ostroma című tévéfilmben Bessenyei Ferenccel (MTV Fotó: Szomszéd András)

5. 1982-es sztárfotó (MTI Fotó: Bara István)

6. Velma Kelly szerepében (MTI Fotó: Horváth Éva)

7. A Vidám Színpad bohózatában (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

8. A Pipin című musicalben (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

 

A 2020-ban eltávozott Felföldi Anikót születésének 86. évfordulóján a Zenés TV Színház sorozat Mi muzsikus lelkek című, Zerkovitz Béla zeneszerző életéről szóló, 1980-ban készült zenés műsorában láthatják az MTVA Archívum m3.hu oldalán.

 

 

Borítókép: Budapest, 2012. április 18. Felföldi Anikó színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-TZIHZ20120418007

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az egyik legfényesebb csillag

A nagy tehetségű Szécsi Pál énekes pályafutása mellett színészként is elkezdhette karrierjét. Születésnapján érdekességekkel emlékezünk a legendára.

Nagykörút

1896. augusztus 31-én adták át a millenniumi ünnepségek keretében a budapesti Nagykörutat.

Millenáris – a magyar versenysport bölcsője

Millenáris…, Pesten? A Thököly útnál? Csaknem mindenki értetlenkedik, a budai Millenárisra gondol. Pedig az első, a régi Millenáris ma is megvan még. Igaz, alig lehet észrevenni, de nem messze tőle ott hömpölyög a nagyvárosi forgalom.

Locsolkodás, hímes tojás - húsvéti népszokások képekben

Közeledik a húsvét hétfő. Régi képek segítségével idézzük föl a húsvéti hagyomány legfontosabb, napjainkra kihalófélben lévő elemeit.