A virágáruslánytól a karburátorokig

125 éve született a magyar motorgyártás egyik úttörője, Csonka János. A Bánki-Csonka-féle porlasztó társfeltalálója diplomát sosem szerzett, de nyugdíjba vonulásakor 72 éves korában a mérnöki kamara életpályája elismeréseként felvette tagjai sorába, ezzel feljogosítva a briliáns szakembert a gépészmérnöki cím használatára.

Kultúrsnack

2022.09.25 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csonka János gépészmérnök, feltaláló (MTI Fotó: Reprodukció)

Elemi műszaki ismereteit szakmunkásként édesapja kovácsműhelyében szerezte, majd európai gyárakban tanulmányozta a gépgyártást. 25 éves korától a Budapesti Műegyetem Gépiparműtani Tanszékének tanműhelyét vezette közel 50 éven át. Saját költségén alkalmazott két segédet, így szabadidejében kedvére kísérletezhetett a műhelyben. Egyik este útban hazafelé a Műegyetem tanárával, Bánki Donáttal egy virágáruslányra figyeltek fel, aki a szájában tartott vékony csőbe levegőt fújva oldotta permetté a növényeinek szánt vizet. Állítólag ez adta az ötlet a porlasztó elkészítéséhez, ami forradalmasította a belső égésű motorok működését. A karburátor azóta is biztonságosan és hatékonyan állítja elő a motorok számára szükséges üzemanyag-levegő keveréket. Ezzel indulhatott világhódító útjára a gépkocsigyártás.

Az első Bánki-Csonka-féle magyar gyártmányú postaautó. (MTI Fotó: reprodukció)

Csonka nevéhez köthető több gépkocsi, tehergépkocsi, autóbusz, csomagszállító-kisbusz tervezése és gyártása. A Magyar Posta részére autót szerkesztett, amely mint postaautó 1905. május 31-én indult próbaútjára a volán mögött Csonka Jánossal. Ezért ez a nap tekinthető a magyar autógyártás kezdetének. A mai gépjárműgyártásból a korszerűbb üzemanyag-befecskendezés teljesen kiszorította a karburátort, de a kétütemű motorok, robogók és kisgépek körében még mindig nélkülözhetetlen. 

Borítókép:  Az 1900-ból származó Wesseldorfer típusú személygépkocsi  MTI fotó: Bojár Sándor  Fotóarchívum azonosító: MTI-FOTO-825062

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 319 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ön mennyit tud Bartók Béláról?

Bartók Béla, a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutató 140 esztendővel ezelőtt, 1881. március 25-én született.

Akinek a stílusérzék volt a legerősebb képessége

Nyolcvan éve született a klasszikus kabarék nagy nevettetője, Schütz Ila, aki így vallott magáról: „A látszat ellenére nem komika, hanem született tragika vagyok”.

Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!

Nők az egyetemen

Először 125 éve engedélyezték a hazai egyetemek orvosi, bölcsészeti és gyógyszerészeti karán a nők diplomaszerzését.