A színész, aki a nők kedvence volt

105 évvel ezelőtt született Bessenyei Ferenc, aki az életnél és a színháznál talán csak a szerelmet szerette jobban.

Karakter

2024.02.10 | olvasási idő: kb. 5 perc


A kétszeres Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett érdemes és kiváló művész 1919-ben ezen a napon látta meg a világot Hódmezővásárhelyen. Szülei szegényen, de tisztességgel nevelték őt és négy fiútestvérét, majd 16 éves korától, édesapja halála után ő lett a családfenntartó.

Bessenyei Ferenc színművész (Magyar Fotó: Mező Sándor)

A túlfűtött, folyton kíváncsi és nyughatatlan fiút sok minden érdekelte, bár színésznek saját bevallása szerint soha nem készült. Orgánuma és szép beszéde miatt a szegedi színház kóristáihoz került, és onnantól nem volt megállás. Négy évvel később - immár Miskolcon - a világirodalom egyik legnagyobb férfiszerepében, Ibsen Peer Gyntjében brillírozott, amit a kritika lelkes elismeréssel fogadott. Ősztől már a Nemzeti Színház várta szerződéssel, ahová a katonai behívót éppen csak megúszva jutott el. Virágzó karrierjét a háború törte meg, vándorévek és megélhetési gondok következtek. Ekkoriban születtek meg ikerlányai első feleségétől.

Bessenyei Ferenc színművész, a Madách Színház tagja (MTI Fotó: Keleti Éva)

Kollégája, Máthé Erzsi így emlékezett vissza abból a korszakból a színészre: “Feri igen jóvágású, sovány, izzó, mondhatnám, hurrikán egyéniségű kolléga volt. Most már elmondhatom, első látásra beleszerettem. Minden nő szerelmes volt belé, de csak távolról.”

Kohut Magda és Bessenyei Ferenc Shakespeare: Othello című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Bessenyei tehetsége azonban utat tört magának, így 1950-ben visszakerült a Nemzeti Színházhoz, és végre képességeihez méltón alakult a karrierje. A színházban nap mint nap elvarázsolta a közönséget és nemkülönben kollégáit, emellett számtalan filmben és tévéműsorban szerepelt, kivételesen szép, mély orgánumának köszönhetően pedig hol szinkronszerepet kapott, hol hangjátékot vett fel. Hiteles megformálója volt Galileinek, Dózsa Györgynek, Kossuthnak és Görgei Artúrnak is, saját bevallása szerint a hősies karakterek mindig is magukkal ragadták.

Bessenyei Ferenc, mint Görgei Artúr Az áruló című dráma próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az ünnepelt színész ekkor már Váradi Hédinek csapta a szelet, akit aztán tíz év együttélés után vett feleségül. A sors iróniája, hogy házasságuk két év múlva tönkrement. Bessenyei beleszeretett a húsz éves Lugossy Zsuzsa színésznőbe, ám ez a házassága sem lett túl hosszú életű.

Bessenyei Ferenc házasságkötése Lugossy Zsuzsa színésznővel (MTI Fotó: Keleti Éva)

Végül - az akkor ugyancsak húsz éves - B. Élthes Eszter mellett találta meg a nyugalmat, akivel előbb Pilisborosjenőn, majd Lajosmizsén egy tanyán telepedtek le, ahol lovakat, kutyákat tartottak. Bessenyei hatvanévesen lett a lovaglás szerelmese.

Bessenyei Ferenc és Márkus László színművészek egy lóval barátkoznak (MTI fotó)

Pályafutásának egyik legkiemelkedőbb sikerét vendégként aratta a Fővárosi Operettszínházban a Hegedűs a háztetőn Tevjéjeként. A darab szerzője, Jerry Bock így nyilatkozott, mikor hazánkba látogatott megnézni a darabot: “Az egyik legkitűnőbb Tevje, akit valaha láttam. Talán nem is játszotta még soha ezt a szerepet ilyen hatalmas, robusztus egyéniség. És micsoda roppant hangja van.” A Madách Színházból ment nyugdíjba, de még vállalt szerepeket, és önálló műsorával járta az országot.

A Hegedűs a háztetőn Szeretsz engem? című dala Bessenyei Ferenc és Petress Zsuzsa előadásában

A mindig tevékeny, végtelenül életszerető színművésznek heves természete ellenére hosszú élet adatott; 85 évesen, életére szeretettel és hálával emlékezve hagyott itt bennünket, hogy csatlakozzon az égi társulathoz.

Bessenyei Ferenc Tevje szerepében Jerry Bock Hegedűs a háztetőn című musicaljének főpróbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az m3.hu (https://nemzetiarchivum.hu/m3) online csatorna műsorkínálatában a Sir John Falstaff című, 1977-es tévéjátékkal emlékezünk Bessenyei Ferencre, ma 21:40 perces kezdéssel, tartsanak velünk!

Borítókép: Bessenyei Ferenc színész, a Madách Színház társulatának tagja (1977). Készítette: Ilovszky Béla, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-S_ILO19770719009

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

95 éve született Gombos Kati

A tehetséges művésznő több mint 50 esztendeig állt színpadon és nyújtott emlékezetes alakításokat, miközben összetartotta művészcsaládját, boldog és nyugodt hátteret biztosítva férjének, Sinkovits Imrének és gyermekeiknek.

Tolnay Klárira emlékezünk

110 éve született a sokoldalú kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legendái közé, és akinek intellektusát, humorát és humanizmusát azóta is szeretettel emlegetik. Fotóválogatásunkkal az ő alakját idézzük meg.

A hó világnapjára

Január harmadik vasárnapja a Nemzetközi Síszövetség kezdeményezésére a hó világnapja. Tekintse meg téli sportokat bemutató képválogatásunkat!

Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.