„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.

Kultúrsnack

2023.05.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


Azon kevesek közé tartozott, akinek volt lehetősége több negatív főhős, például Jumurdzsák karakterének megformálásától kezdve mindenki kedvenc Máris szomszédjának hangján át a hősszerelmes Rómeó eljátszására is. Ebben a színész páratlan tehetsége mellett a jókor jött véletleneknek is volt némi szerepük.

Bárdy György színművész portréja (MTI Fotó: Bara István)

Tizenhárom évesen már saját színjátszókört alapított, több mint hatvan éven át űzte aktívan a színészmesterséget, hatvannégy évesen lett apa, és kilencvenévesen még születésnapi partit tartott a Vígszínházban.

Humoros oldalát főként Gugyerák Alajos figurájának köszönhetően ismerte meg az ország, ám különböző színészeket is remekül tudott utánozni. Ennek példájaként a következő videóval emlékezünk meg a kellemes orgánumú színészóriásról:

Színészkollégák paródiája a Zsákbamacska című műsorból

Bárdy Györgyről bővebben a születésének 100. évfordulója alkalmából született cikkben, ide kattintva olvashatnak, az MTVA Archívum műsorkínálatában pedig a következő műsorokban láthatják a nagyszerű művészt: Az aranykesztyű lovagjai (ötrészes változat), Kéz kezet mos, Búcsú a fegyverektől, azaz...
Jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Bárdy György Richard Egli szerepében játszik F. Dürrenmatt Ötödik Frank (Egy magánbank operája) című művének próbáján Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__EV19630913068

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.

Vízre született

Kolonics György kétszeres olimpiai- és tizenötszörös világbajnok kenus 2008. július 15-én veszítette életét. Halálának 15. évfordulóján a világklasszis sportolóra emlékezünk.

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.

Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.