Aranyvasárnap

A bronz- és ezüstvasárnap után elérkezett az aranyvasárnap – karácsony előtt alig egy héttel járunk. Díszbe öltözött a város, előkerülnek az ajándéklisták, a recepteskönyvek. Tekintse meg képválogatásunkat!

Ünnepek és hétköznapok

2023.12.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


December 17-én meggyújtjuk a harmadik gyertyát az adventi koszorún, mely a hit, a remény és a szeretet mellett az örömöt jelképezi, és a katolikus szokásrendszer szerint nem lila, hanem rózsaszín szokott lenni. A böjti felkészülés felén túljutva erre az egy vasárnapra még a papok is rózsaszín miseruhát ölthetnek, ami félúton van az ünnepi fehér és a bűnbánati lila között. Az öröm még nem teljes, hiszen a Megváltó majd csak karácsonykor születik meg.

Pogány Klára, Szécsi Pál és Sturmann Klára pózolnak téli összeállításokban (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
Szilágyi Mari manöken egy karácsonyi kirakat előtt (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Az üzletek felkészültek a vásárlói rohamokra és hosszabban tartanak nyitva. Decemberben nemcsak a város öltözik díszbe, hanem az emberek is. Előkerülnek a nagykabátok, a sapkák, sálak, kesztyűk, sőt valakinél akár az esküvői ruha is. 

Az m3.hu-n december 17-én a naponta új résszel bővülő Advent című ismeretterjesztő sorozat Karácsonyi asztal és A karácsonyfa díszei című részeit vetítjük, tartsanak velünk! A karácsonyi készülődés jegyében pedig tekintsék meg képválogatásunkat:

A lapozgatóban látható fotók:

  1. Karácsonyi kirakatot csodáló járókelők Budapesten (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  2. 1990-ben új helyen nyílt meg az Aranykapu (MTI Fotó: Soós Lajos)
  3. Csúcsforgalom az Úttörő Áruházban – 1978 (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  4. Asszonyok csomagolják a szaloncukrokat (MTI Fotó: Bauer Sándor, Kotnyek Antal)
  5. Téli vásár reklámja 1965-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
  6. Festik a karácsonyfadíszeket – 1948 (MTI Fotó: Kozacsek Elek)
  7. Vásárlók ajándékcsomagokkal – 1959 (MTI Fotó: Lajos György)
  8. Téli esküvő Pakson – 1960 (MTI Fotó: Kácsor László)
  9. A Luxus Áruház karácsonyi díszítése 1965-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
  10. Karácsonyi bevásárlás után egy család – 1975 (MTI Fotó: Soós Lajos)
  11. Járókelők a Corvin Áruház előtt 1970 decemberében (MTI Fotó: Kácsor László)
  12. Fenyőfát cipelő járókelő 1962-ben (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Borítókép: Egy pécsi cukrászüzem tanulója tradicionális bejglivel. Készítette: Bara István, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-839022

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„A látszat ellenére nem komika, hanem született tragika vagyok.”

20 éve már, hogy nincs közöttünk Schütz Ila, a klasszikus kabarék komikája, a némajátékok nagy mestere, aki drámai képességekkel megáldott művész volt.

Böbe, az iskolateremtő csimpánz

A hatvanas években Böbe elvarázsolta a Veszprémi Állatkert gondozóit és látogatóit képességeivel. Rajzolt, festett és gyurmázott, takarított, szörpöt kavart, kávét főzött, kanállal evett tányérból. A finom falatok megkaparintásáért kulccsal nyitott lakatot és zárat.

Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Tél és tavasz küzdelme

A farsang hagyományokban gazdag ünnepségsorozat, amely vízkereszt napjától húshagyókeddig, azaz a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig tart.