Isten véled édes Piroskám

Imádta az operát, a futballt és a közönségét. Valamennyi nagy táncdalfesztivál döntőse és számtalan sláger előadója volt Aradszky László, aki mindvégig derűs, életvidám emberként élte az életét.

Karakter

2022.10.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Egyik napról a másikra hagyta itt rajongóit a hatvanas évek népszerű táncdalénekese. 2017. október 8-án, immár 5 éve távozott a sármos művész, aki a dalaival nem üzenni, csak „szórakoztatni” akart.

A Táncdalfesztivál I. elődöntőjének főpróbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az örökmozgó előadó egész életében fáradhatatlanul jött-ment és koncertezett. „Az én könnyű műfajom, csak annyiból nehéz, amikor utazom. A színpadon, ha ott vagyok, akkor könnyű, amikor hazajövök akkor megint nehéz. De amikor itthon vagyok, akkor megint árad belőlem minden, mosolygunk, nevetünk, röhögünk, hülyéskedünk.”

A mindig mosolygó énekes (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Országos ismeretséget a Még ide-oda húz a szív című dallal szerzett, miután megnyerte a Magyar Rádió Tessék választani! című könnyűzenei versenyét. Az ország legelső aranylemezét is ő érdemelte ki a Dobos Attila - Szenes Iván szerzőpáros tollából született Isten véled édes Piroskám dallal. A máig népszerű slágerrel a Magyar Rádió Made in Hungary című versenyét nyerte meg 1966-ban.

Tévéstúdió felvételen 2016-ban (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Hosszú pályafutása során operát, magyar nótát, és lakodalmas dalokat is énekelt. Nem csak a húszéveseké a világ című dala lett a legnagyobb slágere. A művész halála után pályatársa és barátja, Koós János így emlékezett rá: „Aranyos ember volt, mindig jókedvű, mosolygós, és dalai sem voltak szomorúak. Nem véletlen, hogy több mint ötven éven át nagyon sikeres tudott lenni ebben a szakmában. Biztos vagyok abban, hogy Magyarországon évtizedek múlva is mindenki tudni fogja az Isten véled édes Piroskámat.”

Borítókép: Portréja 1960-ban készült Készítette: Keleti Éva, tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-815652

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szubrettszínésznő és igazi primadonna

Születésnapján köszöntjük Kállay Borit, aki ha szerepeit a századfordulón játszotta volna el, a premier után a kocsikból kifogták volna a lovakat, és bizonyára pezsgőt ittak volna a cipőjéből.

A Beszédes-híd újjászületése

A második világháborúban felrobbantott, a Dunántúlt az Alfölddel összekötő dunaföldvári hidat az újjáépítése után 1951. december 23-án adták át a forgalomnak.

Heltai Jenő – a felcseperedő nagyváros költője

Szellemessége már jellegzetes pesti humor, kabarédalainak pajzánsága már nagyvárosi huncutság.

Vadászati Világkiállítás - múlt és jelen

Budapest minden idők egyik legnagyobb és legsikeresebb vadászati kiállításának adott otthont 1971-ben. Ötven esztendő múltán ismét Magyarországra irányul a figyelem: az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás (2021. szeptember 25. – október 14.) hasonló babérokra pályázik.