Államalapítás és új kenyér

Tudjanak meg többet az ünnep történetéről és nézzék meg lapozható képgalériánkat!

Ünnepek és hétköznapok

2023.08.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


Augusztus 20-án egyszerre ünnepeljük a magyar állam megalapítását, államalapítónkat, I. István királyt, akit 1083. augusztus 20-án szentté avattak, valamint az évben termett és learatott búzából sütött új kenyeret. De nem mindig volt ez így. 1686-ban XI. Ince pápa rendelte el, hogy a katolikus egyházközösség évente emlékezzen meg Szent Istvánról. Országos ünneppé Mária Terézia tette Szent István napját 1771-ben, amikor a Szent Jobbot Budára hozatta. Az 1948-49-es forradalom után tiltották első királyunk, államunk megalapítójának ünneplését. Bár augusztus 20-át Ferenc József császár nyilvánította munkaszüneti nappá, a nemzeti érzések a két világháború között törtek föl ismét, amikor 1938-ban törvénybe iktatták a Szent Istvánról megemlékező nemzeti ünnepet. 1950-től augusztus 20-án az alkotmányt ünnepelték, majd 1991-ben az Országgyűlés állami ünneppé nyilvánította ezt a napot. Az 1938-as törvény után Szent Jobb-körmenettel, tűzijátékkal és mindenféle mulatsággal ünnepeltek, 1950 után vízi- és légiparádé kápráztatta el a Budapestre látogatókat. A Debreceni Virágkarnevál felvonulását 1966 óta tartják ugyanezen a napon. A kenyér, amelyet ugyanezen a napon ünneplünk, a bőség és termékenység szimbóluma. Az éghajlati adottságoknak köszönhetően a frissen aratott búzából készült első kenyerek hagyományosan Szent István napjára készültek el, így forrott egybe királyunk és az új kenyér ünnepe.

 1. Szent István lovas szobra (MTI Fotó: Jászai Csaba)
 2. A Szent Jobb (MTI Fotó: Diósi Imre)
 3. Szent Jobb-körmenet az 1930-as években (MTI Fotó: Bojár Sándor)
 4. Körmenet 1989-ben (MTI Fotó: Varga László)
 5. Tűzijáték Budapesten 1981-ben (MTI Fotó: Wéber Lajos)
 6. Debreceni Virágkarnevál 1966-ban (MTI Fotó: Lajos György)
 7. Készülődés a tűzijátékra (MTI Fotó: Demecs Zsolt)
 8. Verkli a Városligetben (MTI Fotó: Benkő Imre)
 9. Légiparádé 1960-ban (MTI Fotó: Vadas Ernő)
 10. Ünneplők a Feneketlen-tónál (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 11. Tűzijáték 1976-ban (MTI Fotó: Kozák Albert)
 12. Új kenyér Szabadegyházán 1960-ban (MTI Fotó: Kácsor László)
 13. Víziparádé 1976-ban (MTI Fotó: Németh Ferenc)
 14. Tűzijáték 1950-ben (MTI Fotó: Botta Ferenc)
 15. Virágkarnevál 1968-ban (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 16. Galgamácsai új kenyér (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
 17. Ünnepi kivilágítás (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

Borítókép: Tűzijáték 1986. augusztus 20-án MTI Fotó Készítette: Filep István, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-897603

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Egy feledhetetlen orgánum

Köszöntjük a ma 80 éves Jászai Mari-díjas színészt és újabban rendezőt, Kertész Pétert, aki nemcsak csodálatos hangjával rabolta el a közönség szívét.

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

Minden, ami foci – ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott a Nemzeti Fotótár

Ingyenesen látogatható az MTI Nemzeti Fotótár labdarúgástörténeti kiállítása, amely a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel a legendás Aranycsapattól napjainkig. A szabadtéri kiállítás hét nagyvárosban: Esztergomban, Győrben, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten tekinthető meg a labdarúgó Eb ideje alatt.

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.