„Gyere, kislány, gyere!”

Magyarország első lánybandája, a Beatrice alapítóját, Csuka Mónikát köszöntjük születésnapja alkalmából.

Karakter

2022.11.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Máté Péter-díjas magyar énekesnő Zalaegerszegen született 1952. november 29-én, és már négyéves korától életének meghatározó része a zene. 1969-ben mindössze 17 évesen alakította meg Magyarország első női beatzenekarát, a Beatricét, melynek húga, Csuka Mária is tagja lett. Az együttes kezdetben feldolgozásokat játszott. Egy évvel később húgával a Magyar Televízió „Halló fiúk, halló lányok” című pályázatán Adamis Anna szövegére komponált zenéjük lett a nyertes, és Komár László előadásában kislemezen is megjelent. 

Karácsonyi ünnepségen 1981-ben (MTI Fotó: Manek Attila)

Eközben a Beatrice próbahelyiségre és fellépési lehetőségre lelt a telefongyárban, ám ennek fejében legalább az egyik tagnak el kellett helyezkednie a vállalatnál. Az együttes vezetőjeként Csuka Mónika vállalta magára a feladatot, és a számlázási osztályon dolgozott részmunkaidőben. Ekkor ismerkedett meg későbbi férjével, Nagy Feróval, aki a zenekar tagja lett. Ezután az együttes teljes átalakuláson ment át, a női tagok – Csuka Mónika kivételével – kiváltak, és új formációt hoztak létre, a helyükre pedig férfi tagok érkeztek. 

Az énekesnő az 1980-as években (MTI Fotó: Vitályos József)

A Beatrice máig egyik legismertebb slágere az 1977-es Gyere, kislány, gyere című dal, amelynek zenéjét Csuka Mónika, szövegét pedig Nagy Feró írta. A hetvenes évek végére a Beatrice feloszlott, és a zenészpáros házassága is zátonyra futott. Ezután az énekesnő szólókarrierbe kezdett, és számos neves zenésszel lépett színpadra az elkövetkezendő években. 1990-es Szédülj el! című albuma aranylemez lett, majd egy évvel később megalapította énekiskoláját. Az énekes-dalszerző televíziós műsorvezetőként is kipróbálhatta magát, és máig sikerrel vezeti iskoláját. 

Borítókép: Csuka Mónika énekes-dalszerző MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-408470

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született”

125 éve született a Kossuth-díjas író, Tamási Áron, aki a székelység zárt világát irodalmi közkinccsé tette.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

Charlie Chaplin idézetével emlékeztetjük Önöket, hogy május első vasárnapján ünnepeljük a nevetés világnapját. Nézzék meg képválogatásunkat, mellyel segítünk mosolyt csalni az arcukra!

Aki zongorázni tanította Presser Gábort

15 éve ezen a napon távozott az élők sorából a kiváló műsorvezető, nevettető, színész, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész Antal Imre, akinek nevéhez több legendás televíziós műsor fűződik.