Borsos Miklós – aki úgy volt modern, hogy esze ágában sem volt szakítani a hagyománnyal

Kitanulta az aranyművességet, a vésnöki munkát, majd festeni tanult, és csak harminc felé közeledve kötött ki a szobrászatnál.

Karakter

2021.08.13 | olvasási idő: kb. 3 perc


Borsos Miklós 1906. augusztus 13-án született Nagyszebenben. Tízéves volt, amikor a család Erdélyből Győrbe menekült. Művészeti tanulmányait is itt kezdte, aranyművesnek és vésnöknek tanult. 1924-ben nem vették fel a budapesti főiskolára, a firenzei főiskola festőszakára iratkozott be, de fél év múlva Franciaországba ment, hogy bejárja Provence-t. 1928-ban Glatz Oszkár tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskola festőszakán, ám ide is csak néhány hónapig járt.

Bartók Béla mellszobrának gipszmodelljén dolgozik (MTI Foró: Bojár Sándor)

Erdélyi és bécsi útjai szerves részét alkották önképzésének. Első kiállításán, 1931-ben rajzokkal mutatkozott be Budapesten, 1932-ben a Nemzeti Szalonban állított ki. 1933-ban kötelezte el magát a szobrászat mellett, és a negyvenes évek végéig szorosan kapcsolódott a Beck Ö. Fülöp, Ferenczy Béni és Medgyessy Ferenc képviselte modern magyar szobrászathoz. Stílusára ezt követően egy újfajta klasszicizálás nyomta rá bélyegét, elvontabb lett s egyben természetesebb.

„Anyaság” című szobra Semmelweis Ignác egykori Apród utcai szülőházának kertjében (MTI Fotó: Fényes Tamás)

1946-tól tanított az Iparművészeti Főiskolán. 1951-ben egy időre letartóztatták, 1960-ban eltávolították tisztségéből. A hivatalos kultúrpolitika csak 1965-től, kirobbanó sikerű tihanyi kiállítása után enyhült meg iránta. Művészetére a pannon táj, a Balaton légköre, lágy, plasztikus formái hatottak.

Aphrodité, a szerelem és szépség görög istennőjének szobra (MTI Fotó: ifjabb Rózsás Sándor)

1959-ben a carrarai szoborkiállításon első díjat nyert, 1966-ban a Velencei Biennálén szerepeltek bronz domborművei. A hetvenes években bejárta Európát. Rengeteg könyvet illusztrált, többek között Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Illyés Gyula verseit. 1981-től 1986-ig a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanított. Kései szobrait absztrakt nyelvezet, sima felületképzés, az anyag szépségének láttatása jellemzi.

A nulla kilométerkő a Clark Ádám téren, Budán (MTI Fotó: Soós Lajos)

Éremművészettel is foglalkozott, sok neves kortársát örökítette meg: Egry Józsefet, Szabó Lőrincet, Kassák Lajost, Illyés Gyulát, Bartók Bélát és régebbi történelmi hősöket, művészeket. Érmeinek száma meghaladja a négyszázat.

A Pro Arte elnevezésű fővárosi művészeti aranyérem gipszmintáival (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Számos szobra áll köztereken, síremléket is többet készített. 1954-ben Munkácsy-, 1957-ben Kossuth-díjat vehetett át, 1967-ben lett érdemes, 1972-ben kiváló művész. Életútját könyvekben is feldolgozta: „Visszanéztem félutamból” (1971), „A toronyból” (1979). Állandó kiállítása 1979-től látható Győrben. 1990. január 27-én hunyt el Budapesten.

Tihanyi műtermének udvarán (MTI Fotó: Molnár Edit)

Borítókép: Tihany, 1976. augusztus 12. Borsos Miklós szobrászművész tihanyi kertjében. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Molnár Edit. Azonosító: MTI-FOTO-876827

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

45 éve a képernyőn a Matula rejtélye

1978-ban éppen ezen a napon mutatták be a Szabó Magda regénye alapján készült nagy sikerű Abigél című tévésorozatot. Néhány érdekességet gyűjtöttünk az évfordulóra emlékezve.

Boldog születésnapot, Kútvölgyi Erzsébet!

A gimnáziumban még matematika tagozaton tanult, majd a főiskola elvégzése után rögtön elkezdett színházban és tévéfilmekben szerepelni. Tehetsége igen korán megmutatkozott, így nem csoda, hogy rengeteg csodás szerepet tudhat maga mögött. Szeretettel köszöntjük Kútvölgyi Erzsébetet, és közelgő születésnapja alkalmából a nézők figyelmébe ajánljuk az (m3.hu- n)[https://archivum.mtva.hu/m3] látható műsorait.

Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.

Az ezerarcú díva

Köszöntjük a ma szülinapos Esztergályos Cecíliát, aki balerinaként kezdte, mielőtt a színészethez pártolt, imádott férjhez menni, és egy ország „Anycija” lett.