Az anyanyelv nemzetközi ünnepe

Minden év február 21-én tartják világszerte az anyanyelv napját.

Kultúrsnack

2024.02.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


Nyelvtanóra Nagyhegyesen egy általános iskolában 1964-ben (MTI Fotó: Bajkor József)

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét jelölte ki az anyanyelv nemzetközi napjává, amelynek célja, hogy a Föld számos nyelvének sokszínűségére és gazdaságára, valamint sérülékenységére hívja fel a figyelmet. A csaknem 6000 nyelvből, amit a Földön beszélnek, körülbelül a fele kihalófélben van, és ez a folyamat megállíthatatlannak tűnik. A szervezet kiemelt fontosságúnak tartja az anyanyelvű oktatást, ugyanis világszerte a lakosság 40%-a nem kap oktatást azon a nyelven, amelyet beszél vagy ért, továbbá a két- vagy többnyelvű oktatás is jelentős szerepet kap, ezzel is kihangsúlyozva a nyelvtudás fontosságát. 

Kínai nyelvoktatás 1959-ben a TIT József Attila Szabadegyetemen (MTI Fotó: Müller Lajos)

Jelenleg az m3.hu műsorán keddenként az Anyanyelvi szószóló című sorozatban Grétsy László és Balázs Géza műsorvezetésében ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel. A műsor 24 évvel ezelőtt, 2000. február 21-én indult Szószóló néven, a 100. adástól Anyanyelvi szószóló címen folytatták a nyelvészkedést mintegy 4 éven keresztül. Tartsanak velünk az m3.hu-n!

Borítókép: Az ország első kétnyelvű általános iskolája Mecseknádasdon 1990-ben,Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Kálmándy Ferenc. Azonosító: MTI-FOTO-914105

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

Nőnapi köszöntő

Nőnap alkalmából köszöntjük a hölgyeket, és a legszebbekről készítettünk egy válogatást, hogy férfi olvasóink se maradjanak e napon örömforrás nélkül. Nézzék meg híres színésznőinket megidéző képválogatásunkat!

Az örökifjú komponista, akinek zenéje máig velünk van

Napjainkban sincs színházi évad legalább egy-két Fényes-operett nélkül. Minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei komponistája majdnem a világhírnévig jutott, 45 színpadi művet, 131 filmzenét, és több mint 700 dalt hagyott az utókorra. Ma lenne 110 éves.

Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.