Tél és tavasz küzdelme

A farsang hagyományokban gazdag ünnepségsorozat, amely vízkereszt napjától húshagyókeddig, azaz a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig tart.

Ünnepek és hétköznapok

2023.01.06 | olvasási idő: kb. 2 perc


Farsang a Gyerekvárosban (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Január 6-án, vízkeresztkor veszi kezdetét a hangos mulatságok, bálok és kézfogók időszaka, a farsang, amely nem vallásos, hanem inkább néphagyományokra épül. A farsangi időszak tetőpontja a „farsang farka”, vagyis a farsangi karnevál, ami a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, és egyben a tél búcsúztatása is. Ebben az időszakban rendezi meg híres karneválját számos város, közöttük Velence és Rio de Janeiro is, míg Magyarország legnevezetesebb eseménye ez idő tájt a mohácsi busójárás. 

Mohácsi busók 1975-ben (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A busójárás a délszláv eredetű mohácsi sokácok látványos farsangi népszokása. A más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik, de a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. Farsangvasárnapon a busó csoportok ágyúdörejre vonulnak be Mohács főterére, majd a Duna-parton és a környező utcákban hatalmas zajt keltve ünneplik a farsangot.

Máglyagyújtás a busófarsangon (MTI Fotó: Bajkor József)

Szürkületkor visszatérnek a főtérre, és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak. Kedden a főtéren újabb máglyát gyújtanak, ahol a tél koporsóját elégetve búcsúznak a hidegtől, és tánccal köszöntik a tavaszt.

Farsangi rönkhúzás (MTI Fotó: Kovács Sándor)

Mivel a húsvétot megelőző böjt idején nem volt szabad lakodalmat ülni, így a farsangi időszakban gyakoriak voltak az esküvők. Vas megyében ehhez kapcsolódó hagyomány, hogyha farsang idején nincs házasságkötés, akkor a farsang napján egy maszkokba öltöztetett párt összeházasítanak, akiket „hintójukon”, vagyis egy hatalmas rönkfán mókázás közepette végighúznak a falun, ezzel biztosítva az esztendő termékenységét. 

Csacsikordé és kiszebábú Kaposvárott (MTI Fotó: Horváth Péter)

Más városokkal ellentétben Kaposváron a farsang kezdetéhez, a január 6-i Dorottya-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják a farsangi karnevált, amikor a Csokonai Dorottya című vígeposzában leírt 18. századi farsangolást elevenítik fel. Később egyéb szokásokat is beépítettek az ünnepségsorozatba, például a régi időkben a lányok egy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek, majd végighordozták a településen.

Kiszebábút égetnek Kaposvárott (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)

A kisze névvel illetett bábút végül elégették, így szabadulva meg minden bajtól és a téli fagyoktól. A télűzésnek e szokása több magyar városban hagyomány volt, ott azonban, ahol folyóvíz volt, a kiszebábút vízbe vetették. A farsangi hagyományok sokszínűségében több egyezés is fellelhető, például még ma is elképzelhetetlen ez az időszak a frissen sült farsangi fánk nélkül.

Farsangi fánkevés (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Borítókép: Farsangi álarcok MTI Fotó, Készítette: Birgés ÁrpádTulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F_PAD19640117054

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Minden napra Örkény!

110 éve született a magyar groteszk nagymestere, aki mindig aktuális. A születésnapi hét minden egyes napján megidézi az MTVA Archívuma a magyar irodalom egyik legegyedibb hangú és stílusú szerzőjét, aki mindig nagyregényeket szeretett volna írni, mégis az egyperces novellákkal lett megkerülhetetlen igazodási pont.

Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

Tehetség, humor és karizma

Ma öt éve, hogy az égi színház társulatához csatlakozott Tahi Tóth László, aki mindaddig nem hagyta el a színpadot, míg képes volt játszani.