Hetven rózsaszál

Születésnapján köszöntjük Csongrádi Kata színész- és énekesnőt, aki színpadi művek szerzője, számos filmben szerepelt és több lemeze is megjelent.

Kultúrsnack

2023.05.18 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csongrádi Kata művészcsaládba született 1953-ban, dédanyja Stupniczky Sidonia operaénekesnő, nagymamája primadonna, nagypapája színész, édesanyja, Csongrádi Mária pedig Jászai Mari-díjas színész-rendező volt. Kata a Madách Gimnáziumban tanult, de már az érettségi évében – korengedéllyel – jazz tanszakra járt. Naponta négy órát gyakorolt a zongorán, tanára nagy jövőt jósolt neki zongoraművészként.

Dayka Margittal, Kozák Andrással és Hadics Lászlóval a "Szerdán tavasz lesz" című darabban, a Fővárosi Operettszínházban. (MTI Fotó: Tóth István)

Családja többféle karriert képzelt el számára, azonban a színészet, melyre igazán vágyott, nem szerepelt köztük. Amikor felhozta a témát, édesanyjától várt szakmai véleményt, hogy vajon neki való lenne-e a színészmesterség. Édesanyja viszont úgy érezte, hogy anyaként nem tudna pártatlan véleményt alkotni lányáról. Majláth Júlia zenepedagógustól kértek segítséget, aki a következőt mondta, miután meghallgatta Csongrádi zongorajátékát, énekét és versmondását: „A kislány ijesztően tehetségtelen... mint zongorista! De a Jóisten sem menti meg a színi pályától!” Zenés osztályba jelentkezett, de az utolsó rostán a prózai osztályfőnök át akarta csábítani, ám mestere, Vámos László nem engedte el. 1974-ben szerezte meg diplomáját a színművészeti musical szakán.

Csongrádi Kata színésznő 1972-ben. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Szívéhez különösen közel áll az Én és a kisöcsém című darab, melyben nagymamája és édesanyja után ő is eljátszhatta Kelemen Kató szerepét. A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabban Latinovits Zoltán partnere volt. Legismertebb dala, a Millió rózsaszál aranylemez lett.

1978-ban házasodott össze S. Nagy István dalszerző, dalszövegíróval, rengeteg híres magyar sláger írójával, s férje haláláig nagy szeretetben éltek.

Csongrádi Katát a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n a Jöttem én a semmiből... című szórakoztató műsorban láthatják, valamint Rátonyi Róbert beszélgetőpartnereként a Legyen a vendégem! című zenei műsorban is feltűnik majd. Tartsanak velünk!

Borítókép: Csongrádi Kata Magyar Rádió stúdiójában MTI Fotó, Készítette: Hámor Szabolcs Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-901934

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A nagy oroszlánvadász

Bvana, szimba! Piga, bvana, piga! Uram, oroszlán! Lőj, uram, lőj! – riasztotta a nagy magyar Afrika-kutatót bennszülött kísérője. A 20. század elején Kittenberger Kálmán az ujjával fizetett az oroszlánkalandért.

„Mi nem akartunk felnőni…”

Állította a Markos-Nádas-Boncz trióról a ma 60 éves Nádas György, aki 56 éve van a pályán, első fellépésekor ugyanis mindössze négyéves volt. Az előadott dalt édesapja, Nádas Gábor zeneszerző írta, meg is mutatjuk!

Magyar emeletes busz

A nemrég újjászületett emeletes busz egyedülálló a maga nemében.

Egy titkokat hordozó arc

Szegény családból származó, csendes és szerény fiatalember volt, aki játékmódjával átformálta a magyar színjátszást. 80 esztendős lenne Kozák András.