„Már nem csodálkozom a csodákon”

Eperjes Károly sajátos humorú, kivételes energiával rendelkező, keresztény hittel élő színművész, aki a szó jó értelmében vett fociőrült, parodista, rendező, tanár, művészeti vezető és több színház alapító tagja.

Karakter

Ecseri Judit | 2024.02.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, Eperjes Károlyt, aki 70 éve, 1954. február 17-én született Hegykőn. Gyermekként azt gondolta, hogy olimpiai bajnok lesz hosszútávfutásban, Ron Clarke ausztrál atléta edzéstervét követve annyira komoly álmokat dédelgetett, hogy még startgépet is készített magának. A 10 perces iskolai szünetekben meg tanárokat, rajzfilmfigurákat, színészeket utánzott, ha éppen nem focizott az udvaron.

1981-ben a Chicago című musicalben Koltai Róberttel (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Műszerészként dolgozott a Videotonnál, amikor beiratkozott egy amatőr színjátszótanfolyamra. Montágh Imre tanár úr tehetségesnek találta a fiút, ezért a vizsgán azt mondta, hogy jelentkezzen a főiskolára. Eperjes tudta, hogy logopédus a tanár, így a Gyógypedagógiai Főiskolára felvételizett. Az első évben nem vették fel, a következő alkalommal, amikor találkozott a tanárral, Montágh számon kérte tőle, hogy miért nem volt felvételizni „Mondom, én voltam, a tanár úr nem volt. – Én az első, a második rostán nem láttalak, a harmadikra nem is jöhettél. – Mondom milyen első, második tanár úr? Ott szóbeli volt és írásbeli. – Hát hova mentél, kérdi? – Mondom a Gyógypedagógiai Főiskolára. – De nem oda küldtelek!!!” A színésznek csak ekkor állt össze a kép, hogy Montágh a színművészetin is tanít…

A hetvenkedő katona című vígjátékban Gáspár Sándorral (MTI Fotó: Kleb Attila)

Eperjesről kevesen tudják, hogy a Ki mit tud?-on eljutott az országos zsűriig paródiájával. Bár akkor nem nyert, de a parodizálást a kollégák, haverok a büfében vagy filmforgatások közben gyakran kérik. Volt olyan időszak, amikor tizenhét közéleti személyiséget is utánzott egyidőben.

2019-ben az Országos színházi évadnyitó gálán (MTVA Fotó)

A kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdett a főiskola elvégzése után, számtalan verses előadásban és több mint száz színházi darabban alkotott maradandót. Mindmáig csak olyan szerepeket vállal, ahol azt érzi, hűen tudja szolgálni a művészetet és az emberiséget. Kedvenc költője Ady Endre, ars poeticája József Attilától származik, miszerint: „az igazat mondd, ne csak a valódit”. Ahhoz a generációhoz tartozik, akit rengeteget foglalkoztattak, a diploma után jó tíz éven keresztül egyik munkából rohant a másikba. Volt, hogy napközben a színházban próbált, délután előadása volt, éjjel meg filmet forgatott.

A vadkacsa bemutatóján Veszprémben (MTVA Fotó)

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja fiatalokat megszégyenítő lendülettel kezd bele minden színházi és filmes munkájába. Eltökélten figyel a kifejezésekre, szavakra, a tartalom és forma egységére, nagyon fontosnak tartja, hogy ez a kettő harmonikusan összeérjen. Eperjes szerint a legfontosabb filmje A Hídember volt, a legsikeresebb szakmailag az Eldorádó és legnépszerűbb a 6:3 avagy, játszd újra, Tutti! A számára legkedvesebb meg a Bereményi Géza rendezte filmdráma, A tanítványok. Az energikus, extravagáns színművész első filmes rendezése a Magyar Passió volt, ahol Leopold atyát alakítja. Nem tudja, milyen szerepek, munkák várnak még rá, de ezt gondolja: „Annyi szép feladatot kaptam a Jóistentől, és rajta keresztül a jó szándékú művésztársaktól, hogy már régóta a ráadást élem.”

70. születésnapja alkalmából az m3.hu-n a Kincsestár sorozat róla szóló részét és a Sobri című játékfilmet vetítjük, tartsanak velünk!

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tabányi Mihály, akit a Vasfüggöny mindkét oldalán a harmonika királyának neveztek

Hegedült és zongorázott, harmonikázni a legendás Bobula Lajos tanította hét éven át, a Zeneakadémián orgona és cselló szakot végzett.

Játsszanak velünk a magyar nyelv napján!

A magyar nyelv napját 2011. óta november 13-án ünnepeljük. A cél: ráirányítani a figyelmet egyik legfontosabb szellemi-kulturális örökségünkre, amit ezúttal egy szórakoztató kvíz formájában teszünk. Tartsanak velünk!

Krencsey Marianne - az ötvenes-hatvanas évek ragyogó csillaga

Nem a párt éppen illetékes elvtársának kénye-kedve, hanem a közönség szeretete emelte a magasba.

Csokoládét receptre!

Akármilyen hangulatban is vagyunk, bevásárlókosarainkban gyakran landol csokoládé. Hogy mi mindenre jó a kakaóbabból készült édesség, arra cikkünkből fény derül.