Búcsúzunk a világ leghosszabb ideig regnáló királynőjétől, II. Erzsébettől

II. Erzsébet idén februárban ünnepelte platinajubileumát, hiszen 1952 óta, vagyis 70 éve uralkodott az Egyesült Királyság királynőjeként. Mindössze 25 éves volt, amikor édesapjától, VI. György brit királytól megörökölte a trónt, és így a hét nemzetközösségi ország uralkodója lett. Ő volt az azóta már 53 országot számláló Nemzetközösség feje is.

Karakter

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Hosszú és tartalmas uralkodása nem volt mindig viharoktól mentes, hiszen az ország olyan jelentős politikai változásokon esett át, mint az észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, majd az Európai Unióból való kilépés, ám a királynő személyes népszerűsége és a brit monarchia támogatottsága töretlenül magas tudott maradni.  Legutóbbi, 16-ik miniszterelnöki kinevezését pár napja tette meg skóciai nyári rezidenciáján, ekkor már gyengélkedett.
Karizmatikus alakja világszerte ikonikus, társadalmi elismertsége a férfi és női uralkodók között egyaránt kiemelkedő volt.​

Lapozható galériánkban fotók segítségével idézzük fel a királynő emlékét:

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 318 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Minden, ami foci – ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott a Nemzeti Fotótár

Ingyenesen látogatható az MTI Nemzeti Fotótár labdarúgástörténeti kiállítása, amely a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel a legendás Aranycsapattól napjainkig. A szabadtéri kiállítás hét nagyvárosban: Esztergomban, Győrben, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten tekinthető meg a labdarúgó Eb ideje alatt.

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.

Jegyeket, bérleteket! – 55 éve kalauz nélkül Budapesten

A kalauz nélküli közlekedést Budapesten először a Fogaskerekű Vasúton vezették be 1961-ben, majd 1969 nyarától a város valamennyi tömegközlekedési eszközén érvénybe lépett az újítás.

Regnum Marianum

Hetven esztendeje, 1951. szeptember 23-án robbantották fel a Városliget szélén álló Regnum Marianum-templomot.