Bob herceg filmen

Huszka Jenő operettjének 1972-es tévéfilmváltozata évtizedek óta a közönség egyik kedvence. Keleti Márton rendezésében karácsonykor mutatták be először a Magyar Televízióban, idén UHD-felbontásban láthatják az m3 online csatornán december 30-án. Jó szórakozást kívánunk!

Kultúrsnack

2023.12.20 | olvasási idő: kb. 2 perc


Kicsoda Bob úrfi, aki „kérkedő, mint egy utcakölyök és szilaj, mint az utcai szél”? György herceg, az angol trón várományosa, aki mandolinját pengetve álruhában járja London utcáit. Már kiszemelték számára a leendő arát, akit el kellene vennie feleségül a huszadik születésnapján, amikor királlyá koronázzák. Ám szerelme a szegény, de annál gyönyörűbb Annie, akit viszont a borbélyhoz akarnak kényszeríteni. Egymásé lehet-e a gerlepár? A filmből kiderül.

Az 1902-ben  a budapesti Népszínházban bemutatott Bob herceg különlegessége, hogy az első külföldön is hódító darab volt, ezzel indult máig is tartó világhódító útjára a magyar operett. 

A Bob herceget Huszka Jenő Martos Ferenccel és Bakonyi Károllyal közösen alkotta meg, zajos sikere az alkotók minden előzetes várakozását felülmúlta. A közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta az előadást, hiszen eredeti művet és magyaros zenét vártak, és annak ellenére sem kellett csalódniuk, hogy a történet Angliában játszódik.

Nagy Gábor mint Bob herceg (MTI Fotó: Keleti Éva)

A tévés változatot 1972-ben kezdték forgatni. A rendező, Keleti Márton a címszerepre Nagy Gábort választotta, aki végzős volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, az Annie-t alakító Szerencsi Évát pedig még onnan kellett kikérnie. A két üde fiatal mellett a Bob herceg összes szerepében – ahogy az egy szuperprodukcióhoz illik – neves színészeket láthatunk: Tordai Teri, Bánki Zsuzsa, Páger Antal, Bárdy György, Márkus László, Ernyey Béla. Még a mellékszereplők között is Rátonyi Róbertet, Körmendi Jánost, Somogyvári Rudolfot találjuk, az énekhangok között pedig Andor Évát, Kalmár Magdát, illetve Berkes Jánost.

A film több jelenetét Nagytétényben forgatták, például az ottani kastély udvarán masíroztatták a katonákat, s a herceg Pomponiusszal a kastély erkélyén mászott be a palotába. Több jelenetben a Magyar Állami Operaház Balettkarát láthatjuk, a koreográfus Barkóczy Sándor volt.

Nagy Gábor, Gyenge Árpád és Márkus László a forgatáson (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az 1972-es Bob herceg kizárólag az m3 csatornán tekinthető meg UHD-minőségben, ami tiszta, nagy felbontású és hihetetlenül részletgazdag képet eredményez, növelve a nézői élményt. Tartsanak velünk és Bob herceggel december 30-án!

Borítókép: Bárdy György és Nagy Gábor a Bob herceg forgatásán 1972-ben. Készítette: Keleti Éva, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-869624

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus 5-én tartják világszerte a sör napját, amely egy kis amerikai sörözőből indult világhódító útjára, de maga a sörivás hagyománya már többezer éves.

Tehetség, humor és karizma

Ma öt éve, hogy az égi színház társulatához csatlakozott Tahi Tóth László, aki mindaddig nem hagyta el a színpadot, míg képes volt játszani.

Szabó István - kvíz

A Szabó István-kínálat apropóján kvízjátékra hívjuk önöket. Tegyék próbára tudásukat, és tudjanak meg még több érdekességet a legendás rendező munkásságáról!

Bilicsiék, Alberték, Komlósék, Alfonzóék... – vidám fotóválogatás a családok napjára

Ugye, hogy kihívás néhányakat felismerni? Önöknek kik a kedvenceik?