Az olvasás világnapja

Szeptember 8-án tartják világszerte az olvasás világnapját, melynek célja, hogy felhívja az írás-olvasás fontosságára a figyelmet.

Kultúrsnack

2022.09.08 | olvasási idő: kb. 1 perc


Olvasás a szabadban (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Az UNESCO 1965 novemberében jelölte ki a szeptember 8-i dátumot, így idén már 56. éve ünnepeljük a világnapot.  Az olvasás pozitív (mellék)hatásait bárki élvezheti, aki könyvet vagy akár egy újságot vesz a kezébe, unaloműző, fejleszti a képzelőerőt, a szókincset, a helyesírást, fogalmazáskészséget és még sorolhatnánk. A digitális eszközök hatását ellensúlyozandó manapság az igen népszerű kihívásokkal is megmérettethetjük magunkat. Ezek lényege bizonyos idő alatt minél több könyv elolvasása.

A népszerű író, Stephen King frappánsan foglalta össze az olvasás lényegét és fontosságát: “Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni.”

 

Borítókép: Könyvet olvasó kislány, 1960 MTI Fotó: Balassa Ferenc Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-816411

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 318 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született”

125 éve született a Kossuth-díjas író, Tamási Áron, aki a székelység zárt világát irodalmi közkinccsé tette.

Az angolna, Casablanca és Piroska…

Balázs Fecó - a Neoton és a Taurus tagja, a Korál alapítója - ma lenne 70 éves. A legendás zenész november óta nincs köztünk, ám születésnapja alkalmából szeretnénk megidézni néhány érdekességgel, amik láttatni engedik a zenész mögött az embert.

Hurrá, nyaraltunk!

Régvolt nyarak hangulatát idézzük fel. Ugye Önök is emlékeznek? Nézzék meg lapozható képgalériánkat!

Isten Veled, Vicuska!

Az Archívum képes cikkével emlékezzünk Venczel Verára, és nézzük újra közösen A fekete várost vagy az Ida regényét a Mozgóképarchívumban! https://archivum.mtva.hu/m3/open