Atlétikai világbajnokság régen és most

A budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán praktikus információkkal és játékkal is kedveskedünk olvasóinknak, tartsanak velünk!

Kvíz

2023.08.19 | olvasási idő: kb. 4 perc


2023. augusztus 19-27. között Budapest látja vendégül az atlétika legjobbjait világbajnokság keretében. A Duna partján található Nemzeti Atlétikai Központ több tömegközlekedési eszközzel is megközelíthető. A sportszerető közönség érkezhet hajóval, villamossal, hévvel, autóbusszal vagy akár kerékpárral is.

A maratoni és gyaloglóversenyzők Budapest legszebb városrészein keresztül haladnak a Hősök teréről rajtolva. A világ legjobb atlétái az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky úton versenyezve érik el a Széchenyi Lánchídat, majd egy különlegesség vár a távot teljesítőkre. A Budai Váralagúton átkelve vezet tovább az útvonaluk, ahol a Budai Várat megkerülve ismét a Lánchídon térnek vissza a pesti oldalra, a József Attila utcán és az Andrássy úton át érnek a célba, a Hősök terére. 

A hazai világbajnokság apropóján invitáljuk olvasóinkat, tegyék próbára magukat ha nem is a sportágban, de az abban való jártasságban mindenképp. Kezdjük is!

Borítókép: Nemzeti Atlétikai Központ (MTI Fotó)

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Schulek Frigyes, a Mátyás-templom és a Halászbástya építésze

Nincs olyan Magyarország vagy Budapest útikönyv, amelyben ne szerepelne előkelő helyen, gyakran a címlapon a főváros meghatározó épületegyüttese.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

Budapest leghosszabb alagútja

165 éve adták át az akkor még kapuzatok nélküli Váralagutat a járműforgalomnak. Építésekor a lakosok azon aggódtak, vajon összeér-e majd a két oldalról fúrt vájat, Clark Ádám mérnöknek ezért próbaalagutat kellett ásnia a Helytartótanács előírása szerint.

90 éve született Vass Éva

Az érzékeny művészetével számtalan nőalakot megformáló színésznő sokak kedvence volt, ám sikerei csúcsán is megmaradt egyszerű zuglói lánynak. Alakját most a Nemzeti Fotótár képeiből, korabeli kritikákból és saját gondolataiból szemezgetve idézzük fel.