Felfelé futó hullócsillagunk

Az ország legidősebb aktív színésznőjét születésnapja alkalmából köszöntjük. Isten éltesse Csernus Mariannt!

Kultúrsnack

2023.10.30 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1928. október 30-án született Csernus Mariann édesanyja legjobb barátnőjétől tanulta az első verseket, és „Kató néni” emlékére választotta a lánya keresztnevét is. Kató nénit a férje eltiltotta a színészi pályától, viszont abba már nem lehetett beleszólása, hogy másokat erre az útra segítsen: végül nemcsak Csernus Mariann, hanem a lánya, Joó Katalin is színésznő lett.

„Emlékszem egy nyár végi estén kinn ültünk a kertben, és egy csillag leszaladt az égről. Kató néni felkiáltott: Látod, Marikám? Nem lefelé futott, hanem felfelé. Ilyen lesz a te pályád!” – mesélte 2002-ben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész Csernus Mariann. 

Csernus Mariann 1968-ban (MTI Fotó: Kovács Gyula)

A költészet mellett a pszichológiával is sokat foglalkozott a lánya, Joó Katalin 1988-as tragikus halála miatt. Az öngyilkosságot egy megrendítő könyvben dolgozta fel Ki voltál, Lányom? címmel. 

Csernus Mariann nemcsak lányát veszítette el, hanem hosszú évekre a színpadot is. 1962-ig sorra főszerepeket játszott, de politikai okból váratlanul eltiltották a fellépésektől. Emigrációban élő fivéréről kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott. 

A mellőzöttség éveiben a művésznő nagy sikerű önálló estekkel kezdte járni az országot, ilyen volt például a Psyché, a Déryné vagy a Vizsolyi Biblia. Az 1970-es évek közepétől újra foglalkoztatták színházakban is, és a mai napig tevékeny művész: ő az ország legidősebb aktív színésznője. Idén novemberben újra színpadra lép a Vizsolyi Biblia 2.0 című esttel.

Csernus Mariann lányával és férjével, Somlyó Györggyel otthonukban 1974-ben (MTI Fotó: Molnár Edit)

Születésnapja alkalmából az m3.hu-n október 30-án Madách Imrétől a Mózes című előadást, valamint november 1-jén az Ágis tragédiája című tévéjátékot láthatják, tartsanak velünk!

Borítókép: Csernus Mariann a Nemzeti Színház színpadán 1957-ben. MTI Fotó: Keleti Éva, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-798367

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Két munka között alig létezem.”

Ma lenne 70 éves Szakácsi Sándor

Az aggastyántól a végzet asszonyáig

40 éve már, hogy nincs közöttünk Mezey Mária színművész, aki őszinte játékával, plasztikus mozdulataival és összetéveszthetetlen hangjával alkotott maradandót színházakban, filmekben és rádiójátékokban egyaránt.

Legendás sztárpárok

A közelgő "házasság hete" kapcsán bepillantunk néhány olyan kapcsolatba, amelyek az ország nyilvánossága előtt zajlottak-zajlanak: lángoló, esetleg sírig tartó szerelmekbe. Mutatjuk a híres párokat, és néhány igazán kellemes műsort a témában. És persze sok-sok remek fotót!

90 éve született Gombos Éva, a külföldi karriert is befutott kiváló operaénekes

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Gombos Éva operaénekesre emlékezünk. A 90 éve született művész kivételes jelenség volt az operaszínpadon, emellett pedig nemzetközileg elismert zenepedagógusként is kiteljesedett.