Aranyvonat

1946. augusztus 6-án érkezett meg Budapestre az „aranyvonat”, amely az Magyar Nemzeti Bank elhurcolt aranykészletét szállította vissza az országba.

Múltidő

2021.08.06 | olvasási idő: kb. 2 perc


1945 januárjában nyugatra hurcolták a Magyar Nemzeti Bank arany-, valuta-, bankjegy- és értékpapír-készletét. A szállítmány végül egy ausztriai községbe, Spital am Phyrnbe került, amelyet az amerikaiak szabadítottak fel. A Nemzeti Bank vagyontárgyai így az Amerikai Egyesült Államokhoz kerültek. Hosszas tárgyalások után Nagy Ferenc miniszterelnök 1946 júniusában Washingtonban megállapodott az amerikai kormánnyal a jegybank aranykészletének és más értékeknek a visszaadásáról.

Az aranyvonat ünnepélyes fogadása a Keleti pályaudvaron (MTI Fotó: reprodukció)

A 29 tonnányi készlet, amely 2696 darab aranyrúdból és 40 zsák aranyérméből tevődött össze, 1946. augusztus 6-án három amerikai tehervagonban, kenderzsákokba csomagolva érkezett meg Budapestre. Az MNB aranykészlete szolgált az augusztus 1-jén sikeresen bevezetett új pénz, a forint fedezetéül.

Egy aranyrúd a sok közül (MTI Fotó: reprodukció)

Borítókép: 1946. szeptember 2. A Magyar Nemzeti Bank hazaszállított aranykészletét osztályozzák a jegybank tisztségviselői. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-756633

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Mosolyogva búcsúzott

Kovács Erzsi énekes és előadóművészre, a táncdal nagyasszonyára emlékezünk.

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

Híd az országok között

1895. szeptember 28-án avatták fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Az Árpád-korban a királyi székhelyet rév kötötte össze a folyó túloldalával. Az első állandó, cölöpökön álló hidat 1585-ben a törökök építették.

Bilicsi Tivadar

Bilicsi Tivadar sokoldalú művész volt: színész, komikus, táncos, énekes. A komédiákban bölcs embersége, a tragédiákban groteszk világlátása emelte mások fölé.