Akit a közönség mindenért kárpótolt

A mindig derűs, kiváló humorú színész-komikára, a Jászai Mari-díjas érdemes művész Csala Zsuzsára emlékezünk halálának 10. évfordulóján.

Karakter

2024.02.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


A színművész 1933. július 9-én született Újpesten. Nehéz gyermekkora volt, édesanyja a testvéreivel egyedül nevelte fel, miután apukája korán elhagyta a családot. Kevesen tudják Csala Zsuzsáról, hogy rendszeresen sportolt, ifjúsági országos úszóbajnok volt mellúszásban. Tizenhat éves volt, mikor egy iskolai előadáson figyeltek fel tehetségére. A Színház- és Filmművészeti Főiskola komika-utánpótlást keresett, így érettségi nélkül felvették a színművészetire, azonban osztályfőnöke harmadéves korában alkalmatlannak nyilvánította és eltanácsolta a színészi pályától. A kétségbeesett lányban édesanyja tartotta a lelket, aki mindig az élet humoros oldalát nézte. „Jó az, hogy a rosszat azért viselem el, mert tudom, hogy van jó is. Tehát ezért tudom megbecsülni a jót, mert azt is tudom, mi a rossz.” – mesélte egyszer Csala Zsuzsa.

A Mandragóra című darabban 1957-ben (MTI Fotó: Tormai Andor)

Akkoriban a kibukott tanulók nem szerződhettek társulathoz, de Kazimir Károly beprotezsálta az Állami Déryné Színházba, ahol operettekben és vígjátékokban játszott. Molière: Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című komédiájában megkapta Angyalka szerepét. Partnere a Kecskemétről feljövő színész, Kürtös István volt, aki később a férje lett, és nagy szerelemben éltek életük végéig. Csala diplomát ugyan nem szerzett, de a szakma hamar megtalálta, közel hatvan évet töltött a színpadon. Humoros, muzikális művész volt, aki sikkesen táncolt és jól énekelt. Bár súlya miatt sokat bántották, mégis teltkarcsú alakja lett a védjegye legendás alakításaiban.

A Bubus című zenés bohózatban Bodrogi Gyulával (MTI Fotó: Tóth László)

Népszerű kabarészereplő volt, aki nem egy rajzfilmfigurának adta a hangját, hallhatjuk többek között a Kíváncsi Fáncsiban, a Vízipók-Csodapókban és Ursulaként, Bubó doktor asszisztensnőjeként a Kérem a következőt! című animációs filmsorozatban. Több mint kétszáz színházi darabban szerepelt, számtalan televíziós és rádiós felvétel őrzi alakításait. A Ketten egy ellen című kabaréjával Európát is bejárta Forgács Gáborral és Straub Dezsővel. Önálló estjével, a Csala-mádéval búcsúzott végleg a Vidám Színpad közönségétől.

Emlékezzünk együtt a népszerű színművészre az m3.hu online csatornán a Gyuszi ül a fülben… című szórakoztató műsor 8. részével, amit 2024. február 25-én láthatnak, tartsanak velünk!

Borítókép: Csala Zsuzsa portréja Készítette: Cserkuti László, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-911917

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.

Liliomfi, aki Kolozsvárról érkezett Badacsonyba

Makk Károly 1954 augusztusában forgatta Szigligeti Ede vígjátékából a Liliomfit, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia tagjai 2012-ben a legjobb 53 magyar film közé válogattak. Gink Károly fotóművész ott járt a forgatáson, és kiváló felvételeket készített.

"Dalban, zenében élek"

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben énekelt Szerelem, szerelem című dalért a francia Deep Forest világzenei formációval Grammy-díjat kapott, munkásságával világhírre tett szert. Sebestyén Mártát születésnapja alkalmából köszöntjük.

Repülés határok között

Jó fél évszázada ért véget a hazai menetrend szerinti belföldi légi járatok kora. Egykor gyorsan és megfizethető áron lehetett velük eljutni az ország egyik részéből a másikba.