Bombabiztos befektetés!

Emlékeznek még a takarékbélyegre? Elő a régi gyűjtőlapokkal a fiók mélyéről, mert ez a befektetési forma nem évül el...

Kultúrsnack

2021.01.20 | olvasási idő: kb. 1 perc


Az iskolások körében minden szeptember elsején elkezdődött a lázas takarékbélyeg-gyűjtés egészen a tanév utolsó napjáig. A bélyegeket hagyományos módon az iskolai gyűjtőlapra kellett felragasztani, és tanév végén tanári aláírással és iskolai pecséttel hitelesítve váltotta be az OTP Bank. Az iskolai takarékbélyegek változatos illusztrációkkal leggyakrabban 1, 2, 5, 10 és 20 forintos címletűek voltak, de nyolcvanas évek végén felfutó erős infláció után már megjelentek a korábban ismeretlen 50 forintos bélyegek is.
A tanulók takarékbélyeget vásárolnak a XI. kerület Albertfalva úti 7-11. számú általános iskolában. (MTI Fotó: Jónás Pál)
Az összegyűjtött bélyegek után kamat is járt, 1952-1987 október elsejéig megbízhatóan egy százalék. Az iskolai takarékbélyeg-gyűjtés intézménye négy évtizeden keresztül nevelte takarékosságra az erre fogékony gyereksereget. Lakossági betétként értéke sosem évül el, így a fiókból előkerülő gyűjtőlapok ma is bármelyik OTP bankfiókban beválthatók.
Détár Mihályné tanítónő takarékbélyeget ad Fábián Évának és Kiss Erzsébetnek, a vezsenyi általános iskola tanulóinak.( MTI Fotó: Bajkor József)
Borítókép: Budapest, 1954. október 11. Az iskolai takarékbélyeg-gyűjtésről tájékoztatja a diákokat a tanárnő a XI. kerület Albertfalva úti 7-11. számú általános iskolában. Készítette: Jónás Pál Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-781639 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.
További cikkek:

Andrássy út – Európa egyik legszebb sugárútja

1876. augusztus 20-án adták át a forgalomnak Budapesten a Sugárutat, a mai Andrássy utat, amely 2002 óta a világörökség része.

A komédiaíró színpadi halála és töretlen dicsősége

A négyszáz éve született francia drámaíró, Molière mind a mai napig a legtöbbet játszott klasszikus szerzők egyike a magyar színpadokon.

Telepódium: kacagjunk együtt!

A Telepódium című műsor évtizedek óta nevetteti a nézőket. Születésének nyomába eredünk, s ehhez kicsit messzebbről kell indulnunk a szórakoztató műfaj felfedezésére. Erre az útra invitáljuk olvasóinkat.

Kuriózumok nyomában Pécs belvárosában

A pécsi ókeresztény temetőt kultúrtörténeti kategóriában az UNESCO 2000. november 30-án felvette a Világörökség listájára. Rómán kívül sehol a világon nem maradt fenn eredeti szépségében a késő ókori, keresztény temetői falfestészet ilyen gazdag emléke.