Felfelé futó hullócsillagunk

Az ország legidősebb aktív színésznőjét születésnapja alkalmából köszöntjük. Isten éltesse Csernus Mariannt!

Kultúrsnack

2023.10.30 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1928. október 30-án született Csernus Mariann édesanyja legjobb barátnőjétől tanulta az első verseket, és „Kató néni” emlékére választotta a lánya keresztnevét is. Kató nénit a férje eltiltotta a színészi pályától, viszont abba már nem lehetett beleszólása, hogy másokat erre az útra segítsen: végül nemcsak Csernus Mariann, hanem a lánya, Joó Katalin is színésznő lett.

„Emlékszem egy nyár végi estén kinn ültünk a kertben, és egy csillag leszaladt az égről. Kató néni felkiáltott: Látod, Marikám? Nem lefelé futott, hanem felfelé. Ilyen lesz a te pályád!” – mesélte 2002-ben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész Csernus Mariann. 

Csernus Mariann 1968-ban (MTI Fotó: Kovács Gyula)

A költészet mellett a pszichológiával is sokat foglalkozott a lánya, Joó Katalin 1988-as tragikus halála miatt. Az öngyilkosságot egy megrendítő könyvben dolgozta fel Ki voltál, Lányom? címmel. 

Csernus Mariann nemcsak lányát veszítette el, hanem hosszú évekre a színpadot is. 1962-ig sorra főszerepeket játszott, de politikai okból váratlanul eltiltották a fellépésektől. Emigrációban élő fivéréről kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott. 

A mellőzöttség éveiben a művésznő nagy sikerű önálló estekkel kezdte járni az országot, ilyen volt például a Psyché, a Déryné vagy a Vizsolyi Biblia. Az 1970-es évek közepétől újra foglalkoztatták színházakban is, és a mai napig tevékeny művész: ő az ország legidősebb aktív színésznője. Idén novemberben újra színpadra lép a Vizsolyi Biblia 2.0 című esttel.

Csernus Mariann lányával és férjével, Somlyó Györggyel otthonukban 1974-ben (MTI Fotó: Molnár Edit)

Születésnapja alkalmából az m3.hu-n október 30-án Madách Imrétől a Mózes című előadást, valamint november 1-jén az Ágis tragédiája című tévéjátékot láthatják, tartsanak velünk!

Borítókép: Csernus Mariann a Nemzeti Színház színpadán 1957-ben. MTI Fotó: Keleti Éva, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-798367

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az aggastyántól a végzet asszonyáig

40 éve már, hogy nincs közöttünk Mezey Mária színművész, aki őszinte játékával, plasztikus mozdulataival és összetéveszthetetlen hangjával alkotott maradandót színházakban, filmekben és rádiójátékokban egyaránt.

Karantén a Royal Szállóban

Az elegáns nagykörúti Royal Szálló egyik alkalmazottján 1963. augusztus 31-én a fekete himlő tüneteit észlelték. A szállodát azonnal karantén alá vonták, és a rendelkezést csak szeptember 12-én vonták vissza.

A gyógyulás helye

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak ismerték, az egykori falut a középkorban Felhévíznek hívták, a fürdő Lukács evangélistáról, az orvosok védőszentjéről kapta nevét.

„Az ember jó! Ezért múlik el tőle minden gonosz!”

Egy rövid, ám jelentős írói karrier, ami olyan alapműveket alkotott, mint az Ötödik pecsét vagy a Húsz óra. Traktorgyári munkásból Kossuth-díjas író, majd évtizedekre az olvasók szolgálatában egyszerű könyvtáros. 95 éve született Sánta Ferenc.