Balatoni nyaralás

Végre megérkezett a nyár. Hol lehet a legjobban felüdülni? Természetesen a vízparton. S mi lenne erre alkalmasabb hely a Balaton partjánál, amely nem csupán üdülőhely, hanem szimbólum is a magyarok számára.

2019.06.14


A magyar tenger. Nekünk, magyaroknak a Riviéra. S azoknak, akin nem tudnak vagy nem akarnak külföldre utazni, szinte egyöntetűen az elsőszámú szóba jövő vízparti üdülőhely a nyárra. Egyesek szerint semmi nem változott a múlt század közepe óta, mások szerint már semmi nem a régi. Megpróbáljuk korabeli fotók segítségével visszaidézni az egykori balatoni nyaralások hangulatát. 


Amikor még nem 4-5 csillagos szállodákban nyaraltunk: 1959 augusztusában kempingezők kártyáznak a Balaton-parton, sátruk előtt

Ennyi meg egy bambi - hallható gyakran napjainkban is, és mindenki rögtön tudja, hogy nem az őzikéről van szó. S valóban, a főtt kukorica, lángos, sör és a szénsavas, narancsízű cukros üdítő, azaz Bambi - minden belföldi nyaralás elmaradhatatlan kellékei a mai napig, bár a Bambit 1968 után fokozatosan fölváltotta a kóla. A  Balaton-part tipikus figurája volt a múlt században a felüdülni vágyókat triciklijéről kiszolgáló mozgóárus.


1977-ben a strandon üdítőt szállító mozgóárus

Igaz, hogy a Balaton mellett nem csak enni és fürdeni lehet, mégsem mehetünk el szó nélkül a nagy csobbanás, azaz a Balaton-átúszás mellett, amelynek igazán nagy hagyománya van. 1977-óta Révfülöp és Balatonboglár között rendeznik meg, s ugyan néhány év kimaradt, de idén már a 37. alkalomra készülhetnek az úszás kedvelői. 


Egy régi rajt 1983-ból. 2500 ember ereszkedett vízbe Révfülöpnél, hogy teljesítse az 5200 méteres távot 

Volt idő, amikor német turisták hadai foglalták el a  balatonparti üdülőhelyeket. Népszerű találkozóhelye volt a kelet-és nyugatnémet rokonoknak, baráti társaságoknak a magyar tenger partja. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a rendszerváltást megelőző nyarakon majdnem 7 millió vendégéjszakáért fizettek csak a német vendégek a Balaton mellett.  Jöttek kempingbe, szállodákba, gyakran azt az érzetet keltve, hogy magyar szót szinte nem is lehet hallani a Balaton partján. S hogy milyen volt a külföldiek szemével  az igazi balatoni hangulat? Íme erről egy hangulatos imázsfilm németül és magyarul, és néhány fotót is mutatunk

 

 

 

 

 

További cikkek:

Határtalan cinkosság, ami összeköt bennünket

Milyen jó, ha számíthatunk egymásra! Önöknek mi a kedvenc testvértörténetük? Vidám lapozható fotóválogatás a testvérek napja alkalmából.

Földmérőből a színház nagymestere

Köszöntjük a ma 80 esztendős Jordán Tamás színészt, rendezőt és színigazgatót, aki mérnökként végzett, mégis a színház lett az élete.

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Kosztolányi „lelki társa”

Negyven éve távozott a nagy magyar irodalmi művek megfilmesítőjeként ismert Kossuth-díjas rendező-forgatókönyvíró, Ranódy László. Életművét áttekintve emlékezünk a legendára.