Az átalakulóművész

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Egri Kati színésznőt, aki kilépett híres szülei árnyékából, és saját jogon is kivívta a közönség elismerését és szeretetét. Nézzék meg képválogatásunkat!

Karakter

2023.04.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az átváltozások mestere már a főiskolai vizsgán is bizonyított, ahol éppen olyan meggyőző volt a félszeg kislány szerepében, mint tenyeres-talpas szolgálóleányként. Édesapja Egri István színész, rendező, édesanyja Náray Teri színésznő volt. Egri István más pályára szánta lányait: Mártát orvosnak, Katalint pedig az első női asztalosnak, de végül mindketten a világot jelentő deszkákat választották. Egri Kati rengeteg színpadi szerepben nyújtott kiemelkedőt, a szélesebb közönség mégis kabarémunkásságáról és olyan Szabó Magda-adaptációkból emlékszik rá leginkább, mint az Abigél, a Régimódi történet vagy Az ajtó, melynek főszerepét játszotta. A színésznőt születésnapján életét és pályáját megidéző képekkel köszöntjük.

Tekintsék meg lapozható képgalériánkat!


  1. Portré 1984-ből (MTI Fotó: Bara István)
  2. Egri Márta, Egri István, Náray Teri és Egri Kati (MTI Fotó: Keleti Éva)
  3. Rádiókabaré felvételen 1990-ben (MTI Fotó: Hámori Szabolcs)
  4. Főiskolai végzősként társaival (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  5. Csikos Sándorral 1987-ben (MTI Fotó: Tóth István Csaba)
  6. A Radnóti Miklós Színházban (MTI Fotó. Fényes Gábor)
  7. Dörner Györggyel (MTI Fotó: Tóth István Csaba)
  8. Szerencsi Évával az Abigél forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)
  9. Gera Zoltánnal, Eperjes Károllyal és Varga Máriával (MTI Fotó: Kleb Attila)
  10. Mikó Istvánnal rádiókabaré-felvételen 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A színésznőt a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n az Utolsó padban című filmben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Egri Kati színésznő MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum: MTI-FOTO-579982

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az örökifjú Tordai Teri

„Az élet egy nagy színház, ahol vannak első sorok és királyi páholyok. Úgy vélem, kiérdemeltem egy szerény oldalpáholyt, ahonnan nézelődhetem” – nyilatkozta egy alkalommal.

Fényképészből nevettető

Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas és a Halhatatlanok Társulatának sorába is beválasztott színész-parodistát, Gálvölgyi Jánost, aki kerülőúton érkezett a világot jelentő deszkákra.

Heltai Jenő – a felcseperedő nagyváros költője

Szellemessége már jellegzetes pesti humor, kabarédalainak pajzánsága már nagyvárosi huncutság.

Farsang – vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang vízkeresztkor kezdődik, és a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart, ami idén február 17-re esik.