Latinovits apródjából a Nemzet Színésze

Köszöntjük a ma 75 éves Cserhalmi Györgyöt, aki sok más elismerés mellett 2022-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját is.

Karakter

2023.02.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A budapesti születésű művész a színház vonzásában nőtt fel, hisz édesanyja operaénekes volt, míg édesapja jogi doktorból lett színpadmester és végül gazdasági igazgató Debrecenben. Itt ismerkedett a színházzal a gyermek Cserhalmi György, és első fellépését A királyasszony lovagjában Latinovits Zoltán apródjaként is itt jegyzi. A színészlegenda akkora hatással volt rá, hogy a Színművészetire is egy olyan monológgal készült, amelyet elsőként Latinovits előadásában hallott, és többé nem tudott kiverni a fejéből. Később azonban az akkor már fiatal színészt példaképe így okította: „Légy hű önmagadhoz! Ne legyél kis Latinovits! Van neked saját neved, Cserhalmi. Akkor legyél Cserhalmi!”

Latinovits Zoltánnal és Harkányi Jánossal 1972-ben (MTI Fotó: Kovács Sándor)

Cserhalmi gyermekként 10 éven át vívott és remekül lovagolt, így a Színművészeti első évétől fogva kaszkadőri munkákat vállalt. Ennek révén került Jancsó Miklós látószögébe a Még kér a nép című film forgatásán. Másodévesen pedig már az Agitátorok című filmben alakított egy rászabott szerepet, vagyis egy örökké vitázó, lázadó, igazságkereső ifjút. A főiskola után visszatért Debrecenbe, ahol megkezdte színházi karrierjét, majd Veszprémet is megjárva a Nemzeti Színházban bontakoztatta ki tehetségét. Az itt eltöltött évek számára nemcsak a színészi alakításai miatt váltak meghatározóvá, hanem olyan, mára halhatatlanná lett színészekkel kötött barátságok miatt is, mint Kállai Ferenc vagy Rajz János.

Gobbi Hildával, Kállai Ferenccel és Benedek Miklóssal a Nemzetiben (MTI Fotó: Benkó Imre)

A Nemzeti Színház után a Katona József Színház alapítói között volt, de játszott még az Új Színházban, és Székesfehérvárott is. Zalaegerszegen rendezőként is debütált 2007-ben Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának színpadra állításával. Cserhalmi a főiskolai évektől kezdődően napjainkig megállás nélkül forgat többek között olyan játékfilmekben szerepelve, mint az Ötödik pecsét, a Kísértet Lublón, a Dögkeselyű, a Megint Tanú, a Hídember vagy a Kontroll. A televízióban a közönség olyan népszerű műsorszámokban láthatta, mint a Rózsa Sándor, Az ozorai példa, a Kántor, a Privát kopó és a Régimódi történet.

A Kántor című filmsorozat forgatásán (MTI Fotó: Kiss Júlia)

Napjainkban a visszavonultan élő színész visszaemlékezésén dolgozik, amelyet napló formájában kíván majd megjelentetni. Ebben nem elsősorban róla van szó, hanem olyan emberekről, akikkel élete és pályája során kapcsolatba került. A többek közt Balázs Béla- és Kossuth-díjas, valamint a Nemzet Színészévé választott művész magánélete az elmúlt évtizedben kihívásokkal teli volt, mégis bizakodó tudott maradni. “Csak a jövőbe lehet és érdemes fektetni. A jelennel nem érdemes foglalkozni, egy pillanat alatt múlik el, a jövőben is van persze huncutság, mert még meg sem született máris kacsintgat és hiteget.” 

A színművész 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Cserhalmi Györgyöt a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n az Oda az igazság című filmben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Cserhalmi György, színművész MTI Fotó, Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-383976

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

Budapesti fények

130 éves a fővárosi villany: 1893. október 13-án kezdődött meg Budapesten a rendszeres áramszolgáltatás, aminek közmű jellegű kiépítése már 1892 óta zajlott.

Aki a hobbijából élt

28-szoros magyar bajnok, sportriporter és -diplomata, de mindenekelőtt szerető apa, aki legszívesebben a nagymarosi családi nyaralóban töltötte szabadidejét imádott családjával. 80 esztendős lenne Gyulai István.

150 éves a magyar bélyeg!

A bélyeggyűjtés először csak a gyerekek játéka volt, ami ma már felnőttek millióinak lázas szenvedélye.