Születésnapos a szőke „kócbaba”

Csepregi Éva karrierjének sikerfolyama 19 éves korában kezdődött, amikor a Kócbabákkal színpadra állt az 1972-es Ki mit tud?-on – mindössze egy nappal a matematika érettségije előtt, és azóta sem apadt el: rajongói már nagyon várják közelgő életműkoncertjét, ahol a kiemelt vendégek a Neoton Família Sztárjai lesznek.

Karakter

2023.10.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csepregi Éva 1953. október 22-én született Budapesten, és már az általános iskolában megtanult zongorázni és hegedülni, majd énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában. Azt, hogy az éneklés a hivatása, érdekes módon csak az 1983-as tokiói Yamaha fesztiválon érezte meg. Nem is csoda, hogy ez a város fontos pont volt Csepregi Éva életében: hatvan ország összesen 1994 dala közül lett itt a Time Goes By (Holnap hajnalig) című sláger a legjobb. A fesztivál történetében ez volt az egyetlen nagydíj, amit magyarok vehettek át.

Énekesi karrierjét a kezdetekkor édesanyja egyengette, aki nem nyugodott addig, amíg meg nem találta a színpad felé vezető utat, amit bizony sokszor el kellett titkolniuk az apa elől, aki jobban szeretett volna „valami rendes foglalkozást” a lányának. Csepregi Éva mosolyogva emlékszik vissza ezekre az időkre: „végül is így indultam – mesélte –, hogy az anyukám a nyakába vette a várost, és találta a Hoffman Dönci bácsi nevű korrepetitort a Petőfi Sándor utcában”. Hoffman Ödönnél tanultak hangképzést a későbbi Kócbabák-tagok is, akiket az énektanár jó érzékkel kovácsolt együttessé. 

1975-ben külföldi turnéjuk előtt kék ruhában a Neotonnal (MTI Fotó: Bara István)

A „neotonos fiúkkal” való együttműködés egyszeri programnak indult a Tessék választani! fesztivál kapcsán, ahová a Kócbabák részére írtak egy olyan dalt, amit nem az addigi vokalistáikkal szerettek volna énekelni. Pár hét alatt a rádiós próbákon úgy összeszoktak, hogy néhány évvel később Pásztor László kezdeményezte, hogy alakuljanak Famíliává. 

Sokan emlékezhetnek még az első vokáltrióra, amiben Csepregi Éva énekelt. A Kócbabák 1972-ben alakult, és egy év múlva, amikor már a három Éva alkotta az együttest (Csepregi Éva, Fábián Éva és Pál Éva) csatlakoztak a csak férfiakból álló Neotonhoz. A lánycsapat hivatalosan 1979-ben oszlott fel, miközben beolvadtak a Neotonba, ami külföldön Newton Family néven vált ismertté. Végül 1990-ben kettészakadtak, és Csepregi az Éva-Neotonban folytatta a munkát, mostanában pedig a Neoton Família Sztárjai együttessel szokott koncertezni.

Csepregi Éva egy beszélgetős műsorban 2013-ban (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Csepregi Éva önmagát szorongó fiatalnak definiálta, ezen kemény munkával úrrá lett és sikeres színészi karriert is befutott1995-1999 között a Ruttkai Éva Színház tagja volt, később a Budapesti Operettszínház Szép nyári nap című előadásában szerepelt, a közelmúltban pedig a 2019-ben bemutatott Különterem című Neil Simon darabban játszotta Gabrielle-t.

Kerek születésnapja alkalmából az m3.hu-n október 22-én a Zene, zene, egyszerű kis zene című műsorral köszöntjük Csepregi Évát, tartsanak velünk!

Borítókép: Csepregi Éva a Neoton Família koncertjén 2011-ben. MTI Fotó: Mohai Balázs, Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség, Azonosító: MTI-FOTO-DMOHA20111227002

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Hobbyjuk a csillagos ég

A XX. század hatvanas évei az űrkutatás egyik aranykorát jelentették. De vajon mit jelentett ez az akkori Magyarországon a hétköznapokban, a vasfüggöny mögött, a hiánygazdaság kellős közepén? Ezt a világot mutatja be a fél évszázaddal ezelőtt készült Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilm.

Beomló alagút, eltűnt szerelvények

Omlások nehezítették az 1976. december 31-én átadott észak–déli metrószakasz építését a Nagyvárad és a Deák tér között. Ezen a vonalon fel- és eltűntek egyéb dolgok is.

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.

Ikarus - szárnyalás földi utakon

1951. február 24-én állt forgalomba az első Ikarus autóbusz Budapesten. Egyes típusait nevezték „nejlonnak” és „farosnak”, sőt, még Ikarus babakocsi is készült. A Budapest–Bamako jótékonysági rallyn „aszfalt hernyóval”, csuklós Ikarusszal szelték át a Szaharát.