Operaénekes és rádiós óvó néni

Andor Éva énekesnő tíz éve távozott közülünk, de hangja örökre velünk marad.

Karakter

2024.05.16 | olvasási idő: kb. 2 perc


Prácser Évaként élte gyermekkorát. Korán elhalt édesapja a sümegi dalárda oszlopos tenorja volt. Anyai nagyanyjával töltött sok időt, de mivel nagyszülei mindketten siketek voltak, velük csak jelnyelven tudott kommunikálni. Meggyőződése volt, hogy ennek köszönheti a helyes artikulációt. Kórusvezetője, zenetanára Andor Ilona, vagy ahogy ő szólította „Ilonka néni” olyan nagy hatással volt életére, hogy tiszteletből és hálából felvette a nevét, így zenei pályafutását már Andor Évaként folytatta.

Andor Éva, az Operaház magánénekesnője (MTI Fotó: Molnár Edit)

14 évesen találkozott először Kodály Zoltánnal, élete legnagyobb ajándékának tartotta a vele való beszélgetéseket, a tőle kapott útmutatást. Szeretett énekelni. Úgy tartotta, hogy „a dal az énekes számára olyan, mint az éhes ember számára egy falat kenyér: éltet, erőt ad és gyönyörködtet.” A zeneművészeti főiskola után Berlinben képezte magát. A diploma megszerzését követően a Magyar Állami Operaház azonnal szerződtette, melynek 33 évig tagja maradt, hiszen „egy operaénekesnő számára a legkedvesebb munkaterület az operaszínpad”. Kevesen tudják, hogy a ’70-es években ő volt a Magyar Rádió óvodásoknak szóló műsorának műsorvezetője, amelyet egykori ovis részvevőként szívügyének tartott. 1986-tól a Zeneművészeti Főiskola ének tanszékének tanára, majd tanszékvezetője volt, visszavonulásáig pedig egyetemi docens.

Oszvald Gyula (János vitéz) és Andor Éva (Iluska) Kacsóh Pongrác János vitéz című zenés darabjában a Dóm téren (MTI Fotó: Keleti Éva)

Minden lehetőséget megragadott, hogy dalokkal állhasson a közönség elé, nem véletlenül ő volt egyik leghitelesebb megszólaltatója a Székely fonó leányának és Kodály dalainak. Egyedülálló tehetségének köszönhetően pályája megszakítás nélkül, meredeken ívelt felfelé. Az operaház örökös tagjait bemutató sorozat pályáját bemutató kiadványának címe is ezt tükrözi: Nyílegyenesen. Főbb alakításai között volt Mimi (Bohémélet), Pamina (A varázsfuvola), Nedda (Bajazzók), Micaela (Carmen), Susanne (Figaro házassága), Marcellina (Fidelio) és a Pillangókisasszony. Andor Éva Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja életének 75. évében hunyt el.

Andor Éva zenei nevelőanyja, Andor Ilona (1904-1977) Liszt-díjas karnagy, zenepedagógus, érdemes és kiváló művész tanítás közben (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Borítókép: Turpinszky Bélával Szokolay Sándor "Hamlet" c. operájában. MTI Fotó: Tormai Andor

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Képzett kutyusok

Áprilisban az emberek életét megkönnyítő vagy épp megmentő vakvezető, rohamjelző, terápiás, mentő-, kutató, rendőr- vagy mozgássérülteket segítő kutyákról emlékezünk meg.

Nemzetközi Duna-nap

A Duna a Kárpát-medence „ütőere”, a legnemzetközibb folyó: tíz országon halad keresztül. A nemzetközi Duna-napon megmutatjuk, miért és mennyire szeretjük.

„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék”

Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándorért, akit az m3.hu műsorválogatással is köszönt.

SMS helyett töltőtoll

A Németországban élő, ám magyarságát mindvégig megőrző zenész-énekes-producert, Mándoki Lászlót köszöntjük 70. születésnapja alkalmából.