Apák napja

Az anyák napja mintájára, annak párjaként indult világhódító útjára még 1910-ben, Amerikából. Azóta világszerte ünneplik, Magyarországon és sok más országban június harmadik vasárnapján, ahol aznap az édesapáké a főszerep. Köszöntjük őket!

Kultúrsnack

2022.06.19 | olvasási idő: kb. 1 perc


Nagycsaládos apuka gyermekeivel (MTI Fotó: Lajos György)

Mint ahogy az anyák napjánál, itt is a szülői szerep kerül előtérbe, az édesapák gyermekek életében betöltött szerepére, fontosságára hívja fel a figyelmet ez az ünnep. Az ötletadó egy egyedülálló, kilencgyermekes amerikai veterán lánya volt. A lány az anyák napja mintájára kezdeményezte ennek a napnak a bevezetését, a dátumnak az édesapja születésnapját (június 5.) szerette volna, de a hatóságok végül június harmadik vasárnapját jelölték ki. 

Érdekesség, hogy 1910-ben, a legelső megemlékezés is június 19-ére esett, akárcsak idén.

Boldog apák napját kívánunk!

Apa a kisfiával fagylaltozik (MTI Fotó: Krista Gábor)

BORÍTÓKÉP: Konkoly János műugró és kisfia, 1971  MTI Fotó: Kovács Gyula Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__KK19710731027

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Boldog új évet kívánunk!

A Gergely-naptár bevezetésével Szent Szilveszter pápa ünnepe lett az év utolsó napja, ezért hívjuk december 31-ét szilveszternek. Talán meglepő, de már az ókori mezopotámiaiak és egyiptomiak is tartottak évbúcsúztatókat.

Böbe, az iskolateremtő csimpánz

A hatvanas években Böbe elvarázsolta a Veszprémi Állatkert gondozóit és látogatóit képességeivel. Rajzolt, festett és gyurmázott, takarított, szörpöt kavart, kávét főzött, kanállal evett tányérból. A finom falatok megkaparintásáért kulccsal nyitott lakatot és zárat.

Isten Veled, Vicuska!

Az Archívum képes cikkével emlékezzünk Venczel Verára, és nézzük újra közösen A fekete várost vagy az Ida regényét a Mozgóképarchívumban! https://archivum.mtva.hu/m3/open

A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.