Budapesti oroszlánok – fejtörő

Budapesti sétára hívjuk Önöket. Oroszlánvadászatra indulunk, lőfegyver mégsem szükséges, a nagyvadak becserkészéséhez most az agytorna is elegendő.

2020.06.25 | olvasási idő: kb. 5 perc


Az Afrikában honos ragadozó nagymacska a címer- és zászlótanban a királyság és az erő jelképe. Az Egyesült Királyság királyi címerében aranyszínű oroszlán, az egykori Velencei Köztársaság zászlaján szárnyas oroszlán, a város védőszentjének, Szent Márknak biblikus jelképe látható. Az oroszlán gyakran jelenik meg templomok, épületek, sírok őrzőjeként, miként az ókori görög város, Mükéné főkapuja felett is.
Az oroszlános kapu Mükéné romvárosában
Az Ószövetségben Ezekiel prófétánál, az Újszövetségben János jelenéseiben a négy lelkes állat egyikének oroszlánarca van, ami az Úr királyi hatalmát fejezi ki. Az oroszlán az evangélisták közül Márknak, a buddhizmusban Buddha bölcsességének jelképe is. A középkorban a vitézi bátorságra utalt, a magyar királyi jogar kristálygömbjébe vésett három oroszlán pedig hatalmi szimbólum.
A magyar királyi jogar
Kvízjátékunkban tíz budapesti oroszlán lelőhelyét keressük. Fém-, fény- és kőoroszlánok, kilenc közülük emberkéz munkája, egyet a természet formált ilyenre. Minden esetben három lehetőség közül választhat. Vágjunk is bele!
Borítókép: Budapest, 1967. február 23. Helios és Pasa, az Állatkert néhány hetes oroszlánkölykei gondozójukkal, Huszár Sándor főápolóval. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Petrovits László. Azonosító: MTI-FOTO-853316
Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg csaknem 280 ezer fénykép közül válogathat. Ha kvízünk felkeltette érdeklődését ide kattintva számos érdekes felvételt talál.
További cikkek:

Magyar emeletes busz

A nemrég újjászületett emeletes busz egyedülálló a maga nemében.

Ébred a természet, ünnepre ébredünk mi is

Húsvét, melynek szokásaiban összefonódnak a keresztény vallási hagyományok és az ősi, pogány mítoszokban gyökerező hiedelmek, amelyek a természet újjászületéséhez és a termékenységhez kapcsolódnak.

Honvágytól hajtva

Hiába Hollywood vonzása, Szabó Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt kacskaringós élete Magyarországra vezette vissza, ahol 25 éve csatlakozott az égi színház társulatához.

„Közönség nélkül teljesen lehetetlen Hofinak lenni”

Anyósom fekszik az ágyon. „Jaaaaj! Meghalok! Egy pók mászik a plafonon!” – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!” Ma lenne 85 éves a világ egyetlen Hofi Gézája. És hogy mit mondana magáról és a világról? Mutatjuk.