„Én hazamegyek a színházba”

Születésnapján köszöntjük a leginkább gyönyörű orgánumáról ismert Jászai Mari-díjas színművészt, Borbás Gabit.

Karakter

2024.03.01 | olvasási idő: kb. 3 perc


Borbás Gabi 1949-ben született Budapesten. Gyermekkorában balerinának készült, de romló iskolai eredményei miatt édesanyja nem engedte, hogy tovább folytassa a táncot. Akkoriban ez nagy konfliktust eredményezett anya és lánya között, de később hálás volt édesanyjának, hogy más irányba terelte pályáját. Ha nem is ilyen komolyan, de versenytornázott és lovagolt is, a sport szeretete végigkísérte életét. Gépészetből érettségizett, műszaki rajzolóként dolgozott egy évig. Magyartanárnője hívta fel figyelmét egy irodalmi színpadra, ahol elmondása szerint megkapta műveltsége alapjait, és ez volt az ugródeszka a Színművészeti Főiskolára is. 

A József Attila Színház színpadán Makay Sándorral. (MTI Fotó: Horváth Éva)

Harmadjára vették fel a „színműre”, Kazimir Károly osztályába, ahol osztálytársai voltak Reviczky Gábor, Gálvölgyi János vagy Sáfár Anikó. Diplomáját 1973-ban szerezte meg, gyakorlati idejét a Nemzeti Színházban töltötte, majd a József Attila Színház szerződtette, ahol 19 évig volt a társulat tagja, mégis boldogtalannak érezte magát az ott töltött évek vége felé. Úgy vélte, se gyermekeire, se szinkronszerepeire nincs kellő ideje és a megszokott, csinos lány szerepein kívül nem kap új, komolyabb szerepeket. 

Borbás Gabi otthonában 1977-ben. (MTI Fotó: Balaton József)

Szinkronszerepekkel és tévés munkákkal foglalkozott, miután elhagyta a színpadot, de később hiányozni kezdett neki színházi miliő. Megfordult a Játékszínben, a Radnóti és a Városmajori Szabadtéri színpadán is. Mikó István hívására vendégművészként szerepelt a Soproni Petőfi Színházban, ahol az évad végén szerződést is ajánlottak neki, amit 1994-ben elfogadott. Erre az időszakra úgy gondol vissza: „Én ott lettem színésznő.” Megtalálta számításait, különböző műfajú darabokban brillírozhatott.

A színházat az otthonának, az ott dolgozókat pedig a családjának tartja: „Nekem nagyon fontos, hogy hazamehessek este hétkor. Kicsit szigorúbb is vagyok a háttérdolgozókkal, hogyha nem igazi színházi emberek, mert ez az én családom, ez az én hivatásom, tessék úgy dolgozni itt, mintha neki is az lenne.”

Voith Ágival a Hogy volt? című műsor felvételén (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Klasszikus, zenés és drámai előadásokban is bizonyította tehetségét. Beszédtechnikát, színpadi beszédet, versmondást tanított 30 éven keresztül. Rendszeresen szinkronizál, Glenn Close állandó magyar hangja.

Színpadi feladatai mellett több játék- és tévéfilmen és sorozatban is szerepelt, mint például A sárga telefon, Nincs többé férfi, A televízió a zene otthona, Zojka szalonja.

Borbás Gabi születésnapja alkalmából az m3.hu-n az Esős nyár című tévéjátékot vetítjük, tartsanak velünk!

Borítókép: Borbás Gabi a Ridikül című műsorban. Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-408550

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A 90 éves magyar hangosfilm… és ami mögötte van

Száll a Körhinta, felberreg a Meseautó, és Kabos Gyula hagymát csak hagymával hajlandó enni az örökzöld Hyppolit, a lakáj című filmben. Legendás pillanatok és alakítások fűződnek a 90 éve „beszélő” 120 éves magyar filmgyártáshoz. De mi van a csillogó felszín mögött?

A magyar nyelv nagymestere

Február 13-án ünnepli 90. születésnapját Grétsy László nyelvész, főiskolai tanár, az anyanyelvápolás egyik legismertebb személyisége, aki tortát nyert a keresztrejtvényével, és máig fő célja „Kaszparov” legyőzése.

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.

10 érdekesség Somló Tamásról - kvíz

Ma lenne 75 éves a budapesti születésű énekes-zenész, ennek apropóján játékra invitáljuk Önöket. Ki mennyit tud Somló Tamásról?