Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

Karakter

2022.05.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


Édesanyja Gundel-lány, édesapja orvos, öccse rockzenész, féltestvére egy színészlegenda volt, ő maga orvosira készült, de végül a közgázon tanult, és már az egyetemi évek alatt forgatott. Első filmje forgatása kapcsán, Keleti Márton rendező tanácsára változtatta nevét Frenreiszről – anyai nagyanyja után – Bujtorra. Valószínűleg ő lehetett az első frissen diplomázott külkereskedő, akinek rögtön négy színház is állást ajánlott.

Bujtor István, a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Semmilyen poéntól nem hátrált meg. A színészválogatottban többször fociztak együtt Garas Dezsővel, aki egy vékony, cingár srác volt, pontosan a magas, erős Bujtor ellentéte. Kitalálták, hogy viccből összevesznek a pályán. Garas Dezső két hatalmas pofont adott neki, mire ő eldobta magát. A Népstadionban nyolcvanezer ember hirtelen elnémult, hogy te jó Isten mi történt? Ezt az öltözőben ők persze tökéletesen begyakorolták, így a csapattagok majd meghaltak a röhögéstől. Ez a jelenet aztán hagyománnyá vált.

Bujtor István színművész testvéreivel. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Bátyja, a nála tíz évvel idősebb Latinovits Zoltán az ő pályakezdésekor már elismert színész volt: „Biztos, hogy nyomott az ő nagysága, meg a hatalmas egyénisége, meg súlya, de valahogy én úgy éreztem, hogy picit úgy rám is ragyog abból a fényből. Nem éreztem tehernek soha. Nagyon sokat segített nekem a pályámon. Büszke voltam mindig rá.”

Papp László, olimpiai bajnok ökölvívó Bujtor Istvánt oktatja a helyes ütésekre. (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Bud Spencer inspirálta Ötvös Csöpi karakterének megformálásában. Pályatársai szerint csipkelődő, vidám, sportot és a hasát igen szerető személyiség volt. Erő sugárzott belőle, mindig csinált valamit, imádott mókázni, de mindig felkészülten állt a nézők elé. Színész volt, rendező, színházigazgató, külkereskedő, vízirendész, hajóskapitány és még ki tudja mennyi minden más. Lebilincselő személyisége, akiben a tartás, a humor, a kedvesség és az irónia egészen bámulatos harmóniává érett össze, örökre velünk marad.

Borítókép: Bujtor István (Alfieri) Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának próbáján. MTI Fotó: Kabáczy Szilárd Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Húsvét – a keresztény világ legfőbb ünnepe

Virágvasárnapon sorra vesszük a húsvéti ünnepkör legfontosabb napjait. Húsvét az ünnepek ünnepe (sollemnitas sollemnitatum) a keresztény tanok szerint Jézus Krisztus kereszthalálát követő feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe.

Várkonyi Zoltán KVÍZ

A Várkonyi-kínálat apropóján kvízjátékra hívjuk önöket. Tegyék próbára tudásukat (segítségért kattintsanak a 110 éves évfordulóra írt korábbi cikkünkre), és tudjanak meg még több érdekességet a legendás színész, rendező és színigazgató munkásságáról!

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.