Beteljesült álom töltött káposztával

„Hajózok az életben, úton vagyok a bennem rejlő optimizmussal, életszeretettel, igazságérzettel. Ezért sem szeretem a volt szót, inkább mindig az érdekel, mi lesz, mi vár rám.” Így vallott az élethez való viszonyáról a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bánsági Ildikó, akit születésnapján köszöntünk.

Karakter

2022.10.19 | olvasási idő: kb. 2 perc


Gyermekként még a kórház és a műtők világa vonzotta, de az iskolai színjátszókör más irányba terelte érdeklődését. Gimnazistaként már a színészi pályáról ábrándozott: az iskolában Shakespeare-estek résztvevője lett, és még szerelmes andalgásain is a Színművészeti Főiskola épülete felé terelte partnerét. Érettségi után előbb a Nemzeti Színház Stúdiójának növendékeként, majd főiskolai hallgatóként kezdte meg menetelését e szép, ám rögös úton.

Nagy Gáborral 1977-ben (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Pályája Debrecenben indult, majd a budapesti József Attila Színházban folytatódott. Játszott ezenkívül a Vígszínház, a Nemzeti, a Művész és a Thália Színház társulatában is. Legutóbb ismét a Nemzeti Színházban láthattuk, melynek 2020-ig volt tagja. A színpadon nem mindig azok a szerepek voltak a kedvencei, amelyek közönségsikernek számítottak, inkább azok, amelyeket kihívásnak érzett. Ilyenek voltak többek között a Kétfejű fenevad, avagy Pécs 1968-ban… a Deficit, a Csoda, vagy a Kő a kövön című színművek.

Egykori férjével, Gáspár Sándorral 1990-ben (MTI Fotó: Fényes Gábor)

Filmes és televíziós karrierje is 1971-ben indult, és a nézőknek azóta sem kell nélkülözniük sem a mozivásznon, sem a képernyőn az egyedi orgánumú művésznőt. Számos nagy sikerű filmben szerepelt, egyik legkedvesebb emléke mégis Szindbád-béli közös jelenete Latinovits Zoltánnal, amiről így emlékezett meg egyszer: „Tizenkét éves korom óta ábrándoztam arról, hogy öt percet forgathassak szegény Latinovits Zoltánnal. Kiderült, egy egész napot dolgozunk együtt. Reszketni kezdtem, leejtettem a tejszínhabot, ő észrevette izgalmam, beszélgetni kezdett a töltött káposzták ízeiről.”

Rényi Tamás, Bánsági Ildikó és Juhász Jácint (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Televíziós és filmes munkái mellett Bánsági Ildikó szinkronszínészi teljesítménye is említést érdemel. Bár olyan világsztárok állandó magyar hangja, mint Glenn Close vagy Meryl Streep, a legbüszkébb arra, hogy a Vivien Leigh megformálta Blanche DuBois is az ő hangján szólalhatott meg A vágy villamosa filmadaptációjában.

Bánsági Ildikó 1985-ben (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

„Számomra az igazi művészet, film, színház, irodalom igényli a tudást, a profizmust és a hozzáértő emberek érdeklődését.” - summázta egyszer hitvallását. Hogy pályája során mekkora mértékben tudta ezt a felfogást alkalmazni, azt a már említett díjakon kívül az is bizonyítja, hogy a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották. Ami azonban minden díjnál és elismerésnél többet ér, az a közönség szeretete, amit Bánsági Ildikó munkásságával nemcsak kivívott, hanem máig magáénak is tudhat.

Borítókép: Bánsági Ildikó színésznő MTI Fotó, Készítette: Bara István Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-875911

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Hurrá, nyaraltunk!

Régvolt nyarak hangulatát idézzük fel. Ugye Önök is emlékeznek? Nézzék meg lapozható képgalériánkat!

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

Precizitás, letisztult jellemábrázolás: Horváth Sándor

„Szeretem, hogy a játszani igét sohasem cseréli fel a látszanival, hogy még kedvetlenül formált szerepeiben se megy önnön szintje alá.” – írta róla Száraz György.