„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.

Kultúrsnack

2023.05.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


Azon kevesek közé tartozott, akinek volt lehetősége több negatív főhős, például Jumurdzsák karakterének megformálásától kezdve mindenki kedvenc Máris szomszédjának hangján át a hősszerelmes Rómeó eljátszására is. Ebben a színész páratlan tehetsége mellett a jókor jött véletleneknek is volt némi szerepük.

Bárdy György színművész portréja (MTI Fotó: Bara István)

Tizenhárom évesen már saját színjátszókört alapított, több mint hatvan éven át űzte aktívan a színészmesterséget, hatvannégy évesen lett apa, és kilencvenévesen még születésnapi partit tartott a Vígszínházban.

Humoros oldalát főként Gugyerák Alajos figurájának köszönhetően ismerte meg az ország, ám különböző színészeket is remekül tudott utánozni. Ennek példájaként a következő videóval emlékezünk meg a kellemes orgánumú színészóriásról:

Színészkollégák paródiája a Zsákbamacska című műsorból

Bárdy Györgyről bővebben a születésének 100. évfordulója alkalmából született cikkben, ide kattintva olvashatnak, az MTVA Archívum műsorkínálatában pedig a következő műsorokban láthatják a nagyszerű művészt: Az aranykesztyű lovagjai (ötrészes változat), Kéz kezet mos, Búcsú a fegyverektől, azaz...
Jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Bárdy György Richard Egli szerepében játszik F. Dürrenmatt Ötödik Frank (Egy magánbank operája) című művének próbáján Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__EV19630913068

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Örvendetes állománygyarapodás

Néhány napja olvashatók az (MTVA archívumának honlapján)[https://archivum.mtva.hu/] a Rádióélet 1931. évi lapszámai. A színvonalas műsorújságban (1929–1944) megtalálható volt minden, ami csak felkelthette az olvasók érdeklődését.

Törékeny alkathoz meglepő orgánum

Káldi Nóra bársonyosan mély hangját bármikor fel tudnánk idézni, pedig már 1993 óta nincs köztünk. Az Erzsébet- és Jászai Mari-díjas színésznő ma lenne 80 éves.

Felfelé futó hullócsillagunk

Az ország legidősebb aktív színésznőjét születésnapja alkalmából köszöntjük. Isten éltesse Csernus Mariannt!

Mennyire ismeri a magyar filmeket? Tesztelje tudását!

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Az évforduló alkalmából tematikus kvízzel kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást kívánunk, és ne feledjék, a kvízben szereplő minden filmet megtekinthetik az elkövetkező napokban a közmédia csatornáin!