Minden idők legsikeresebb magyar férfi úszója

Az 55 éve született legenda sportágában mindent megnyert, amit csak lehetetett. Vegyesúszásban a nemzetközi versenyeken pályafutása során senki sem tudta legyőzni, ezért is hívták a vegyes királyának.

Karakter

Ecseri Judit | 2022.06.03 | olvasási idő: kb. 3 perc


Darnyi Tamás Prima Primissima díjas, négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok úszó, 1967. június 3-án született Budapesten. A csendes, visszahúzódó tehetség nyolc Európa-bajnoki és ötvenhét magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet. Gyermekkorában egy hógolyózás következtében az egyik szeme látását elvesztve érte el kiemelkedő eredményeit. A megszállott úszó karját gyűrűn lógva erősítette és nyújtotta, hogy minél jobb idővel érjen a célba.

A rajt előtti pillanatok (MTI fotó: Németh Ferenc)

A nyilvánosságot tudatosan kerülő fiatalembert csak nagyon ritkán lehetett szóra bírni. Hogy miért lett vegyes úszó, erről így nyilatkozott: „Az egyszerű, vagy a frappáns válasz az, hogy annyira megutáltatták velem a hátúszást, hogy inkább elkezdtem olyan úszásnemeket választani, ahol kevesebbeket kell egy edzésen ugyanabból az úszásnemből úsznom, és ugye egyedül ez a vegyes. De valahol igaz, amit mondtam, mert kiskoromban még tizenévesen hátúszó voltam… ifi Eb-n is a hátúszás volt 15 évesen még a fő számom, de ellenben a vegyest tíz méteres előnnyel megnyertem.”

Mestere, Széchy Tamás az eredményeit látva gyakorlatilag megengedte Darnyinak, hogy ezt az úszásnemet válassza, amivel aztán közösen érték el a legnagyobb sikereket.

1988-ban Szöulban a dobogó tetején (MTI fotó: Németh Ferenc)

Az olimpia évében, 1992 tavaszán a magyar bajnokságon Czene Attila megverte a 200-as távon, ezután teljesen összeomlott, Széchy azonban nem hagyta magára az öltözőben. „ Puci (Darnyi Tamás – a szerk.) már huszadszor húzza fel a zokniját, mert azt akarta, hogy elmenjen mindenki, s látta, hogy én maradok. Mikor mindenki elment, odamentem hozzá. Soha nem felejtem el ahogy rám nézett, és ez a nagyon kemény ember a nyakamba borult és elkezdett zokogni. Vagy egy órán keresztül, mint egy pici gyerek, tiszta víz volt már a trikóm, meg minden. Ott zokogott, és én akkor elmondtam neki, hogy semmi baj. Te az olimpiát nyered újból 200 vegyesen és 400 vegyesen.”

Miután mind a két számot megnyerte a barcelonai olimpián Darnyi, leguggolt az edzője mellé és az arcát ráhajtotta a kézfejére. Sírva mondott köszönetet trénerének.

Edzőjével, Széchy Tamással (MTI fotó: Németh Ferenc)

Visszavonulása után sportvezetőként tevékenykedett, tagja volt a MOB-nak és a Magyar Úszó Szövetségnek, melynek később az alelnöke lett. A nevével fémjelzett úszóiskolájában nap mint nap sok-sok fiatallal szerettetik meg a vizes sportot, eddigi legeredményesebb tanítványuk Gyurta Dániel volt.

Borítókép: A szöuli olimpián Készítette: Németh Ferenc, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-902649

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Elmuska csodálatos világa

A 110 éve született Bulla Elma alakját idézzük most meg különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban. Már csodagyerekként nemzetközi sikereket aratott a színésznő, aki Kosztolányi Dezsőt is lenyűgözte.

A pillangókisasszony

„A víz az nekem dalol, és mindig úgy dalol, ahogy én akarom…” mesélte egy interjúban Székely Éva, az egykori olimpiai bajnok mellúszó.

„Közönség nélkül teljesen lehetetlen Hofinak lenni”

Anyósom fekszik az ágyon. „Jaaaaj! Meghalok! Egy pók mászik a plafonon!” – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!” Ma lenne 85 éves a világ egyetlen Hofi Gézája. És hogy mit mondana magáról és a világról? Mutatjuk.

„A Voith”

Legendás humora miatt leggyakrabban vígjátékokba hívták szerepelni, de számos zenés darabban is jelentős sikert aratott. Mindemellett a komoly drámai szerepek sem kerülték el a ma születésnapját ünneplő művésznőt.