Felfelé futó hullócsillagunk

Az ország legidősebb aktív színésznőjét születésnapja alkalmából köszöntjük. Isten éltesse Csernus Mariannt!

Kultúrsnack

2023.10.30 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1928. október 30-án született Csernus Mariann édesanyja legjobb barátnőjétől tanulta az első verseket, és „Kató néni” emlékére választotta a lánya keresztnevét is. Kató nénit a férje eltiltotta a színészi pályától, viszont abba már nem lehetett beleszólása, hogy másokat erre az útra segítsen: végül nemcsak Csernus Mariann, hanem a lánya, Joó Katalin is színésznő lett.

„Emlékszem egy nyár végi estén kinn ültünk a kertben, és egy csillag leszaladt az égről. Kató néni felkiáltott: Látod, Marikám? Nem lefelé futott, hanem felfelé. Ilyen lesz a te pályád!” – mesélte 2002-ben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész Csernus Mariann. 

Csernus Mariann 1968-ban (MTI Fotó: Kovács Gyula)

A költészet mellett a pszichológiával is sokat foglalkozott a lánya, Joó Katalin 1988-as tragikus halála miatt. Az öngyilkosságot egy megrendítő könyvben dolgozta fel Ki voltál, Lányom? címmel. 

Csernus Mariann nemcsak lányát veszítette el, hanem hosszú évekre a színpadot is. 1962-ig sorra főszerepeket játszott, de politikai okból váratlanul eltiltották a fellépésektől. Emigrációban élő fivéréről kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott. 

A mellőzöttség éveiben a művésznő nagy sikerű önálló estekkel kezdte járni az országot, ilyen volt például a Psyché, a Déryné vagy a Vizsolyi Biblia. Az 1970-es évek közepétől újra foglalkoztatták színházakban is, és a mai napig tevékeny művész: ő az ország legidősebb aktív színésznője. Idén novemberben újra színpadra lép a Vizsolyi Biblia 2.0 című esttel.

Csernus Mariann lányával és férjével, Somlyó Györggyel otthonukban 1974-ben (MTI Fotó: Molnár Edit)

Születésnapja alkalmából az m3.hu-n október 30-án Madách Imrétől a Mózes című előadást, valamint november 1-jén az Ágis tragédiája című tévéjátékot láthatják, tartsanak velünk!

Borítókép: Csernus Mariann a Nemzeti Színház színpadán 1957-ben. MTI Fotó: Keleti Éva, Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-798367

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Két munka között alig létezem.”

Ma lenne 70 éves Szakácsi Sándor

A TV Maci egyik alkotója ma lenne 95 éves

Foky Ottó rajztanárként kezdett dolgozni, de amikor először látott színes bábfilmet, az annyira elbűvölte, hogy a bábkészítő, rendező foglalkozás felé fordult. Olyan mesék köthetőek a nevéhez, mint a Mirr-Murr, a Misi Mókus vagy A legkisebb Ugrifüles.

A színész, aki a telefonkönyvet is megénekelte

Mackós bája, virtuóz szövegmondása a legnagyobb nevettetők közé sorolta. Huncut tekintete fölött címerként virító kopaszságával a 110 éve született Kazal László a magyar komikusok táborának – termetében is – kimagasló egyénisége volt.

Karantén a Royal Szállóban

Az elegáns nagykörúti Royal Szálló egyik alkalmazottján 1963. augusztus 31-én a fekete himlő tüneteit észlelték. A szállodát azonnal karantén alá vonták, és a rendelkezést csak szeptember 12-én vonták vissza.