Az anyanyelv nemzetközi ünnepe

Minden év február 21-én tartják világszerte az anyanyelv napját.

Kultúrsnack

2024.02.21 | olvasási idő: kb. 2 perc


Nyelvtanóra Nagyhegyesen egy általános iskolában 1964-ben (MTI Fotó: Bajkor József)

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét jelölte ki az anyanyelv nemzetközi napjává, amelynek célja, hogy a Föld számos nyelvének sokszínűségére és gazdaságára, valamint sérülékenységére hívja fel a figyelmet. A csaknem 6000 nyelvből, amit a Földön beszélnek, körülbelül a fele kihalófélben van, és ez a folyamat megállíthatatlannak tűnik. A szervezet kiemelt fontosságúnak tartja az anyanyelvű oktatást, ugyanis világszerte a lakosság 40%-a nem kap oktatást azon a nyelven, amelyet beszél vagy ért, továbbá a két- vagy többnyelvű oktatás is jelentős szerepet kap, ezzel is kihangsúlyozva a nyelvtudás fontosságát. 

Kínai nyelvoktatás 1959-ben a TIT József Attila Szabadegyetemen (MTI Fotó: Müller Lajos)

Jelenleg az m3.hu műsorán keddenként az Anyanyelvi szószóló című sorozatban Grétsy László és Balázs Géza műsorvezetésében ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel. A műsor 24 évvel ezelőtt, 2000. február 21-én indult Szószóló néven, a 100. adástól Anyanyelvi szószóló címen folytatták a nyelvészkedést mintegy 4 éven keresztül. Tartsanak velünk az m3.hu-n!

Borítókép: Az ország első kétnyelvű általános iskolája Mecseknádasdon 1990-ben,Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Kálmándy Ferenc. Azonosító: MTI-FOTO-914105

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Február 4-én rajtol a pekingi téli olimpia

Magyarország négy sportágban 14 sportolóval vesz részt a játékokon, ennek kapcsán egy régi, kedves pillanatot is felidézünk egy korábbi olimpiáról.

110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.

A szobrászművész, akinek az anyagok feltárták titkaikat

Búza Barna keze alá engedelmesen simult a kő, a bronz, a fa. 1970-ben diófából faragott egyházművészeti szobraiért VI. Pál pápa művészeti emlékérmet adományozott neki.

Bohóc és tragika

Beleszületett a színészvilágba, ahonnan édesapja tiltása sem tántorította el. Tragikus sorsú hősnőket és groteszk, eltorzult karakterfigurákat is életre keltett. 65. születésnapja alkalmából köszöntjük Básti Julit!