Születésnapján köszöntjük az Abigél Tormáját

Az Abigél című tévéfilmsorozat által kedvelte meg az ország a Torma Piroskát alakító Bánfalvy Ágnest, aki felfedezte Amerikát is.

Kultúrsnack

2024.04.30 | olvasási idő: kb. 3 perc


Bánfalvy Ágnes színművész 1954. április 30-án született Budapesten. Mindig is a színészet érdekelte, már főiskolásként több filmben bemutathatta tehetségét, a Matula Leánynevelő Intézet lakóinak története hozta meg számára az elismerést, Torma Piroska megformálásáért nívódíjjal jutalmazták.

Az Abigél című tévéfilmsorozatban Zsurzs Katival

Szabó Magda Abigél című regénye a 14 éves Vitay Georgina felnőtté válásáról szól. Az eredeti történet kedvessége, ugyanakkor mélyebb mondanivalója, a háború nyomasztó atmoszférája, amely a bentlakásos iskola zárt világába is beszivárog, mind-mind életre kel a tévéfilmsorozatban. A nagypolgári kisasszonyok életét élő Georginát Torma mellett az intézetben nevelkedő lányok összetartó szeretete végül minden nehézségen átsegíti.

Videórészlet az Abigél III. részéből

Bánfalvy a hazai színpadi és filmes sikerei ellenére mégis elindult világot látni: „Egyszer egy filmfesztiválon valaki azt mondta, milyen kár, hogy magyar színészek vagyunk, és nem lehet bennünket egyetlen külföldi filmhez sem eladni, mert nem beszülünk nyelveket. Bizonyítani akartam, és elhatároztam, addig nem halok meg, míg ki nem próbáltam magam máshol.”

A Kedves Bópeer című színműben Balázsovits Lajossal és Major Tamással (MTI Fotó: Horvát Éva)

Az Oscar-díjas Mephisto című filmben nyújtott alakításának köszönheti külföldi szerepeit. Jean-Luc Godard filmjébe, a Passiójátékba egy próbafelvétel által került: „Az első próba után elvittek Svájcba, Godard saját stúdiójába ahol kellett még egy próbafelvételt készíteni. Ami érdekes, volt, hogy itthon én a Kedves Bópeerben franciául énekeltem két dalt - mivel egy francia-magyar lányt játszottam a szerepem szerint -, a próbafelvételen ezeket adtam elő. Utána elkezdtek hozzám franciául beszélni, mert azt hitték, hogy jól beszélem a nyelvet. Hát ugye egy kukkot sem tudtam szólni. Végül valahogy megtetszettem Godardnak, mert a második próbafelvétel után duplájára emelte a gázsimat.” A film nagy sikert aratott, New Yorkban elnyerte a filmkritikusok díját.

A Ridikül című műsorban (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A mindig új kihívásokat kereső művész a sikerekkel teli kinti évek után itthon újra színpadra állt. Hihetetlen munkabírása viszi ma is előre, 2007 óta vezeti a Bánfalvy Stúdiót és színészképzéssel is foglalkozik, valamint rendez és produceri munkákat is vállal.

Bánfalvy Ágnes 70. születésnapja alkalmából az m3.hu-n a Naftalin című tévéjátékot vetítjük, tartsanak velünk!

 

Borítókép: Portréja 1976-ban készült Készítette: Benkő Imre, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-S__BN19760909009

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Julius Caesar és a szökőnap

Köztudott a négyévenkénti február végi plusz nap beiktatásának oka, az azonban már kevéssé ismert, hogy ez a toldás nem is február 29-re esik. Hogy jön ehhez Julius Caesar? Cikkünkből minden kiderül.

Orosz Adélt köszöntjük!

A Nemzeti Fotótár különleges képeivel köszöntjük születésnapján a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas kiváló táncművészt és balettpedagógust, az Operaház örökös tagját és mesterművészét.

Hetven rózsaszál

Születésnapján köszöntjük Csongrádi Kata színész- és énekesnőt, aki színpadi művek szerzője, számos filmben szerepelt és több lemeze is megjelent.

„Az ember jó! Ezért múlik el tőle minden gonosz!”

Egy rövid, ám jelentős írói karrier, ami olyan alapműveket alkotott, mint az Ötödik pecsét vagy a Húsz óra. Traktorgyári munkásból Kossuth-díjas író, majd évtizedekre az olvasók szolgálatában egyszerű könyvtáros. 95 éve született Sánta Ferenc.