Az angolna, Casablanca és Piroska…

Balázs Fecó - a Neoton és a Taurus tagja, a Korál alapítója - ma lenne 70 éves. A legendás zenész november óta nincs köztünk, ám születésnapja alkalmából szeretnénk megidézni néhány érdekességgel, amik láttatni engedik a zenész mögött az embert.

Karakter

2021.03.02 | olvasási idő: kb. 3 perc


a peca
Szenvedélyes horgász volt, még gyerekkorában ismertette meg vele a pecázást ferencvárosi bérházuk egy idős lakója. Az angolna kígyószerű külsejétől ódzkodott, akárcsak bozontos kiskutyája, aki egyenesen menekülőre fogta, ha meglátott egyet. Az angolna íze végül meggyőzte, így maradhatott a pecalistán, de ha halevésről volt szó, a süllő roston minden más felett állt. Balázs Ferenc, aki zeneírással, zenéléssel foglalkozott, a horgászatot övező csendről is érzékletesen fogalmazott: „ha néha kijutunk végre együtt [Tátrai Tiborral – a szerk.] a vízre, ülünk egymás mellett szótlanul és gyógyítgatjuk tépett idegeinket, rojtos dobhártyáinkat azzal az ezerszer áldott, finom neszekkel fűszerezett, susogó vízparti csönddel…„
 

Budapest, 1975 A Korál együttes. MTI Fotó: Bara István

a filmek 
Fecó neve örökre összeforrt a zenével, a muzikalitással. De más művészeti ágak sem kerülték el, hallgassák csak, milyen emlékeket őriz szülei szenvedélyének köszönhetően: „Édesapámék nagy mozi-molyok voltak, és én gyerekkoromban nagyon sok filmet láttam. Többek között a Casablancát, nagyon sokszor meg kellett néznem” – idézi fel Balázs Fecó, az általa két évadon keresztül vezetett Évszakok című műsorban, a film híres betétdala, az As time goes by hallgatása közben. 
 

a farsang
Kitalálják, vajon minek öltözött az óvodás Balázs Ferenc az első farsangján? Elárulhatjuk, nem egy tipikus választás.
 

Balázs Fecó első farsangjáról mesél

a foci 
Balázs Fecó 13 évesen a Fradi kölyökcsapatának tagjaként elő-meccset játszott a Ferencváros és a török Galatasaray mérkőzése előtt. Meccs közben ráesett a kezére, ami eltört, pechére egy nappal a zongoravizsgája előtt. A család ekkor bölcs előrelátással véget vetett kezdődő futball-karrierjének, és csak a zenére koncentráltak. A döntésük eredménye pedig, ma már zenetörténelem.. 

Borítókép: Balázs Ferenc 2015-ben a Hogy volt?! című műsor felvételén, Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum, Készítette: Zih Zsolt, Azonosító: MTI-FOTO-545982

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 292 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Magyar film napja - kvíz

2018-tól ünnepeljük a Magyar Film Napját annak emlékére, hogy 1901. április 30-án mutatták be az első némafilmet hazánkban. Tegyék próbára ismereteiket és tudjanak meg még több érdekességet a régi magyar filmekről!

Karantén a Royal Szállóban

Az elegáns nagykörúti Royal Szálló egyik alkalmazottján 1963. augusztus 31-én a fekete himlő tüneteit észlelték. A szállodát azonnal karantén alá vonták, és a rendelkezést csak szeptember 12-én vonták vissza.

Latyi, a kedvenc, aki Puskással is bolondozott

Mindenki ismerte, ő pedig mindent tudott a szórakoztatásról. Táncolt, énekelt, nevettetett és meghatott, belopta magát az emberek szívébe a XX. század legnépszerűbb magyar komikusa.

A tánc volt az élete

Születésének 95. évfordulóján emlékezünk Tábori Nórára, aki több mint 50 éven át szórakoztatta a Vígszínház közönségét és a tévénézőket emlékezetes alakításaival.