Aranyvasárnap

A bronz- és ezüstvasárnap után elérkezett az aranyvasárnap – karácsony előtt alig egy héttel járunk. Díszbe öltözött a város, előkerülnek az ajándéklisták, a recepteskönyvek. Tekintse meg képválogatásunkat!

Ünnepek és hétköznapok

2023.12.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


December 17-én meggyújtjuk a harmadik gyertyát az adventi koszorún, mely a hit, a remény és a szeretet mellett az örömöt jelképezi, és a katolikus szokásrendszer szerint nem lila, hanem rózsaszín szokott lenni. A böjti felkészülés felén túljutva erre az egy vasárnapra még a papok is rózsaszín miseruhát ölthetnek, ami félúton van az ünnepi fehér és a bűnbánati lila között. Az öröm még nem teljes, hiszen a Megváltó majd csak karácsonykor születik meg.

Pogány Klára, Szécsi Pál és Sturmann Klára pózolnak téli összeállításokban (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
Szilágyi Mari manöken egy karácsonyi kirakat előtt (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Az üzletek felkészültek a vásárlói rohamokra és hosszabban tartanak nyitva. Decemberben nemcsak a város öltözik díszbe, hanem az emberek is. Előkerülnek a nagykabátok, a sapkák, sálak, kesztyűk, sőt valakinél akár az esküvői ruha is. 

Az m3.hu-n december 17-én a naponta új résszel bővülő Advent című ismeretterjesztő sorozat Karácsonyi asztal és A karácsonyfa díszei című részeit vetítjük, tartsanak velünk! A karácsonyi készülődés jegyében pedig tekintsék meg képválogatásunkat:

A lapozgatóban látható fotók:

 1. Karácsonyi kirakatot csodáló járókelők Budapesten (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 2. 1990-ben új helyen nyílt meg az Aranykapu (MTI Fotó: Soós Lajos)
 3. Csúcsforgalom az Úttörő Áruházban – 1978 (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 4. Asszonyok csomagolják a szaloncukrokat (MTI Fotó: Bauer Sándor, Kotnyek Antal)
 5. Téli vásár reklámja 1965-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
 6. Festik a karácsonyfadíszeket – 1948 (MTI Fotó: Kozacsek Elek)
 7. Vásárlók ajándékcsomagokkal – 1959 (MTI Fotó: Lajos György)
 8. Téli esküvő Pakson – 1960 (MTI Fotó: Kácsor László)
 9. A Luxus Áruház karácsonyi díszítése 1965-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
 10. Karácsonyi bevásárlás után egy család – 1975 (MTI Fotó: Soós Lajos)
 11. Járókelők a Corvin Áruház előtt 1970 decemberében (MTI Fotó: Kácsor László)
 12. Fenyőfát cipelő járókelő 1962-ben (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Borítókép: Egy pécsi cukrászüzem tanulója tradicionális bejglivel. Készítette: Bara István, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-839022

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Fényképészből nevettető

Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas és a Halhatatlanok Társulatának sorába is beválasztott színész-parodistát, Gálvölgyi Jánost, aki kerülőúton érkezett a világot jelentő deszkákra.

Heltai Jenő – a felcseperedő nagyváros költője

Szellemessége már jellegzetes pesti humor, kabarédalainak pajzánsága már nagyvárosi huncutság.

Aki világsztár táncos-komikus lehetett volna, mégis hazatért

Ifj. Latabár Árpádot magas termete és lenyűgöző színpadi mozgása emelte a legnagyobbak közé, holott egy közismert színészdinasztia tagjaként, közkedvelt fivére árnyékában nem volt könnyű dolga. 120 éve született a Mágnás Miska legendás Mixi grófját is alakító színművész.

Sopron – a leghűségesebb város

Sopron és környékének lakói az 1921. december 14-én tartott népszavazáson kinyilvánították, hogy Magyarország polgárai akarnak maradni. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a trianoni békeszerződést módosították.