A pesti legek aluljárója

Az Astoria megnyitása után három évvel adták át a főváros második korszerű aluljáróját. Az EMKE azóta is a történelmi kereszteződésben állja a gyalogosok rohamát.

Városi séták

2021.11.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


A főváros egyik legforgalmasabb csomópontján, a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében 55 éve nyitották meg a nagyközönség előtt az EMKE aluljárót. A helyszín az aluljárótól függetlenül is a pesti legek birtokosa. Itt működött az első mozi, az Apolló, a kabaré helyén itt épült a Corvin Nagyáruház, az első mozgólépcsővel. Az első forgalomirányító jelzőlámpa is a tér sarkán kezdett világítani. A „Blahán” álló nyilvános órához generációk boldog pillanatai kötődnek, találkák sorát igazították hozzá. Az éjjel-nappali Csemege Áruház is a Rákóczi úti sarkon üzemelt egykor.  

A kelet-nyugati földalatti vasút állomásához csatlakozó gyalogos-aluljáró építése a Blaha Lujza téren. (MTI Fotó: Lajos György)

Az 1966. november 5-től birtokba vett létesítmény a várostörténet jeles helyszínén vezet az utca szintje alá. Nevét a sarkon álló egykori EMKE (Erdélyi Magyarok Kulturális Egyesülete) kávéházról kapta, mely a 19. század végétől fontos találkozóhelyként a művészek körében is népszerű volt. A helyszín kulturális jellegét a színjátszás nagy magyar tragikájáról, Blaha Lujzáról elnevezett téren álló Népszínház, a későbbi Nemzeti Színház is erősítette. A leromlott állagú teátrumot az aluljáró illetve a földalatti vasút építésére hivatkozva bontották le. 

Budapest második modern gyalogos-aluljárója épült meg a Nagykörút és Rákóczi út kereszteződésében. (MTI Fotó: Lajos György)

Az épülő kelet-nyugati metró új megállóját az EMKE megnyitása után négy évvel, 1970-ben kötötték be az aluljáró forgalmába. A gránit járólapok és a falak fehér, a tartóoszlopok fekete márványborítása mára megkopott. Az eredeti tervek szerint az aluljáró két ütemben épült volna meg. A jelenlegi gyalogos forgalmú első ütem mellett kétszintes kereszteződéssel számoltak. A Nagykörutat a Rákóczi út alá bújtatva - szintben elkülönítve – szerették volna átvezetni a Dohány, illetve a Népszínház utca között, a gyalogos aluljáró alatti alagútszakasszal. Ez az elképzelés azonban sohasem valósult meg.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1974. február 24. Budapest forgalmi rendjének korszerűsítése érdekében a Nagykörút és Rákóczi út kereszteződésében gyalogos aluljárót építettek, amelyet 1966. november 5-én adtak át, és november 6-án nyitottak meg a forgalom előtt. A képen: az EMKE aluljáró egyik kijárata. MTI Fotó: Lajos György. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-871998 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 307 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Születésnapos a szőke „kócbaba”

Csepregi Éva karrierjének sikerfolyama 19 éves korában kezdődött, amikor a Kócbabákkal színpadra állt az 1972-es Ki mit tud?-on – mindössze egy nappal a matematika érettségije előtt, és azóta sem apadt el: rajongói már nagyon várják közelgő életműkoncertjét, ahol a kiemelt vendégek a Neoton Família Sztárjai lesznek.

A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.

Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.

Szépművészeti Múzeum

1906. december 6-án nyitotta meg kapuit a Szépművészeti Múzeum, a Hősök tere így vált teljessé a már elkészült Műcsarnokkal és a Millenniumi emlékművel.