„Én hazamegyek a színházba”

Születésnapján köszöntjük a leginkább gyönyörű orgánumáról ismert Jászai Mari-díjas színművészt, Borbás Gabit.

Karakter

2024.03.01 | olvasási idő: kb. 3 perc


Borbás Gabi 1949-ben született Budapesten. Gyermekkorában balerinának készült, de romló iskolai eredményei miatt édesanyja nem engedte, hogy tovább folytassa a táncot. Akkoriban ez nagy konfliktust eredményezett anya és lánya között, de később hálás volt édesanyjának, hogy más irányba terelte pályáját. Ha nem is ilyen komolyan, de versenytornázott és lovagolt is, a sport szeretete végigkísérte életét. Gépészetből érettségizett, műszaki rajzolóként dolgozott egy évig. Magyartanárnője hívta fel figyelmét egy irodalmi színpadra, ahol elmondása szerint megkapta műveltsége alapjait, és ez volt az ugródeszka a Színművészeti Főiskolára is. 

A József Attila Színház színpadán Makay Sándorral. (MTI Fotó: Horváth Éva)

Harmadjára vették fel a „színműre”, Kazimir Károly osztályába, ahol osztálytársai voltak Reviczky Gábor, Gálvölgyi János vagy Sáfár Anikó. Diplomáját 1973-ban szerezte meg, gyakorlati idejét a Nemzeti Színházban töltötte, majd a József Attila Színház szerződtette, ahol 19 évig volt a társulat tagja, mégis boldogtalannak érezte magát az ott töltött évek vége felé. Úgy vélte, se gyermekeire, se szinkronszerepeire nincs kellő ideje és a megszokott, csinos lány szerepein kívül nem kap új, komolyabb szerepeket. 

Borbás Gabi otthonában 1977-ben. (MTI Fotó: Balaton József)

Szinkronszerepekkel és tévés munkákkal foglalkozott, miután elhagyta a színpadot, de később hiányozni kezdett neki színházi miliő. Megfordult a Játékszínben, a Radnóti és a Városmajori Szabadtéri színpadán is. Mikó István hívására vendégművészként szerepelt a Soproni Petőfi Színházban, ahol az évad végén szerződést is ajánlottak neki, amit 1994-ben elfogadott. Erre az időszakra úgy gondol vissza: „Én ott lettem színésznő.” Megtalálta számításait, különböző műfajú darabokban brillírozhatott.

A színházat az otthonának, az ott dolgozókat pedig a családjának tartja: „Nekem nagyon fontos, hogy hazamehessek este hétkor. Kicsit szigorúbb is vagyok a háttérdolgozókkal, hogyha nem igazi színházi emberek, mert ez az én családom, ez az én hivatásom, tessék úgy dolgozni itt, mintha neki is az lenne.”

Voith Ágival a Hogy volt? című műsor felvételén (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Klasszikus, zenés és drámai előadásokban is bizonyította tehetségét. Beszédtechnikát, színpadi beszédet, versmondást tanított 30 éven keresztül. Rendszeresen szinkronizál, Glenn Close állandó magyar hangja.

Színpadi feladatai mellett több játék- és tévéfilmen és sorozatban is szerepelt, mint például A sárga telefon, Nincs többé férfi, A televízió a zene otthona, Zojka szalonja.

Borbás Gabi születésnapja alkalmából az m3.hu-n az Esős nyár című tévéjátékot vetítjük, tartsanak velünk!

Borítókép: Borbás Gabi a Ridikül című műsorban. Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-408550

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kultúra és jómód együtt? Lehetséges!

2016. december 2-án a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzése felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

95 éve született a Fekete Párduc, minden idők egyik legjobb kapusa

„Végtelenül szerencsés embernek tartom magam, akinek volt módja és lehetősége egy olyan csapatban játszani, amely a maga idejében négy és fél évig ült a világ tetején, s velünk volt egy egész nemzet határon belül és határon kívül.” Grosics Gyula

180 éve a színpadokon - a Hunyadi László opera

Erkel Ferenc Hunyadi László című háromfelvonásos operájának ősbemutatójára 1844. január 27-én került sor a Pesti Nemzeti Színházban. Különböző feldolgozásait láthatják fotóinkon nagyszerű művészekkel, nézzék meg képválogatásunkat!

Gépíróból világhírű bábtervező

96 esztendős korában eltávozott Bródy Vera báb-és díszlettervező, mindannyiunk kedvencei: Mazsola, Tádé, Manócska, Gombóc Tündér, Misi Mókus alkotója. A városligeti vurstli és Angolpark volt a később Munkácsy- és Jászai-díjas művész valódi iskolája, ahová imádott Sándor bácsikája, a Ferencváros válogatott focistája és edzője vitte gyermekkorában szórakozni. Édesanyja hegedűművésznek szánta, ő a színészettel is kacérkodott; mégis örökké hálás volt Várkonyi Zoltánnak, amiért egy szerep meg nem tanulása miatt kipenderítette a Művész Színház társulatából, hisz így talált rá élethivatására.