Darvas Iván 95!

Csehszlovákiában született orosz anyától, és a magyar szíveket hódította meg. 1943-ban kezdte a színi akadémiát, melynek első évfolyamát háromszor is kijárta. Másodéves sosem lett, kezdetben lustasága, majd életének fordulatai miatt. Sokat kapott Várkonyi Zoltántól: az első lehetőségeket - ő hívta a Művész Színházhoz - és új keresztnevét (hogy Darvas Szilárdtól megkülönböztethető legyen). Így indult útjára 1946-ban a 2007-ben elhunyt színészlegenda, Darvas Iván.

Karakter

2020.06.11 | olvasási idő: kb. 8 perc


1948-ban kapta első filmszerepét a Beszterce ostromában. 1956-ban már Liliomfi bőrébe bújt Makk Károly filmjében, amely életének egyik meghatározó alakítása lett. Az 1956-os eseményeket követően 1957 és 1959 között börtönben ült. Amnesztiával szabadulva nem várták tárt kapuval a színházak: metróépítő segédmunkás, majd műanyag-fröccsöntő lett. A mindenható "kultúrpápa", Aczél György segítségével tért vissza először a miskolci színpadra, elutasítva az orosz rokonaival történő külföldi családegyesítés lehetőségét. Hamarosan ismét Várkonyi Zoltánnal dolgozhatott együtt a Vígszínházban. A szakma és a közönség egyaránt kitüntette elismerésével és szeretetével. Egyéb művészeti ágban is kipróbálta magát: grafikái jellegzetesen ironikusak, szeretetteli humorral ábrázolt hazai és külföldi pályatársakat és közéleti szereplőket.
Születésének 95. évfordulója alkalmából a megunhatatlan, nagy alakításokat és ritkán látott, újrafelfedezett kincseket egyaránt hoztunk Darvas Iván életművéből. Tartsanak velünk az m3-hu-n!
A fiatal színész egy színpadon első feleségével, a már ünnepelt díva Tolnay Klárival 1954-ben (MTI Foto: Farkas Tamás)
A Sakk, Kempelen úr! című sorozat a Martinovics-féle szabadkőműves összeesküvés idején játszódik. Kempelen Farkas, a feltaláló, ifjú titkára, egy rendőrfőnök és egy császárhű tudós macska-egér játékát mutatja be a háromrészes sorozat. A főbb szerepekben Sinkovits Imre, Tomanek Nándor, és természetesen Darvas Iván látható. Hogy meddig működhet együtt az egyén a hatalommal elvei és egyénisége föladása nélkül? Efféle kérdéseket jár körül a sorozat, miközben föltárul egy rendkívüli tudós portréja és életműve is a nézők előtt. A megbízható úriember című, Szobotka Tibor (Szabó Magda írónő férje - a szerk.) regényéből készült tévéfilm egy igazi életművész történetét meséli el. A főszereplő (Lukács Sándor) táncosként és selyemfiúként próbál túlélni viharos időkben. Sorozatosan bűnügyekbe keveredik bele, s egy lebukás után nem börtönbe, hanem magasabb körökbe jut, ahol képességeit használják és kihasználják. A nők kedvence így jut a kis gazemberségektől a nagy gazemberségekig. Az utat, amelyet a főszereplő bejár, - és amelyen egyik vezetőjét alakítja Darvas - valamint az árat, amelyet fizet, mutatja be a tévéfilm.
Lukács Sándor és Darvas Iván a filmben
Igazi kuriózum a színházkedvelők által jól ismert horvát író, Miroslav Krleža drámájából készült Glembay-trilógia amelynek részei most először láthatók egymást követő heteken az m3.hu-n, a Glembay LTD. 3 részben, az Agónia 1, a Léda 2 részben, péntek és szombat esténként. A Glembay család feje kiterjedt cégbirodalmat igazgat, igazi üzleti előkelőség. Első házasságából született fia, Leone azonban nem ezt az utat, hanem a művészi pályát választotta. Osztályok és generációk közötti konfliktusok tárulnak föl, melyben Leone lázadása más téren is megnyilvánul: egyedül képes erkölcsi alapon szemlélni olyan eseményeket, amelyek az úri társaságnak csak feudális gyökerű jog vagy járulékos veszteség. A család sorsa, ahogyan a világ is, változik, ezt az utat követi végig a trilógia. A családfőt alakító Darvas Iván mellett Tahi Tót László Leone, Szemes Mari pedig a mostohaanyja szerepében nyújt emlékezetes alakítást az izgalmas családtörténeti drámában Dömölky János rendezésében. Az Ingyenélők Csiky Gergely sikerdarabjának tévéváltozata, sajátos egyvelege romantikának és metsző társadalomkritikának. A mások hiszékenységét kihasználó fiktív szabadságharcos álözvegye és segítői a társadalmi rend nyerteseinek átveréséből húznak hasznot. Tevékenységük semmivel sem irritálóbb, mint az igazságtalan rendszer maga. Ilyen közegben talál egymásra az álözvegy ártatlan lánya és szerelme, a korkép azonban, amelyet a kiegyezés utáni Magyarországról fest a darab, gondolkozásra készteti a nézőket. Szemes Mari, Peremartoni Krisztina, Hegedűs D. Géza és Darvas Iván alakítása egyaránt hozzájárul a különleges színházi élményhez, amelyet videorestaurált változatban láthatnak a nézők.
Darvas Iván és Szemes Mari
A tenger csendje Vercors kisregényének tévéváltozata, amely m3 premier is egyben, Básti Lajos és Vass Éva mellett igazi jutalomjáték Darvas Iván számára. A 2. világháborúban a franciákhoz hónapokra beszállásolt német tiszt monológjaiból kirajzolódik története, gondolkodása és belső átalakulása. A fiatal férfi és nő között kialakuló érzelmek azonban ilyen körülmények között halálra vannak ítélve: bármennyire kultúrember és úriember is a német tiszt, Németországról és Franciaországról született víziói legitimálják a borzalmat, a háborút. A háziak ezért nem az emberre reagálnak, hanem arra, amit képvisel: a normandiai öregúr és unokahúga némaságával a háború embertelenségével száll szembe.
Jelenet a filmből: Darvas Iván és Vass Éva
A Gogol remekművéből készült Egy őrült naplója kiemelkedő, színháztörténeti jelentőségű előadás. A Horvai István rendezte monodráma bemutatja egy hivatalnok reménytelen szerelmét és azt a folyamatot, ahogyan elveszíti realitásérzékét. A reményt, kitörési lehetőséget nem nyújtó, feszes kompozíció egyedülálló lehetőséget és óriási feladatot nyújtott Darvas Iván számára: színészi képességeinek tetőzése, művészetének esszenciája ez az alakítás. Akik eddig nem különösebben kedvelték Darvast vagy a színházi előadásokat külön-külön, azoknak garantáljuk, hogy a kettőt együtt imádni fogják!
Részlet az Egy őrült naplója című 1967-es előadásból (MTI Foto: Keleti Éva)
A könnyedebb műfaj és a romantika kedvelőinek egész csokrot állítottunk össze. A Ragaszkodom a szerelemhez című filmben két sármos, idősödő úriember - akiket Darvas Iván és Bács Ferenc alakít - játssza a főszerepet, s könnyűszerrel elhisszük róluk, hogy képesek huszonéves lányok fejét elcsavarni. A kapcsolatok persze nem mindenkinek tetszenek, de végül minden szerencsésen megoldódik. A Férjhez menni tilos! című film A fehér folt című Rejtő-regényből készült, és ez máris garancia a szórakozásra. Éppúgy, ahogyan a szerepeosztás, hiszen Darvas mellett egykori második felesége, Házy Erzsébet, és Psota Irén játsszák a főszerepeket. Félreértések, romantika, fiatalos szenvedély - ez mind megfér a filmben a remek színészi teljesítményekkel. A Randevú éjfélkor című film szereplőgárdája éppilyen zseniális: Galambos Erzsi, Szemes Mari, Sztankay István és Darvas Iván alakítják a két házaspár tagjait. Az asszonyok régi ismerősként osztják meg egymással titkaikat és problémáikat, amelyeket persze mindig a férjek okoznak. Férfi és nő kapcsolatáról szeretettel és humorral szól a film, amelyet bármikor érdemes újranézni. Aki pedig a revü műfajában, hölgykoszorútól körülrajongva is kíváncsi Darvas Ivánra, az semmiképpen ne hagyja ki az Ős-Budavára című szórakoztató műsort!
Tartsanak velünk és Darvas Ivánnal ezen a héten is az m3.hu-n!
Jelenet az Ős-Budavára című zenés műsorból
Borítókép: Budapest, 1957. február 28. Darvas Iván színművész otthonában készül legújabb szerepére a Gerolsteini kaland című filmben. MTI Fotó: Keleti Éva, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-794491
További cikkek:

Az elefántok világnapja

A ma élő legnagyobb szárazföldi állatokért szinte mindenki rajong. Tíz évvel ezelőtt azért indult útjára a címadó kezdeményezés, hogy felhívja a figyelmet az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt a kipusztulás szélére került afrikai és ázsiai elefántpopuláció megmentésére. Alábbi lapozgatós képgalériánk róluk szól.

Szent Jobb – nemzeti ereklyénk kalandos története

1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre a Szent Jobbot, államalapító Szent István királyunk épen maradt jobb kezét.

A cinkos mókamester

Kiszólásaival a közönséget is „tettestársává” tette tréfáiban Kazal László színész, énekes, dalszerző, konferanszié és komikus. A ma 40 éve elhunyt nevettetőre emlékezünk.

Hetven rózsaszál

Születésnapján köszöntjük Csongrádi Kata színész- és énekesnőt, aki színpadi művek szerzője, számos filmben szerepelt és több lemeze is megjelent.