Az utolsó magyar vb-gól szerzője

A 61-szeres magyar válogatott futballista, Détári Lajos egykor a világ harmadik legdrágább középpályása volt, és pályafutása során hétszer kapott meghívást a világválogatottba. 60. szülinapján köszöntjük a világklasszist.

Karakter

2023.04.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


A futballtehetség 1963. április 24-én született Budapesten. Az asztalitenisz helyett a focit választva Rákoskeresztúron kezdte el rúgni a bőrt, majd a Budapest Honvéd igazolt játékosa lett. Nagyon fiatalon, már 16 évesen az NB I-ben játszott, 21 évesen pedig a válogatottban is bemutatkozott. Döme a Honvédban 1984 és 1986 között háromszoros bajnokként háromszoros gólkirályi címmel is büszkélkedhetett.

Ifjú rajongójával a Bozsik Stadionban (MTI Fotó: Németh Ferenc)

Jó értelemben vett futballőrült volt, aki gyors, labdabiztos cselezőjátékosként hamar közönségkedvenccé vált. Rúgótechnikáját minden szakember nagyra tartotta, pontos, hosszú passzokkal szolgálta ki társait a futballpályán. Az 1986-os vb-részvételt kiharcoló válogatottunk vezéregyénisége a csoportkör 2. fordulójának 76. percében Kanada ellen lőtt gólja mindmáig a legutolsó vb-találatunk.

Magyarország-Ausztria barátságos válogatott mérkőzésen (MTI Fotó: Németh Ferenc)

1988-ban a Magyar Televízió először közvetített Német Kupadöntőjében Détári lőtte a győztes gólt: „Haj, de nagy gól Lajos!”- kiáltotta a kommentátor, Gulyás László. A magyar sporttörténet egyik nagy pillanata lett, hogy az Eintracht Frankfurt játékosaként Détári 19 méterről kapura csavart szabadrúgásgóljával nyerte meg csapata a kupát. Ezután a legendás játékos a görög Olympiakoszban focizott, ahol a klub stadionjában a mai napig névre szóló széke is van. Több olasz csapatban is megfordult, a Bolognával negyeddöntőbe jutott az UEFA-kupában, és később Svájcban is a bajnokság legjobbjaként tartották számon.

 

Franciaország-Magyarország válogatott mérkőzésen (MTI Fotó: Németh Sándor)

2010-ben Németh Krisztián, aki szintén játszott Görögországban, az alábbiakról számolt be: „Minden szembejövő ember első szava az volt felém, hogy „Lajosz”. Nagyon kemény, hogy Détári Lajosra mindenki emlékszik, és boldogan mesélik, hogy mekkora szenzáció volt a leigazolása, és milyen gólokat rúgott. Komoly büszkeség, és nagyon jó érzés, hogy egy magyar futballista ilyen érzelmeket kelt évek múltán is a szurkolókban.” 

 

A Mexikói labdarúgó-világbajnokság tagjaként (MTI Fotó: Wéber Lajos)

Détári magabiztos, de forrófejű sportoló volt, aki tehetsége alapján bármely nagy csapatnál megállta volna a helyét. A több nyelven beszélő legendának máig nagy szívfájdalma, hogy nem játszhatott olyan nagy csapatokban, mint a Barcelona vagy a Juventus. A világklasszisnak egyetlen kívánsága van még, miután 37 éve nem jutottunk ki a labdarúgó-világbajnokságra: „Nem akarok úgy meghalni, hogy én lőttem az utolsó vb-gólunkat!

 

Borítókép: Détári a tatai edzőtáborban Készítette: Németh Ferenc, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-908636

 

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Timár Bélára emlékezünk

A ragyogó fiatal színész, Timár Béla alakját idézzük meg halálának 35. évfordulóján.

A vers volt a lételeme

Ma lenne 80 éves Juhász Jácint, aki egy korszak színészideálja volt, nevezték sztárnak, családtagnak, cimborának, pedig nem volt más, mint ízig-vérig előadóművész.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.

Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.