Az anyanyelv nemzetközi ünnepe

Minden év február 21-én tartják világszerte az anyanyelv napját.

Kultúrsnack

2024.02.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


Nyelvtanóra Nagyhegyesen egy általános iskolában 1964-ben (MTI Fotó: Bajkor József)

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét jelölte ki az anyanyelv nemzetközi napjává, amelynek célja, hogy a Föld számos nyelvének sokszínűségére és gazdaságára, valamint sérülékenységére hívja fel a figyelmet. A csaknem 6000 nyelvből, amit a Földön beszélnek, körülbelül a fele kihalófélben van, és ez a folyamat megállíthatatlannak tűnik. A szervezet kiemelt fontosságúnak tartja az anyanyelvű oktatást, ugyanis világszerte a lakosság 40%-a nem kap oktatást azon a nyelven, amelyet beszél vagy ért, továbbá a két- vagy többnyelvű oktatás is jelentős szerepet kap, ezzel is kihangsúlyozva a nyelvtudás fontosságát. 

Kínai nyelvoktatás 1959-ben a TIT József Attila Szabadegyetemen (MTI Fotó: Müller Lajos)

Jelenleg az m3.hu műsorán keddenként az Anyanyelvi szószóló című sorozatban Grétsy László és Balázs Géza műsorvezetésében ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel. A műsor 24 évvel ezelőtt, 2000. február 21-én indult Szószóló néven, a 100. adástól Anyanyelvi szószóló címen folytatták a nyelvészkedést mintegy 4 éven keresztül. Tartsanak velünk az m3.hu-n!

Borítókép: Az ország első kétnyelvű általános iskolája Mecseknádasdon 1990-ben,Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Kálmándy Ferenc. Azonosító: MTI-FOTO-914105

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.

Látogatás az alvilágban

Az UNESCO 1995. december 6-án a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait. Magyarország és Szlovákia közösen állította össze és terjesztette a Világörökség Bizottság elé pályázati anyagát.

Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Az örökifjú Tordai Teri

„Az élet egy nagy színház, ahol vannak első sorok és királyi páholyok. Úgy vélem, kiérdemeltem egy szerény oldalpáholyt, ahonnan nézelődhetem” – nyilatkozta egy alkalommal.