A lélek nem öregszik

75. születésnapján köszöntjük Blaskó Péter színművészt!

Karakter

2023.06.13 | olvasási idő: kb. 3 perc


Színészi hivatását, bár édesapja volt művész, mégis édesanyjának köszönheti, aki a háború előtt maga is színművésznek készült. Másodéves főiskolás kora óta dolgozik, hiszen akkor forgatta Jancsó Miklóssal a Fényes szeleket. Várkonyi Zoltán osztályából friss diplomával azonnal leszerződtette a Nemzeti Színház, így fiatalon olyan kollégák mellett kellett helyt állnia, mint Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Kállai Ferenc vagy Agárdy Gábor.

A miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjaként (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Bátyjával és öccsével édesapja, Blaskó János festményei között cseperedett fel, ahol magába szívta az alkotás folyamatát, küzdelmeit. Mindig izgatta, hogy mikor lesz egy-egy kép végre készen. Hasonlónak élte meg később a színdarabok, sőt egy szerep létrejöttét is. Édesapja szavait örökre megszívlelte: „Vannak részek, Petyuskám, amiket vissza kell egy picit tartani, azért, hogy az egészbe ne ugorjon ki.” Megélése szerint a próba a szülés folyamata, az előadás pedig a reprodukálásé. 

Színművészek jelenete Henrik Ibsen: Peer Gynt főpróbáján (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Minden szerepénél arra gondol, vajon elviszi-e a néző magával, amit adni szeretne. A nézők pedig máig őrzik emlékezetükben Bánk bánként, Tartuffe-ként, Peer Gyntként, Malvolióként, Oszvaldként, Lőrinc barátként és még sok-sok szerepben.

August Strindberg szerepében (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Egyszer így vallott: „A test öregszik, a lélek pedig vinné az öreg testet, futna, szárnyalna, de nem megy… már nem megy. Ami pedig nagyon fontos: vigyázni kell a szívre.” Isten éltesse Blaskó Pétert, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művészt! 

A színművész jelenete Bertolt Brecht Galilei élete című példázatában (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Blaskó Pétert június 13-án kedden A szigetvári vértanúk című tévéfilmben és a Kedves versét elmondja című műsorban láthatják születésnapján, 15-én pénteken pedig a Vízkereszt, vagy amit akartok színházi előadásban, illetve a Színlap-portrék című riportfilmben találkozhatnak vele az m3.hu-n. Tartsanak velünk!

Borítókép: Blaskó Péter színművész a Hogy volt!? című tv-műsorban MTVA Fotó: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-484167

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

115 éves A Pál utcai fiúk

Nemecsek Ernő, Boka János, Áts Feri… alig van, aki ne ismerné ezeket a neveket, mint ahogy a gittegylet, grund, einstand szavak is ismerősen csenghetnek. 115 éve, 1907. április 10-én jelent meg Molnár Ferenc leghíresebb ifjúsági regénye, mely azóta jelentős karriert futott be: 32 nyelvre fordították le, és hatszor filmesítették meg.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

Charlie Chaplin idézetével emlékeztetjük Önöket, hogy május első vasárnapján ünnepeljük a nevetés világnapját. Nézzék meg képválogatásunkat, mellyel segítünk mosolyt csalni az arcukra!

Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.