Az elefántok világnapja

A ma élő legnagyobb szárazföldi állatokért szinte mindenki rajong. Tíz évvel ezelőtt azért indult útjára a címadó kezdeményezés, hogy felhívja a figyelmet az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt a kipusztulás szélére került afrikai és ázsiai elefántpopuláció megmentésére. Alábbi lapozgatós képgalériánk róluk szól.

Kultúrsnack

2022.08.12 | olvasási idő: kb. 2 perc


Információk a lapozgató galériában található képekről: 

Borítókép: Látogatók csemegével etetik az elefántot a Budapest Főváros Állat- és Növénykertjében. MTI Fotó: Pálfai Gábor, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum,
Azonosító: MTI-FOTO-F__PG19630917007

  1. Elefánt sétál az utcán a cirkusz felé, egy úttesten parkoló Volskwagen gépkocsi mellett. (MTI Fotó: Tormai Andor)
  2. Látogatók csemegével etetik az elefántot a Budapest Főváros Állat- és Növénykertjében. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)
  3. Az elefánt-mama két mázsás kicsinyével a budapesti állatkertben. (MTI Fotó: Patkó Klári)
  4. Cirkuszi elefántot etet a fülkéjében posztoló rendőr a VI. Világifjúsági Találkozó ideje alatt. (MTI Fotó: Vigovszki Ferenc)
  5. Szultán, az elefánt fagyalaltot kér a fagylaltárustól a Fővárosi Állat- és Növénykerben. (MTI Fotó: Mikó László)
  6. A koppenhágai Benneweis cirkusz burmai születésű Jumbó nevű kiselefántja 2. születésnapja alkalmából a cirkusz igazgatójával felkresi a Rákóczi úti Verseny áruházat. (MTI Fotó: Bojár Sándor)
  7. Vizzel csalogatják új lakhelyére a 45 mázsás Szonját, a 16 éves nőstényelefántot a Budapest Főváros Állat- és Növénykertjében, (MTI Fotó: Percze Lajos)
  8. Elefántot és tevét kísérnek a szállítók a cirkusz felé. (MTI Fotó: Tormai Andor)
  9. Ismerkedés az elefánttal a Fővárosi Nagycirkuszban. (Magyar Fotó: Kotnyek Antal
  10. Gyerekek játszanak az alumíniumból öntött Kiselefánt című szobornál, Miró Eszter alkotásánál. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Jedlik Ányos – egy delejező ember

A bencés rendi szerzetes nevéhez fűződik többek között a villámdelejes forgony (elektromotor), az egysarki villanyindító (unipoláris gép), a csöves villámfeszítő (feszültségsokszorozó generátor) és a savanyavízi készület (szikvízgyártó berendezés) felfedezése, továbbfejlesztése és elkészítése.

Újra az iskolapadban

Iskolásként minden évben izgatottan vártuk a szeptembert, hogy végre újra lássuk barátainkat és meséljünk egymásnak nyári élményeinkről. Erről szól lapozható képválogatásunk is. Önöknek mi jut eszébe a tanévkezdésről?

Végig a Nagykörúton

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997. szeptember 13-án adták át a teljes hosszában felújított Nagykörutat, amely akkor már 101 éve Budapest egyik legfontosabb útjának számított. Az évforduló alkalmából visszatekintünk történetére.

A nándorfehérvári diadal emléknapjára

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából, 2011-ben az Országgyűlés a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.