„Én hazamegyek a színházba”

Születésnapján köszöntjük a leginkább gyönyörű orgánumáról ismert Jászai Mari-díjas színművészt, Borbás Gabit.

Karakter

2024.03.01 | olvasási idő: kb. 3 perc


Borbás Gabi 1949-ben született Budapesten. Gyermekkorában balerinának készült, de romló iskolai eredményei miatt édesanyja nem engedte, hogy tovább folytassa a táncot. Akkoriban ez nagy konfliktust eredményezett anya és lánya között, de később hálás volt édesanyjának, hogy más irányba terelte pályáját. Ha nem is ilyen komolyan, de versenytornázott és lovagolt is, a sport szeretete végigkísérte életét. Gépészetből érettségizett, műszaki rajzolóként dolgozott egy évig. Magyartanárnője hívta fel figyelmét egy irodalmi színpadra, ahol elmondása szerint megkapta műveltsége alapjait, és ez volt az ugródeszka a Színművészeti Főiskolára is. 

A József Attila Színház színpadán Makay Sándorral. (MTI Fotó: Horváth Éva)

Harmadjára vették fel a „színműre”, Kazimir Károly osztályába, ahol osztálytársai voltak Reviczky Gábor, Gálvölgyi János vagy Sáfár Anikó. Diplomáját 1973-ban szerezte meg, gyakorlati idejét a Nemzeti Színházban töltötte, majd a József Attila Színház szerződtette, ahol 19 évig volt a társulat tagja, mégis boldogtalannak érezte magát az ott töltött évek vége felé. Úgy vélte, se gyermekeire, se szinkronszerepeire nincs kellő ideje és a megszokott, csinos lány szerepein kívül nem kap új, komolyabb szerepeket. 

Borbás Gabi otthonában 1977-ben. (MTI Fotó: Balaton József)

Szinkronszerepekkel és tévés munkákkal foglalkozott, miután elhagyta a színpadot, de később hiányozni kezdett neki színházi miliő. Megfordult a Játékszínben, a Radnóti és a Városmajori Szabadtéri színpadán is. Mikó István hívására vendégművészként szerepelt a Soproni Petőfi Színházban, ahol az évad végén szerződést is ajánlottak neki, amit 1994-ben elfogadott. Erre az időszakra úgy gondol vissza: „Én ott lettem színésznő.” Megtalálta számításait, különböző műfajú darabokban brillírozhatott.

A színházat az otthonának, az ott dolgozókat pedig a családjának tartja: „Nekem nagyon fontos, hogy hazamehessek este hétkor. Kicsit szigorúbb is vagyok a háttérdolgozókkal, hogyha nem igazi színházi emberek, mert ez az én családom, ez az én hivatásom, tessék úgy dolgozni itt, mintha neki is az lenne.”

Voith Ágival a Hogy volt? című műsor felvételén (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Klasszikus, zenés és drámai előadásokban is bizonyította tehetségét. Beszédtechnikát, színpadi beszédet, versmondást tanított 30 éven keresztül. Rendszeresen szinkronizál, Glenn Close állandó magyar hangja.

Színpadi feladatai mellett több játék- és tévéfilmen és sorozatban is szerepelt, mint például A sárga telefon, Nincs többé férfi, A televízió a zene otthona, Zojka szalonja.

Borbás Gabi születésnapja alkalmából az m3.hu-n az Esős nyár című tévéjátékot vetítjük, tartsanak velünk!

Borítókép: Borbás Gabi a Ridikül című műsorban. Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-408550

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Timár Bélára emlékezünk

A ragyogó fiatal színész, Timár Béla alakját idézzük meg halálának 35. évfordulóján.

Tolnay Klárira emlékezünk

25 éve távozott a sokoldalú kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legendái közé, és akinek intellektusát, humorát és humanizmusát azóta is szeretettel emlegetik. Fotóválogatásunkkal az ő alakját idézzük meg.

„Deres, darás december”

Beköszöntött a tél, a rövidülő nappalok és az egyre zordabb időjárás arra ösztönöz bennünket, hogy bekuckózzunk és töltsünk több időt szeretteinkkel. Az adventi időszak kezdetén ehhez szeretnénk ötleteket adni, tartsanak velünk!

Ki tud többet az ország kedvenc vizslájáról?

A Frakk, a macskák réme című sorozat kiállta az idők próbáját: évtizedek óta gyermekek és gyermeklelkű felnőttek generációit szögezi a képernyők elé. Ennek örömére a (Magyar Posta az MTVA-val együttműködve ünnepi bélyegsorozattal örvendezteti meg a rajongókat.)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/] De ki állathatja magáról, hogy igazán ismeri Károly bácsi kutyusát? A kvíz kitöltése után kiderül! Kezdhetjük?