180 éve a színpadokon - a Hunyadi László opera

Erkel Ferenc Hunyadi László című háromfelvonásos operájának ősbemutatójára 1844. január 27-én került sor a Pesti Nemzeti Színházban. Különböző feldolgozásait láthatják fotóinkon nagyszerű művészekkel, nézzék meg képválogatásunkat!

Múltidő

2024.01.27 | olvasási idő: kb. 2 perc


Erkel Ferenc első jelentős operáját, a Hunyadi Lászlót 1841-43 között írta. A történelmi opera szövegkönyve Egressy Béni munkája, Tóth Lőrinc Két László című drámája alapján. A cselekmény Hunyadi János nándorfehérvári győzelmétől Hunyadi László haláláig beszéli el az eseményeket, a helyszínek Temesvár, Nándorfehérvár és Buda 1456-ban. A reformkorból a forradalom felé vezető években kiemelkedő figyelem övezte a Hunyadiakkal kapcsolatos témákat, legyen szó népszínműről, festményről vagy költeményről. Ebből és Bátori Mária operasikeréből kiindulva kezdett Erkel a Hunyadiakkal kapcsolatos témát keresni. A darab keletkezésének körülményei nem teljesen tisztázottak, egyes vélekedések szerint Egressy Béni nem Erkelnek szánta a szövegkönyvet.

A Hunyadi-opera nemcsak azért emelkedett ki a többi korabeli mű közül, mert a magyar történelem dicsőséges időszakáról szólt, hanem zenei téren is újat hozott az európai operairodalomba. A budapesti előadást követően Bécsben, Zágrábban és Bukarestben is bemutatták a művet. Később jelentősen módosítottak rajta, mert a szöveg nagyon régiesnek hatott. A Magyar Állami Operaházban az elmúlt években az ősváltozat és az átdolgozott verziók is felcsendülnek. Az évforduló kapcsán felidézzük, milyen szereposztásokban, milyen helyszíneken adták elő a művet. Tartsanak velünk, nézzék meg kattintható képgalériánkat!

A Lapozgatóban látható fotók: 

1.Az 1954-es előadás szerepeiben Orosz Júlia és Ilosfalvy Róbert (MTI Fotó/Magyar Fotó:Várkonyi László)

2.Diáklányok a szereposztást nézik a Hunyadi előadás előtt a színház folyosóján (MTI Fotó: Lónyai Mária)

3.Melis György Czillei Ulrik szerepében a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában 1954-ben (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

4.Operalemez készül a Hunyadi László operából (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

5.A Szegedi Nemzeti Színház színpadán Megyesi Pál, Horváth Anna és Jarolin Éva 1957-ben (MTI Fotó: Tóth Béla)

6.Hunyadi László a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó előadásaként 1959-ben (MTI Fotó: Tormai Andor)

7.Az 1965-ös előadás szerepiben Barlay Zsuzsa, Takács Paula, és Udvardy Tibor (MTI Fotó: Jármai Béla)

8.Nagypál László V. László, magyar király és Fodor János Gara nádor szerepében (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

9.Gyurkovics Mária operaénekes Gara Mária szerepében (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

10.Jelenet a harmadik felvonásból a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában (MTI Fotó: Várkonyi László)

 

Az m3.hu online csatornán a Mesterdallamok: Hunyadi László című zenei műsort tekinthetik meg az évforduló apropóján, tartsanak velünk!

Borítókép: Hunyadi László című operája az Erkel Színházban MTI Fotó Készítette: Sziklai Dezső, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-854270

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kő Pál – aki még nevének is művészete anyagát választotta

Talán leghíresebb alkotása Szent István király szobra, amelyet 2001 pünkösdjén szenteltek fel a Gellért-hegyi Sziklakápolna előtt.

Szent Jobb – nemzeti ereklyénk kalandos története

1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre a Szent Jobbot, államalapító Szent István királyunk épen maradt jobb kezét.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

Tündérlaki komikánkra emlékezünk

125 évvel ezelőtt született az 1930-as évek komikaideálja. Gombaszögi Elláról hoztunk néhány érdekességet.