Aki zongorázni tanította Presser Gábort

15 éve ezen a napon távozott az élők sorából a kiváló műsorvezető, nevettető, színész, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész Antal Imre, akinek nevéhez több legendás televíziós műsor fűződik.

Kultúrsnack

2023.04.15 | olvasási idő: kb. 3 perc


Zongoraművésznek készült, a világ számtalan pontján koncertezett, de egy ízületi gyulladás kettétörte ígéretes karrierjét. Jobb kezének ujjait görcs gyötörte, így szakmát kellett váltania, de nagy örömmel játszotta Farkas Ferenc kimondottan számára komponált egykezes művét: Kis szvit - bal kézre. 

A zongorista Antal Imre a szegedi konzervatórium után a Budapesti Zeneakadémián folytatta tanulmányait. A diploma megszerzéséhez tanítási gyakorlatra volt szüksége, ezért egy tehetséges 8 éves gyermeket, Presser Gábort tanított zongorázni, akinek már akkor nagy jövőt jósolt. 

A Halló fiúk, halló lányok című tv-műsor forgatásán (MTI Fotó: Lippay Ágnes)

Rendkívül művelt ember volt, többezres házi könyvtárához saját maga készített könyvespolcot villamoskapaszkodókból. A komolyzenei műsorok készítését élvezte legjobban. Mivel hét nyelven beszélt, sok sztárinterjút készített a televízió részére, elsők között Gina Lollobrigidával. Az 1972-es szilveszteri tévéműsorban Vitray Tamással megtáncoltatták a színésznőt, majd Imre kiszaladt a közeli csemegeboltba, hogy egy üveg whiskyvel kínálja meg az isteni Lollót

Antal Imre, Gina Lollobrigida és Vitray Tamás közös tánca

Kudlik Júliával az életben is jó barátok voltak, legendás párosuk évtizedekig szórakoztatta a nézőket, rengeteget ugratták egymást és más hírességeket a színpadon. Egyszer Knézy Jenő megizzasztotta őket, amikor egy jelenetben a preparált dobozba befekvő sportriportert kellett kettéfűrészelniük. Egy díszletmunkás, aki nem ismerte a trükk lényegét, látván, hogy a nagy fadoboz, amibe az „áldozat” belefekszik, szétnyílik, jóhiszeműen százas szögekkel szépen összeszegelte. A két műsorvezető nekiállt a fűrészelésnek, ami váratlanul elakadt. Húzták-vonták, nem adták fel, míg kifulladva, de szétvágták a százas szögeket „Hiába, nagyon csontos ez a Knézy!” felkiáltással.

Kudlik Júlia és Antal Imre (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Antal Imre színészként is zseniális volt, Offenbach A szép Heléna c. operettjében Menelaosz királyt játszotta. Egyszer némaságra ítéltetett Pécsi Ildikó által, amikor drámai hős igyekezett lenni a Néma a Leventében, de a felvétel kudarcba fulladt, mivel a gatyamadzag elszakadt.

Néma levente - paródia (részlet, 1985)

Sokoldalú, szenvedélyes ember volt, szeretett és nagyon tudott főzni. Imádta a kertet, a növényeket, a verseket, a zenét, Mozart és Kosztolányi volt a kedvence. Az utazás volt a nagy szerelem, bejárta a világot nem csak zongoristaként. Mindig felfedezte az élet komikus oldalát, mindenből tudott viccet csinálni, rendkívül szórakoztató volt a társaságában lenni. Egyedülálló humora mindig átsegítette a nehézségeken, ugyanakkor nagyon érzelmes is tudott lenni.

Utolsó éveiben sokat betegeskedett 72 éves korában bekövetkezett haláláig. Imádott édesanyja mellett nyugszik a Farkasréti temetőben. 

Antal Imrére ma az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n az Antal show című kabaréműsorral, valamint a Kincsestár neki szentelt epizódjával emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Antal Imre otthonában MTI Fotó Készítette: Záray Péter, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-905898

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

Charlie Chaplin idézetével emlékeztetjük Önöket, hogy május első vasárnapján ünnepeljük a nevetés világnapját. Nézzék meg képválogatásunkat, mellyel segítünk mosolyt csalni az arcukra!

Kosarat kaptunk

Ma már annyira természetes, hogy bele sem gondolunk: nem volt mindig így. A hazai önkiszolgáló boltok térhódítása az 1950-es évek második felére tehető. Az élelmiszert és napi cikkeket forgalmazó boltok nyitották a sort.

Csukás István, aki megalkotta Süsü sárkányt, Mirr-Murrt, Pom Pomot, Gombóc Artúrt és társaikat

A Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima díjas költő, író, a nemzet művésze április 2-án lenne 85 éves.