Akit a közönség mindenért kárpótolt

A mindig derűs, kiváló humorú színész-komikára, a Jászai Mari-díjas érdemes művész Csala Zsuzsára emlékezünk halálának 10. évfordulóján.

Karakter

2024.02.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


A színművész 1933. július 9-én született Újpesten. Nehéz gyermekkora volt, édesanyja a testvéreivel egyedül nevelte fel, miután apukája korán elhagyta a családot. Kevesen tudják Csala Zsuzsáról, hogy rendszeresen sportolt, ifjúsági országos úszóbajnok volt mellúszásban. Tizenhat éves volt, mikor egy iskolai előadáson figyeltek fel tehetségére. A Színház- és Filmművészeti Főiskola komika-utánpótlást keresett, így érettségi nélkül felvették a színművészetire, azonban osztályfőnöke harmadéves korában alkalmatlannak nyilvánította és eltanácsolta a színészi pályától. A kétségbeesett lányban édesanyja tartotta a lelket, aki mindig az élet humoros oldalát nézte. „Jó az, hogy a rosszat azért viselem el, mert tudom, hogy van jó is. Tehát ezért tudom megbecsülni a jót, mert azt is tudom, mi a rossz.” – mesélte egyszer Csala Zsuzsa.

A Mandragóra című darabban 1957-ben (MTI Fotó: Tormai Andor)

Akkoriban a kibukott tanulók nem szerződhettek társulathoz, de Kazimir Károly beprotezsálta az Állami Déryné Színházba, ahol operettekben és vígjátékokban játszott. Molière: Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című komédiájában megkapta Angyalka szerepét. Partnere a Kecskemétről feljövő színész, Kürtös István volt, aki később a férje lett, és nagy szerelemben éltek életük végéig. Csala diplomát ugyan nem szerzett, de a szakma hamar megtalálta, közel hatvan évet töltött a színpadon. Humoros, muzikális művész volt, aki sikkesen táncolt és jól énekelt. Bár súlya miatt sokat bántották, mégis teltkarcsú alakja lett a védjegye legendás alakításaiban.

A Bubus című zenés bohózatban Bodrogi Gyulával (MTI Fotó: Tóth László)

Népszerű kabarészereplő volt, aki nem egy rajzfilmfigurának adta a hangját, hallhatjuk többek között a Kíváncsi Fáncsiban, a Vízipók-Csodapókban és Ursulaként, Bubó doktor asszisztensnőjeként a Kérem a következőt! című animációs filmsorozatban. Több mint kétszáz színházi darabban szerepelt, számtalan televíziós és rádiós felvétel őrzi alakításait. A Ketten egy ellen című kabaréjával Európát is bejárta Forgács Gáborral és Straub Dezsővel. Önálló estjével, a Csala-mádéval búcsúzott végleg a Vidám Színpad közönségétől.

Emlékezzünk együtt a népszerű színművészre az m3.hu online csatornán a Gyuszi ül a fülben… című szórakoztató műsor 8. részével, amit 2024. február 25-én láthatnak, tartsanak velünk!

Borítókép: Csala Zsuzsa portréja Készítette: Cserkuti László, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-911917

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Vadászati Világkiállítás - múlt és jelen

Budapest minden idők egyik legnagyobb és legsikeresebb vadászati kiállításának adott otthont 1971-ben. Ötven esztendő múltán ismét Magyarországra irányul a figyelem: az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás (2021. szeptember 25. – október 14.) hasonló babérokra pályázik.

Rohamkocsik az utcákon

Hetven évvel ezelőtt a világon elsőként Magyarországon szervezték meg és indították el a város lakosságának sürgősségi ellátását szolgáló rohamkocsi-szolgálatot.

A titokzatos tragika

Nemcsak Antigoné szerepéből, de Jászai Mari-díjból is duplázott a leginkább klasszikus előadásokban tündöklő érdemes és kiváló művész, Kohut Magda.

Aranyvasárnap

A bronz- és ezüstvasárnap után elérkezett az aranyvasárnap – karácsony előtt alig egy héttel járunk. Díszbe öltözött a város, előkerülnek az ajándéklisták, a recepteskönyvek. Tekintse meg képválogatásunkat!