180 éve a színpadokon - a Hunyadi László opera

Erkel Ferenc Hunyadi László című háromfelvonásos operájának ősbemutatójára 1844. január 27-én került sor a Pesti Nemzeti Színházban. Különböző feldolgozásait láthatják fotóinkon nagyszerű művészekkel, nézzék meg képválogatásunkat!

Múltidő

2024.01.27 | olvasási idő: kb. 2 perc


Erkel Ferenc első jelentős operáját, a Hunyadi Lászlót 1841-43 között írta. A történelmi opera szövegkönyve Egressy Béni munkája, Tóth Lőrinc Két László című drámája alapján. A cselekmény Hunyadi János nándorfehérvári győzelmétől Hunyadi László haláláig beszéli el az eseményeket, a helyszínek Temesvár, Nándorfehérvár és Buda 1456-ban. A reformkorból a forradalom felé vezető években kiemelkedő figyelem övezte a Hunyadiakkal kapcsolatos témákat, legyen szó népszínműről, festményről vagy költeményről. Ebből és Bátori Mária operasikeréből kiindulva kezdett Erkel a Hunyadiakkal kapcsolatos témát keresni. A darab keletkezésének körülményei nem teljesen tisztázottak, egyes vélekedések szerint Egressy Béni nem Erkelnek szánta a szövegkönyvet.

A Hunyadi-opera nemcsak azért emelkedett ki a többi korabeli mű közül, mert a magyar történelem dicsőséges időszakáról szólt, hanem zenei téren is újat hozott az európai operairodalomba. A budapesti előadást követően Bécsben, Zágrábban és Bukarestben is bemutatták a művet. Később jelentősen módosítottak rajta, mert a szöveg nagyon régiesnek hatott. A Magyar Állami Operaházban az elmúlt években az ősváltozat és az átdolgozott verziók is felcsendülnek. Az évforduló kapcsán felidézzük, milyen szereposztásokban, milyen helyszíneken adták elő a művet. Tartsanak velünk, nézzék meg kattintható képgalériánkat!

A Lapozgatóban látható fotók: 

1.Az 1954-es előadás szerepeiben Orosz Júlia és Ilosfalvy Róbert (MTI Fotó/Magyar Fotó:Várkonyi László)

2.Diáklányok a szereposztást nézik a Hunyadi előadás előtt a színház folyosóján (MTI Fotó: Lónyai Mária)

3.Melis György Czillei Ulrik szerepében a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában 1954-ben (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

4.Operalemez készül a Hunyadi László operából (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

5.A Szegedi Nemzeti Színház színpadán Megyesi Pál, Horváth Anna és Jarolin Éva 1957-ben (MTI Fotó: Tóth Béla)

6.Hunyadi László a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó előadásaként 1959-ben (MTI Fotó: Tormai Andor)

7.Az 1965-ös előadás szerepiben Barlay Zsuzsa, Takács Paula, és Udvardy Tibor (MTI Fotó: Jármai Béla)

8.Nagypál László V. László, magyar király és Fodor János Gara nádor szerepében (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

9.Gyurkovics Mária operaénekes Gara Mária szerepében (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

10.Jelenet a harmadik felvonásból a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában (MTI Fotó: Várkonyi László)

 

Az m3.hu online csatornán a Mesterdallamok: Hunyadi László című zenei műsort tekinthetik meg az évforduló apropóján, tartsanak velünk!

Borítókép: Hunyadi László című operája az Erkel Színházban MTI Fotó Készítette: Sziklai Dezső, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-854270

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szmoking és redingote, avagy mégis a ruha teszi…

Magyar hagyományai ugyan nincsenek, de a vicces nevű nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day) az látszik bizonyítani, hogy – az év egy napján, október 13-án – mégiscsak a ruha teszi az embert. Az elegáns ruhának, öltönyöknek és kosztümöknek azonban minden korban megvolt a maga szerepe.

„Halló, halló, itt rádió Budapest”

1925. december elsején hangzott el az ünnepi bejelentés, amely a magyar rádiózás immár 95 esztendős történetének nyitányát jelezte.

Az állatkerti útmutatótól Homéroszig

Az ő remek fordításában ismerjük szinte az összes ókori klasszikust, közte az Odüsszeiát és az Iliászt. A neves Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító 105 éve született.

Cini, aki már tiniként sztár volt

A csinos, tiszta szemű, fiatal lány, a beatkorszak úttörője, rengeteg tánc- és popdal előadója nagy magaslatokat és mélységeket járt meg élete során.