A legszórakoztatóbb önkéntes rendőr

90 éve született a Demokratikus Dundik Társaságának alapító tagja, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, zseniális komika, a Vidám Színpad örökös tagja, Csala Zsuzsa.

Karakter

2023.07.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csala Zsuzsa nem akart színésznő lenni, építésznek vagy kertészmérnöknek készült, ám másodikos gimnazistaként egy iskolai előadáson meglátta őt Pártos Géza. 16 évesen érettségi nélkül került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol komika-utánpótlást kerestek, pedig imádta a drámai szerepeket. Bánki Zsuzsa is tragikát látott benne, ehhez viszont le kellett volna fogynia 3-4 kilót, ami sohasem sikerült. A harmadik évben Both Béla eltanácsolta a főiskoláról pályaalkalmatlanság okán. Vajon köze volt hozzá, hogy a mindig viccelődő, remek humorral megáldott Csala az osztályfőnökét is kitűnően parodizálta? Sosem derült ki, de a színésznő életében igazi mélypontot jelentett az esemény..

Portré 1955-ből (MTI Fotó: Pálmai Simone)

Akkoriban a kibukott tanulók nem szerződhettek társulathoz, de Kazimír Károly beprotezsálta a fiatal színészt az Állami Déryné Színházba, ahol rögtön vígjátékokban játszott. Diplomát nem szerzett, de a feladatok korán megtalálták, közel 60 évet töltött a színpadon. Bár súlya miatt sokat bántották, megbékélt vele, a bohózatokban, vígjátékokban védjegyévé vált teltkarcsú, derűs alakja. Számtalan színpadi és televíziós szerepben láthatta a közönség, remek színésznő, és kora egyik legkiválóbb komikája lett. Kedvelt szereplője volt a Rádiókabarénak, de a lottózás reklámarca is ő volt, és hangját adta Ursulának, Bubó doktor asszisztensnőjének a Kérem a következőt! című rajzfilmsorozatban.

Szoó György és Csala Zsuzsa a Párizsi cukrászdában (MTI Fotó: Tormai Andor)

Csala Zsuzsa szívesen állt jó ügyek szolgálatába, szabadidejében önkéntes rendőrként lopott autók után kutatott. A megállított autósok gyakran átverés show-nak vélték, mikor megpillantották az egyenruhában intézkedő művésznőt. A Magyar Rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjává is megválasztotta.

Csákányi Lászlóval a Vidám Színpadon 1983-ban (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

A színésznő 40 évig volt a Vidám Színpad művésze, a társulat felbomlása így nagyon megviselte. A Budaörsi Játékszínben és a Fogi Színházban játszott utolsó éveiben.

Csala Zsuzsára az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n ma a Kincsestár róla szóló epizódjával, valamint a Házasságszédelgő című tévéjátékkal emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Csala Zsuzsa és Simorjay Emese MTI Fotó/Magyar Fotó: Földi Imre Tulajdonos: MTI Fotóarchívum Zrt.: MTI-FOTO-911833

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az utolsó aranyágacska

Árpád vezértől származtatjuk azt a dinasztiát, amely 1301-ig fejedelmeket és királyokat adott a magyar trónra. Ez az időszak teremtette meg a magyarság számára azt a jogot, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul a keresztény Európa részévé váljon, múltja és jelene összefonódjon egész Európa történelmével.

A városba csempészett vidék – Ünnepel a Nagycsarnok

125 éve nyitotta meg kapuit a Központi Vásárcsarnok. Mára életérzéssé vált vásárcsarnokba járni, ám létrejöttük korántsem volt feszültségektől mentes…

„Két munka között alig létezem.”

Ma lenne 70 éves Szakácsi Sándor

Új képhez új hangot adunk!

Arról, hogy a filmrestaurálás mozgóképes oldalról mit rejt magában, már esett szó az ikonikus Tüskevár című sorozat kapcsán. A következőkben annak rejtelmeibe nyújtunk betekintést, hogyan lehet friss hangot varázsolni a régi filmek alá.