Beteljesült álom töltött káposztával

„Hajózok az életben, úton vagyok a bennem rejlő optimizmussal, életszeretettel, igazságérzettel. Ezért sem szeretem a volt szót, inkább mindig az érdekel, mi lesz, mi vár rám.” Így vallott az élethez való viszonyáról a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bánsági Ildikó, akit születésnapján köszöntünk.

Karakter

2022.10.19 | olvasási idő: kb. 2 perc


Gyermekként még a kórház és a műtők világa vonzotta, de az iskolai színjátszókör más irányba terelte érdeklődését. Gimnazistaként már a színészi pályáról ábrándozott: az iskolában Shakespeare-estek résztvevője lett, és még szerelmes andalgásain is a Színművészeti Főiskola épülete felé terelte partnerét. Érettségi után előbb a Nemzeti Színház Stúdiójának növendékeként, majd főiskolai hallgatóként kezdte meg menetelését e szép, ám rögös úton.

Nagy Gáborral 1977-ben (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Pályája Debrecenben indult, majd a budapesti József Attila Színházban folytatódott. Játszott ezenkívül a Vígszínház, a Nemzeti, a Művész és a Thália Színház társulatában is. Legutóbb ismét a Nemzeti Színházban láthattuk, melynek 2020-ig volt tagja. A színpadon nem mindig azok a szerepek voltak a kedvencei, amelyek közönségsikernek számítottak, inkább azok, amelyeket kihívásnak érzett. Ilyenek voltak többek között a Kétfejű fenevad, avagy Pécs 1968-ban… a Deficit, a Csoda, vagy a Kő a kövön című színművek.

Egykori férjével, Gáspár Sándorral 1990-ben (MTI Fotó: Fényes Gábor)

Filmes és televíziós karrierje is 1971-ben indult, és a nézőknek azóta sem kell nélkülözniük sem a mozivásznon, sem a képernyőn az egyedi orgánumú művésznőt. Számos nagy sikerű filmben szerepelt, egyik legkedvesebb emléke mégis Szindbád-béli közös jelenete Latinovits Zoltánnal, amiről így emlékezett meg egyszer: „Tizenkét éves korom óta ábrándoztam arról, hogy öt percet forgathassak szegény Latinovits Zoltánnal. Kiderült, egy egész napot dolgozunk együtt. Reszketni kezdtem, leejtettem a tejszínhabot, ő észrevette izgalmam, beszélgetni kezdett a töltött káposzták ízeiről.”

Rényi Tamás, Bánsági Ildikó és Juhász Jácint (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Televíziós és filmes munkái mellett Bánsági Ildikó szinkronszínészi teljesítménye is említést érdemel. Bár olyan világsztárok állandó magyar hangja, mint Glenn Close vagy Meryl Streep, a legbüszkébb arra, hogy a Vivien Leigh megformálta Blanche DuBois is az ő hangján szólalhatott meg A vágy villamosa filmadaptációjában.

Bánsági Ildikó 1985-ben (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

„Számomra az igazi művészet, film, színház, irodalom igényli a tudást, a profizmust és a hozzáértő emberek érdeklődését.” - summázta egyszer hitvallását. Hogy pályája során mekkora mértékben tudta ezt a felfogást alkalmazni, azt a már említett díjakon kívül az is bizonyítja, hogy a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották. Ami azonban minden díjnál és elismerésnél többet ér, az a közönség szeretete, amit Bánsági Ildikó munkásságával nemcsak kivívott, hanem máig magáénak is tudhat.

Borítókép: Bánsági Ildikó színésznő MTI Fotó, Készítette: Bara István Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-875911

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Honvágytól hajtva

Hiába Hollywood vonzása, Szabó Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt kacskaringós élete Magyarországra vezette vissza, ahol 25 éve csatlakozott az égi színház társulatához.

„Minden a fejen, a kézen, meg a bátorságon múlik”

Tíz éven keresztül csak Kamuthyak nyertek magyar bajnokságot tőrvívásban. Dr. Kamuthy Jenő hatszoros, öccse, László pedig négyszeres magyar bajnok volt.

Egy sokoldalú Don Quijote

Ő mondta ki az utolsó szavakat a lebontásra ítélt régi Nemzeti Színház színpadán. Gelley Kornél Jászai Mari-díjas érdemes művészre emlékezünk.

A pesti legek aluljárója

Az Astoria megnyitása után három évvel adták át a főváros második korszerű aluljáróját. Az EMKE azóta is a történelmi kereszteződésben állja a gyalogosok rohamát.