„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.

Kultúrsnack

2023.05.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


Azon kevesek közé tartozott, akinek volt lehetősége több negatív főhős, például Jumurdzsák karakterének megformálásától kezdve mindenki kedvenc Máris szomszédjának hangján át a hősszerelmes Rómeó eljátszására is. Ebben a színész páratlan tehetsége mellett a jókor jött véletleneknek is volt némi szerepük.

Bárdy György színművész portréja (MTI Fotó: Bara István)

Tizenhárom évesen már saját színjátszókört alapított, több mint hatvan éven át űzte aktívan a színészmesterséget, hatvannégy évesen lett apa, és kilencvenévesen még születésnapi partit tartott a Vígszínházban.

Humoros oldalát főként Gugyerák Alajos figurájának köszönhetően ismerte meg az ország, ám különböző színészeket is remekül tudott utánozni. Ennek példájaként a következő videóval emlékezünk meg a kellemes orgánumú színészóriásról:

Színészkollégák paródiája a Zsákbamacska című műsorból

Bárdy Györgyről bővebben a születésének 100. évfordulója alkalmából született cikkben, ide kattintva olvashatnak, az MTVA Archívum műsorkínálatában pedig a következő műsorokban láthatják a nagyszerű művészt: Az aranykesztyű lovagjai (ötrészes változat), Kéz kezet mos, Búcsú a fegyverektől, azaz...
Jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Bárdy György Richard Egli szerepében játszik F. Dürrenmatt Ötödik Frank (Egy magánbank operája) című művének próbáján Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__EV19630913068

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Farmotorostól a szépségdíjas lázadóig

Az Ikarus az a magyar márka, amely képes volt meghódítani a világot. A buszok nyugati exportra is készültek, rengeteg változatban.

Huszárik Zoltán-kvíz

Huszárik Zoltánt leginkább a Szindbád alkotójaként ismerjük, de számos érdekesség kiderül a Kossuth-díjas filmrendezőről, akiről a Duna Médiaszolgáltató és az MTVA közös alapítású, hagyományteremtő szándékú filmes díjjal is megemlékezik. Tartsanak velünk, töltsék ki kvízünket!

„Két munka között alig létezem.”

Ma lenne 70 éves Szakácsi Sándor