Az ezerarcú díva

Köszöntjük a ma szülinapos Esztergályos Cecíliát, aki balerinaként kezdte, mielőtt a színészethez pártolt, imádott férjhez menni, és egy ország „Anycija” lett.

Karakter

2023.01.26 | olvasási idő: kb. 3 perc


Mindezek csupán pillanatképek az 1943-ban Budapesten született és többek között Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett színésznő eseménydús életéből. Esztergályos Cecília előbb balettművészként végzett és három éven át a Pécsi Balett kötelékében táncolt, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 

A Balettintézet tanulójaként (MTI Fotó: Marosi László)

Karrierje során olyan színházak társulatainak volt tagja, mint a Thália, a Nemzeti, a veszprémi Petőfi és a József Attila Színház. Első nagy színpadi sikere még főiskolai hallgatóként Móricz Zsigmond Csibe című drámájának címszerepe volt 1968-ban. A mára inkább komikaként elkönyvelt színésznő karrierje során híres nőkarakterek nagyszerű megformálása mellett elképesztő átalakulóképességről is tanúbizonyságot tett. Számtalanszor egy darabban több szerepet is elvállalva bizonyította sokoldalúságát, mint például az Énekek énekében.

A Csibe című dráma címszerepében (MTI Fotó: Tormai Andor)

Filmes karrierje már 1961-ben elkezdődött, és első átütő sikere a filmvásznon 1963-ban a Márkus Miklós rendezte Tücsök című film főszerepe volt. Karrierje során számos játék- és tévéfilmben szerepelt, mint például az Álmodozások kora, a Régi idők focija és A Pendragon legenda. Mindezek mellett szívesen vállalt televíziós sorozatszerepeket is, mint például a Nyolc évszakban vagy a Privát kopóban. Legnépszerűbb sorozatalakítása azonban tagadhatatlanul Szép Károlyné szerepe volt a Família Kft.-ben, amelyben a gyakran elhangzó „Eddig-eddig-eddig vagyok!” mondása máig sem kopott ki a köznyelvből. 

Filmforgatás Bálint Andrással (MTI Fotó Friedmann Endre)

Esztergályos Cecília egyszer így vallott magáról: „Rendhagyó életemet erősen befolyásolta, hogy: 'fordítva vagyok bekötve', a mottóm: 'járatlan utat a jártért el ne hagyd', s miközben tudom, hogy „ilyen vagyok, ilyen"... - ennek ellenére „nem bánok semmit sem!” Jelenlegi férjével majd’ negyven éve élnek boldogságban, ám ezt a házasságot még öt másik előzte meg. Bár végül saját gyermekkel nem áldotta meg a sors, férje unokájában kárpótlásra lelt. 

Esztergályos Cecília 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A művésznő a színház és a balett mellett a képzőművészetben is kipróbálta magát, festményeiből és kerámiáiból országszerte több tárlata volt már látható. Kísérletező kedvét az is jól jellemzi, hogy egy időben a karate volt a hobbija. Legfontosabbnak azonban mindig is a színészetet tartotta, amiről így beszélt egyszer: „A színészet játék, játszva kell csinálni. A szövegtanulás benne a kemény munka. Számomra rendkívül fontos a precizitás. Ha viszont már megtanultam, el lehet engedni a „gyeplőt”, és jöhet a játék.” Esztergályos Cecíliát különleges adottságai, kimeríthetetlen energiája és lenyűgöző színészi átlényegülései emelték a magyar színjátszás nagyjai közé. 

Alakításait a mai napon az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján a Szerelmeitek emléke című tévéfilmben és a Cigánybáró című operett tévéváltozatában láthatják, január 28-án pedig a Téli sport című UHD-restaurált, különlegesen szép látványvilágú filmmel köszöntjük a művésznőt. Tartsanak velünk!

Borítókép: Esztergályos Cecília, színművész MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-579972

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A sármos Kukorica Jancsi

A kántortanítóból lett bonvivánra, az 1940-es évek egyik legismertebb operaénekes-színészére emlékezünk halálának 55. évfordulóján.

A nő, aki nem csak Petőfi özvegye volt

Édesanya, az 1800-as évek második felének kiemelkedő magyar női írója, költő és többek között neki köszönhetjük az Andersen-meséket, például a rendíthetetlen ólomkatona és a császár új ruhája történetét. Ismerjék meg Szendrey Júlia különleges életútját!

Kaszárnyából a színpadra

A 130 éve született, legendásan szép hangú Makay Margit 98 évet élt, és még 93 évesen is játszott. Korengedménnyel és szülői engedéllyel került tizenöt évesen a színiakadémiára, Jászai Mari „apródja” volt, és még színdarabot is írt és rendezett.

Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.