Anyci, Apci és a többiek, azaz a Família Kft.

1991. októberében új fejezet nyílt a magyar televíziózásban. Ekkor kerül műsorra a Família Kft. első néhány epizódja azzal a céllal, hogy fölmérjék a sorozat iránti érdeklődést (angolul pilot). S hogy miért volt erre szükség, miben rejlett a kockázat, amikor a magyar gyártás ezt megelőzően is ontotta magából a minőségi sorozatokat, melyek iránt folyamatosan nagy volt az érdeklődés?

2019.05.06


Mert a Família Kft. más, mint a többi sorozat. A szituációs komédia műfaját hozta be a magyar televíziózásba, ráadásul nem akármilyen szereplőgárdával (kezdetben Szombathy Gyula és Balázs Péter játszottak benne, később átadták helyüket a két családfőt alakító Ádám Tamásnak (Szép Károly) és Nagy Zoltánnak (Kövér Lajos).

A szituációs komédia - ahogyan neve is mutatja - a szereplőket nagyjából állandó környezetben, folyamatosan változó élethelyzetekben mutatja. S hogy mi lehet ebben a vicces? Szinte bármi. Az, hogy ezek a helyzetek néha mennyire extrémek, máskor pedig úgy érezzük, akár velünk, nézőkkel is megtörténhetnének. Mindez a rendszerváltás utáni egyébként is képlékeny, sok újdonságot tartogató környezetben különösen újszerű fordulatokat hozott.

 

A sorozat megálmodói Gát György és Szurdi Miklós voltak. A 385 (!) leforgatott epizód végigkövetése során pedig láttuk fölnőni a kezdetekkor 11 éves, bájosan huncut Spáh ikreket (egyikük ma operatőr, másikuk televíziós rendező), igazi nővé érni az állatkertalapító Xantus János ükunokáját, Xantus Barbarát. Kárász Zénó pedig a hab volt a tortán, a tinilányok kedvence. Mindenki megtalálhatta azt a karaktert, akinek szurkolhatott a különféle galibákban, akivel együtt szomorkodhatott a bajban, vagy aki a legjobban mulattatta. A gyerekszereplők és még kevésbé ismert színészek mellett olyan művészek vitték a prímet, mint a balerinából lett színésznő, Esztergályos Cecília, azaz „anyci”, Bod Teréz és Suka Sándor.



Bod Teréz és Esztergályos Cecília

Mellettük epizódszereplőként a kor legnépszerűbb, legsikeresebb színészei is felbukkantak, például Bajor Imre, Lorán Lenke, Kautzky Armand, Bárdy György, Hernádi Judit, Bodrogi Gyula vagy Hirtling István.

Miben rejlik a Família Kft. sikere? Mi az oka annak, hogy 20 év elteltével szívesen nézzük újra az epizódokat, amelyek a ’90-es években milliókat ültettek a tévé elé? Talán az, hogy mindenből van benne egy csipetnyi, ami egy szórakoztató műsortól elvárható: humor, csínyek, szerelem és útkeresés, szerethető szereplőkkel és megoldható konfliktusokkal.

Aki föl szeretné eleveníteni élményeit, a megújult M3-on megteheti: minden nap 2 epizódban találkozhat a Szép és Kövér családokkal és kalandjaikkal.

 

További cikkek:

Aki a hobbijából élt

28-szoros magyar bajnok, sportriporter és -diplomata, de mindenekelőtt szerető apa, aki legszívesebben a nagymarosi családi nyaralóban töltötte szabadidejét imádott családjával. 80 esztendős lenne Gyulai István.

Kaszárnyából a színpadra

A 130 éve született, legendásan szép hangú Makay Margit 98 évet élt, és még 93 évesen is játszott. Korengedménnyel és szülői engedéllyel került tizenöt évesen a színiakadémiára, Jászai Mari „apródja” volt, és még színdarabot is írt és rendezett.

Budapest leghosszabb alagútja

165 éve adták át az akkor még kapuzatok nélküli Váralagutat a járműforgalomnak. Építésekor a lakosok azon aggódtak, vajon összeér-e majd a két oldalról fúrt vájat, Clark Ádám mérnöknek ezért próbaalagutat kellett ásnia a Helytartótanács előírása szerint.

Hurrá, nyaraltunk!

Régvolt nyarak hangulatát idézzük fel. Ugye Önök is emlékeznek? Nézzék meg lapozható képgalériánkat!