Az édesapa nyomdokán

Öt éve távozott a Jászai Mari-díjas színész, Ujlaky László, akinek édesapja is a világot jelentő deszkákat koptatta, mégsem bíztatta gyermekeit e hivatásra.

Karakter

2023.01.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


Ifj. Ujlaky László 1942. március 8-án színházi családba született Budapesten, hiszen édesapja, id. Ujlaky László népszerű, sokat foglalkoztatott színész volt. A gyermek László, és öccse, Károly gyakran nézték meg édesapjuk előadásait, de a szigorú elveket követő apa nem engedte a fiúknak, hogy a színfalak mögött tébláboljanak vagy a színészbejárón át lépjenek a színházba. A híresen jó karakterszínész apát többször kérték fel tanárnak. Arra a kérdésre, hogy miért nem vállalta e szerepet, egyszer így válaszolt: „Megkértek rá, de egyeztetési okok miatt képtelen voltam. Ám végül mégis elvállaltam ezt a „státuszt”, hiszen mindkét fiam színész.”

ifj. Ujlaky László a győri Kisfaludy Színházban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

A közvetlen biztatás hiányának ellenére, de a nagyszerű példát látva tehát az ifjú László és öccse is az édesapa nyomdokaiba lépett. Ifj. Ujlaky László tanulmányai végeztével a szolnoki Szigligeti Színház társulatához csatlakozva kezdte meg pályafutását, ahol sokféle karaktert és zenés-táncos szerepet játszhatott el. Ezután Szegeden, Győrben és Pécsett is bizonyíthatta tehetségét, a kétezeres években pedig a Nemzeti Színház társulatát erősítette. Híres színpadi szerepei voltak: Mercutio és VI. Henrik Shakespeare darabjaiban, Emberfi Szakonyi Károly Adáshiba című színművében, Asztrov és Szerebrjakov Csehov: Ványa bácsijában és de Sade márki Peter Weiss Marat halála című drámájában. Emellett Liliomfiként Szigligeti Ede művében és Kudelkaként Kálmán Imre Marica grófnő című operettjében is kiemelkedőt nyújtott.

Kacsó Gáborral 1989-ben (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A ’90-es években a Kisváros, a 2000-es években pedig a Tűzvonalban című sorozatok egyes epizódjaiban tűnt fel. Emellett népszerű tévéműsorok és tévéjátékok karakterszereplője volt, mint a Plusz egy fő, az Örkény műve alapján készült Bevégezetlen ragozás, a Képviselő úr vagy a Ciklámen. Munkásságát 1976-ban Juhász Gyula-, 1977-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. Utolsó színházi bemutatója 2011-ben volt Pécsett, majd 2012-ben súlyos betegsége miatt visszavonult. 2018. januárjában helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben. 

Borítókép ifj. Ujlaky László színész MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-900893

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ki mit tud a rejtvényekről?

2007-ben a Füles című szórakoztató rejtvénymagazin megjelenésének 50. évfordulóján a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították február 3-át. Ez alkalomból egy szórakoztató kvízt állítottunk össze Önöknek. Teszteljék, mennyire ismerik a rejtvények világát!

Legnagyobb könyvtárunk útja a Budavári Palotáig

220 éve, 1802. november 25-én kelt Magyarország első nyilvános nemzeti közgyűjteménye és közintézménye, a mai nevén Országos Széchényi Könyvtár alapító okirata.

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.

A szobrászművész, akinek az anyagok feltárták titkaikat

Búza Barna keze alá engedelmesen simult a kő, a bronz, a fa. 1970-ben diófából faragott egyházművészeti szobraiért VI. Pál pápa művészeti emlékérmet adományozott neki.