Az utolsó magyar vb-gól szerzője

A 61-szeres magyar válogatott futballista, Détári Lajos egykor a világ harmadik legdrágább középpályása volt, és pályafutása során hétszer kapott meghívást a világválogatottba. 60. szülinapján köszöntjük a világklasszist.

Karakter

2023.04.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


A futballtehetség 1963. április 24-én született Budapesten. Az asztalitenisz helyett a focit választva Rákoskeresztúron kezdte el rúgni a bőrt, majd a Budapest Honvéd igazolt játékosa lett. Nagyon fiatalon, már 16 évesen az NB I-ben játszott, 21 évesen pedig a válogatottban is bemutatkozott. Döme a Honvédban 1984 és 1986 között háromszoros bajnokként háromszoros gólkirályi címmel is büszkélkedhetett.

Ifjú rajongójával a Bozsik Stadionban (MTI Fotó: Németh Ferenc)

Jó értelemben vett futballőrült volt, aki gyors, labdabiztos cselezőjátékosként hamar közönségkedvenccé vált. Rúgótechnikáját minden szakember nagyra tartotta, pontos, hosszú passzokkal szolgálta ki társait a futballpályán. Az 1986-os vb-részvételt kiharcoló válogatottunk vezéregyénisége a csoportkör 2. fordulójának 76. percében Kanada ellen lőtt gólja mindmáig a legutolsó vb-találatunk.

Magyarország-Ausztria barátságos válogatott mérkőzésen (MTI Fotó: Németh Ferenc)

1988-ban a Magyar Televízió először közvetített Német Kupadöntőjében Détári lőtte a győztes gólt: „Haj, de nagy gól Lajos!”- kiáltotta a kommentátor, Gulyás László. A magyar sporttörténet egyik nagy pillanata lett, hogy az Eintracht Frankfurt játékosaként Détári 19 méterről kapura csavart szabadrúgásgóljával nyerte meg csapata a kupát. Ezután a legendás játékos a görög Olympiakoszban focizott, ahol a klub stadionjában a mai napig névre szóló széke is van. Több olasz csapatban is megfordult, a Bolognával negyeddöntőbe jutott az UEFA-kupában, és később Svájcban is a bajnokság legjobbjaként tartották számon.

 

Franciaország-Magyarország válogatott mérkőzésen (MTI Fotó: Németh Sándor)

2010-ben Németh Krisztián, aki szintén játszott Görögországban, az alábbiakról számolt be: „Minden szembejövő ember első szava az volt felém, hogy „Lajosz”. Nagyon kemény, hogy Détári Lajosra mindenki emlékszik, és boldogan mesélik, hogy mekkora szenzáció volt a leigazolása, és milyen gólokat rúgott. Komoly büszkeség, és nagyon jó érzés, hogy egy magyar futballista ilyen érzelmeket kelt évek múltán is a szurkolókban.” 

 

A Mexikói labdarúgó-világbajnokság tagjaként (MTI Fotó: Wéber Lajos)

Détári magabiztos, de forrófejű sportoló volt, aki tehetsége alapján bármely nagy csapatnál megállta volna a helyét. A több nyelven beszélő legendának máig nagy szívfájdalma, hogy nem játszhatott olyan nagy csapatokban, mint a Barcelona vagy a Juventus. A világklasszisnak egyetlen kívánsága van még, miután 37 éve nem jutottunk ki a labdarúgó-világbajnokságra: „Nem akarok úgy meghalni, hogy én lőttem az utolsó vb-gólunkat!

 

Borítókép: Détári a tatai edzőtáborban Készítette: Németh Ferenc, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-908636

 

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tragédia a színpadon

Szellemet látott, tévedésből megölte apósát és őrületbe kergette szerelmét a magyar színész.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!

Operaénekes és rádiós óvó néni

Andor Éva énekesnő tíz éve távozott közülünk, de hangja örökre velünk marad.

Farsangi fánkozás

A farsangi időszak idén február 14-én ér véget. Ilyenkor több településen is télbúcsúztató ünnepeket tartanak, ahol a táncos mulatozás közben jókat esznek, isznak az odalátogatók. Étvágygerjesztőként tekintse meg képválogatásunkat!