Benedek Miklósra emlékezünk

A Halhatatlanok Társulatának egy újabb tagja csatlakozott az égi színház társulatához. Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezőre emlékezünk.

Karakter

2024.01.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


Benedek Miklós gyakran viccelt azzal, hogy Benedek Tibor színész és komikus fiából Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó édesapjává vált. Pedig a tehetséges művész, aki 1946. szeptember 28-án született Budapesten, már igen korán felhívta magára a figyelmet, amikor Vallai Péterrel és a későbbi lemezlovas Dévényi Tiborral 1965-ben megnyerték a Ki mit tud? tehetségkutató paródia kategóriáját. A győzelem mindhármuknak azonnali szabadjegyet jelentett a Színművészeti Főiskolára, pedig még be sem fejezték középiskolai tanulmányaikat. Benedeket, annak ellenére, hogy köztudott volt már biztos helye a főiskolán, az érettségin matematikából mégis megbuktatták, amiért végül egykori osztályfőnöke az ötvenéves érettségi találkozón bocsánatot kért. 

Schütz Ilával a főiskola negyedéves vizsgaelőadásukon (MTI Fotó: Keleti Éva)

A főiskola után a fiatal tehetség, bár Zsámbéki Gábor is hívta Kaposvárra, azonnal a Nemzeti Színházhoz került, ahonnan 1983-ban az egy évvel korábban alakult Katona József Színházhoz szegődött. Itt indult rendezői karrierje, első nagy sikere Ivan Kusan Galócza című zenés komédiája volt. 2003 és 2009 között ismét a Nemzetiben játszott, majd nyolc szabadúszóként eltöltött év után 2017-ben csatlakozott az Orlai Produkciós Iroda társulatához. Pályája során sokféle műfajban, zenés színházi produkciókban, kabarékban, tragédiákban, vígjátékokban és még egy operában is bizonyíthatta fantasztikus színészi kvalitásait, amire jó példa a Katonába érkezése utáni Gogol Revizorjában elvállalt egymondatos szerepe Hübner járási orvosként, mely azóta is emlékezetes. Császár Angelával és jó barátjával, Szacsvay Lászlóval 400-szor játszották az azóta kultikussá vált Budapest Orfeum című estjüket, amelynek szellemi atyja Benedek volt, és amelynek dalai CD-n is megjelentek.

Szacsvay Lászlóval a Nemzetiben (MTI Fotó: Keleti Éva)

Kiemelkedő színpadi alakításai voltak többek között Molière Az úrhatnám polgár filozófiatanára, Füst Milán Catullusában Metellus, valamint Bulgakov Menekülésében Korzuhin szerepe. A filmvásznon olyan filmekből emlékezhet rá a közönség, mint a Fényes szelek, A Pogány Madonna vagy az Akli Miklós, de 2005-ben feltűnt Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas regényének filmváltozatában, a Sorstalanságban is. Ikonikus rajzfilmek karaktereit is megszólaltatta az évek során, ő volt például a Vukban Sut, a farkatlan róka, a Macskafogóban Fritz Teufel és Sikló Simi az Erdő kapitányában. A televízióban számtalan tévéjáték, színházi közvetítés és kabaréműsor mellett olyan legendás sorozatokban láthatták a nézők, mint a Fekete város és a Kisváros. Rendezéseiről így mesélt egyszer: „Elsősorban színész vagyok, tehát én csak akkor rendezek, ha mondjuk… igen, ha én is szeretnék vagy felkérnek rá, és nem mindenáron.” 

Füst Milán Catullus című drámájában Olsavszky Évával (MTI Fotó: Földi Imre)

Benedek Miklós éveken át a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója volt, és ebben a pozíciójában is szívügyének tekintette a két világháború közötti könnyed zenés műfaj értékeinek megőrzését. Kisebbik fia, Benedek Albert rendezőasszisztensként nem távolodott messze az édesapa és nagyapa hivatásától. A legendás színészt egyébként édesapja bátorította a színészi hivatásra, remélve, hogy fia mindazt elérheti, amit a komikusként beskatulyázott Benedek Tibornak nem volt lehetősége. Benedek Miklós végül nemcsak korán elhunyt édesapja emlékének bizonyította tehetségét, hanem minden létező szakmai elismerést begyűjtött, és a közönség nem szűnő szeretetét is elnyerte.

Borítókép: Benedek Miklós Udvaros Dorottyával MTI Fotó, Készítette: Földi Imre Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-889555

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Magyar nyelv napja - kvíz

A magyar nyelv napja alkalmából ezúttal egy szórakoztató kvízzel jelentkezünk, mellyel bárki próbára teheti tudását. Nézzék meg, önök ismerik-e, illetve jól ismerik-e az alábbi szavak jelentését. Vigyázat, a fotók illusztrációk, akár félrevezetők is lehetnek! Kezdhetjük?

“Hej, ha ezt az én galambocskám megérhette volna…”

Szemes Mariról az emlékezetes Csehov-paródia fent említett szállóigéje jut eszünkbe, de emellett sokszínű tehetség volt. Ugyanolyan jól álltak neki a komolyabb, mint a humoros szerepek. Ma lenne 90 éves.

Makk Károly KVÍZ

Makk Károly a hazai és a nemzetközi filmművészet megkerülhetetlen alakja. Az ő munkássága előtt tisztelegve februárban a Duna Televízió műsorra tűzi egy-egy alkotását, vasárnap esténként. Ennek apropóján játékra hívjuk Önöket, az alábbi kvízzel tesztelhetik tudásukat a rendező munkássága kapcsán. Tegyék próbára magukat, mit tudnak Makk Károlyról, és tudjanak meg még több érdekességet!

Elmuska csodálatos világa

A 110 éve született Bulla Elma alakját idézzük most meg különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban. Már csodagyerekként nemzetközi sikereket aratott a színésznő, aki Kosztolányi Dezsőt is lenyűgözte.