Az átalakulóművész

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Egri Kati színésznőt, aki kilépett híres szülei árnyékából, és saját jogon is kivívta a közönség elismerését és szeretetét. Nézzék meg képválogatásunkat!

Karakter

2023.04.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az átváltozások mestere már a főiskolai vizsgán is bizonyított, ahol éppen olyan meggyőző volt a félszeg kislány szerepében, mint tenyeres-talpas szolgálóleányként. Édesapja Egri István színész, rendező, édesanyja Náray Teri színésznő volt. Egri István más pályára szánta lányait: Mártát orvosnak, Katalint pedig az első női asztalosnak, de végül mindketten a világot jelentő deszkákat választották. Egri Kati rengeteg színpadi szerepben nyújtott kiemelkedőt, a szélesebb közönség mégis kabarémunkásságáról és olyan Szabó Magda-adaptációkból emlékszik rá leginkább, mint az Abigél, a Régimódi történet vagy Az ajtó, melynek főszerepét játszotta. A színésznőt születésnapján életét és pályáját megidéző képekkel köszöntjük.

Tekintsék meg lapozható képgalériánkat!


  1. Portré 1984-ből (MTI Fotó: Bara István)
  2. Egri Márta, Egri István, Náray Teri és Egri Kati (MTI Fotó: Keleti Éva)
  3. Rádiókabaré felvételen 1990-ben (MTI Fotó: Hámori Szabolcs)
  4. Főiskolai végzősként társaival (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  5. Csikos Sándorral 1987-ben (MTI Fotó: Tóth István Csaba)
  6. A Radnóti Miklós Színházban (MTI Fotó. Fényes Gábor)
  7. Dörner Györggyel (MTI Fotó: Tóth István Csaba)
  8. Szerencsi Évával az Abigél forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)
  9. Gera Zoltánnal, Eperjes Károllyal és Varga Máriával (MTI Fotó: Kleb Attila)
  10. Mikó Istvánnal rádiókabaré-felvételen 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A színésznőt a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n az Utolsó padban című filmben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Egri Kati színésznő MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum: MTI-FOTO-579982

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

10.000 lépésnél is több

Éppen 60 évvel ezelőtt, 1962. szeptember 23-án a Műegyetem Hess András téri kollégiumában adta első koncertjét az Omega ezen a néven. A koncert nemcsak a zenekar, hanem a magyar könnyűzene történetének is meghatározó eseményévé vált.

35 éve ég és föld között

1988-ban ezen a napon volt a Presser – Sztevanovity – Horváth alkotótrió mesemusicalje, a Padlás ősbemutatója a Vígszínházban.

Csillagfénynél is tündököl a napfény városa

90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

A titokzatos tragika

Nemcsak Antigoné szerepéből, de Jászai Mari-díjból is duplázott a leginkább klasszikus előadásokban tündöklő érdemes és kiváló művész, Kohut Magda.