A legszórakoztatóbb önkéntes rendőr

90 éve született a Demokratikus Dundik Társaságának alapító tagja, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, zseniális komika, a Vidám Színpad örökös tagja, Csala Zsuzsa.

Karakter

2023.07.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


Csala Zsuzsa nem akart színésznő lenni, építésznek vagy kertészmérnöknek készült, ám másodikos gimnazistaként egy iskolai előadáson meglátta őt Pártos Géza. 16 évesen érettségi nélkül került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol komika-utánpótlást kerestek, pedig imádta a drámai szerepeket. Bánki Zsuzsa is tragikát látott benne, ehhez viszont le kellett volna fogynia 3-4 kilót, ami sohasem sikerült. A harmadik évben Both Béla eltanácsolta a főiskoláról pályaalkalmatlanság okán. Vajon köze volt hozzá, hogy a mindig viccelődő, remek humorral megáldott Csala az osztályfőnökét is kitűnően parodizálta? Sosem derült ki, de a színésznő életében igazi mélypontot jelentett az esemény..

Portré 1955-ből (MTI Fotó: Pálmai Simone)

Akkoriban a kibukott tanulók nem szerződhettek társulathoz, de Kazimír Károly beprotezsálta a fiatal színészt az Állami Déryné Színházba, ahol rögtön vígjátékokban játszott. Diplomát nem szerzett, de a feladatok korán megtalálták, közel 60 évet töltött a színpadon. Bár súlya miatt sokat bántották, megbékélt vele, a bohózatokban, vígjátékokban védjegyévé vált teltkarcsú, derűs alakja. Számtalan színpadi és televíziós szerepben láthatta a közönség, remek színésznő, és kora egyik legkiválóbb komikája lett. Kedvelt szereplője volt a Rádiókabarénak, de a lottózás reklámarca is ő volt, és hangját adta Ursulának, Bubó doktor asszisztensnőjének a Kérem a következőt! című rajzfilmsorozatban.

Szoó György és Csala Zsuzsa a Párizsi cukrászdában (MTI Fotó: Tormai Andor)

Csala Zsuzsa szívesen állt jó ügyek szolgálatába, szabadidejében önkéntes rendőrként lopott autók után kutatott. A megállított autósok gyakran átverés show-nak vélték, mikor megpillantották az egyenruhában intézkedő művésznőt. A Magyar Rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjává is megválasztotta.

Csákányi Lászlóval a Vidám Színpadon 1983-ban (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

A színésznő 40 évig volt a Vidám Színpad művésze, a társulat felbomlása így nagyon megviselte. A Budaörsi Játékszínben és a Fogi Színházban játszott utolsó éveiben.

Csala Zsuzsára az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n ma a Kincsestár róla szóló epizódjával, valamint a Házasságszédelgő című tévéjátékkal emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Csala Zsuzsa és Simorjay Emese MTI Fotó/Magyar Fotó: Földi Imre Tulajdonos: MTI Fotóarchívum Zrt.: MTI-FOTO-911833

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!

Kuriózumok nyomában Pécs belvárosában

A pécsi ókeresztény temetőt kultúrtörténeti kategóriában az UNESCO 2000. november 30-án felvette a Világörökség listájára. Rómán kívül sehol a világon nem maradt fenn eredeti szépségében a késő ókori, keresztény temetői falfestészet ilyen gazdag emléke.

„A látszat ellenére nem komika, hanem született tragika vagyok.”

20 éve már, hogy nincs közöttünk Schütz Ila, a klasszikus kabarék komikája, a némajátékok nagy mestere, aki drámai képességekkel megáldott művész volt.

95 éve született a Fekete Párduc, minden idők egyik legjobb kapusa

„Végtelenül szerencsés embernek tartom magam, akinek volt módja és lehetősége egy olyan csapatban játszani, amely a maga idejében négy és fél évig ült a világ tetején, s velünk volt egy egész nemzet határon belül és határon kívül.” Grosics Gyula