Kapcsolódó cikkek:




Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.

2019.10.16 | olvasási idő: kb. 15 perc


Magyarország a vizek országa, és ha már olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk bővelkedik ennek a természeti kincsnek a felszíni és felszín alatti forrásaiban egyaránt, kötelességünk ezzel kapcsolatos tudásunkat továbbadni. Éppen ezért 2013 és 2016 után újra Budapest ad otthont a Víz Világtalálkozónak. Az a tény, hogy Magyarország harmadszor is magára vállalta az esemény megrendezését, mutatja a probléma megoldása iránti elkötelezettséget.

A világtalálkozó középpontjában a víz áll, mint éltető elem és minden élőlény számára elengedhetetlen természeti erőforrás. A rendezvény ebben az évben a világszintű vízválság fenyegető veszélyére hívja fel a figyelmet. A probléma átfogó jellegére tekintettel az idei logó piros színű felirata is hangsúlyozza a téma fontosságát. A 2019-es világtalálkozó szlogenje: "Megelőzni a válságot". A találkozó célja, hogy a középpontba állítsa a problémát, és a politikai, gazdasági és tudományos élet szereplőinek fórumot biztosítson a megoldási lehetőségek kidolgozására.

A közmédia Nemzeti fotótárának képei az 1900-as évektől kezdve tanúskodnak életünkről. Létezésünk biológiai és társadalmi vonatkozásban egyaránt ezer szállal, elválaszthatatlanul kötődik a vízhez, ennek a lenyomata az itt látható egyedülálló gyűjtemény. Szeretnénk Önöknek megmutatni, hogy honnan jöttünk és merre tartunk.

Mivel egyre többen ismerik fel egyéni felelősségüket és feladataikat a válság megelőzésében, kijelenthetjük: az idő nekünk dolgozik. 

 

Galériáért kattintson a képekre!


Víztározók, jégtörők

 


Életképek a folyó mentén, vízi parádé a Dunán

 


Fürdők és fürdőzők

 


Sport

 


Szennyezés a Tiszán

 


Víztornyok, balatoni vitorlások

 


Magyarország madártávlatból

 


Mikrovilág

 


Árvíz

 


Hajók és barlangok

 


Állatok harmóniában a természettel

 

 

Borítókép: Hajnali fagy Nógrád megyében
Magyarország, Nógrád megye, Mihálygerge, Növényre fagyott harmat Mihálygergén 2016. április 26-án. Reggelre a derült, szélcsendes időben jelentősen lehűlt a levegő, az országban többfelé -3, -5 fokra csökkent a hőmérséklet. MTI Fotó: Komka Péter

 

További cikkek:

„Kap egy puszit ez a drága Beethoven!”

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Osváth Júlia, az operacsillagból lett csillagász, első Kossuth-díjas énekesnőnk különleges személyiségét elevenítjük fel.

A spanyolnátha királyi áldozata

Alig két évig ült a magyar trónon az utolsó uralkodó. Egy évszázada IV. Károly kétszer, sikertelenül kísérelte meg a visszatérést. Száműzötten, betegen Madeira szigetéig jutott.

Skála Kópé, pécsi kesztyű és társaik

A reklámok életünk elválaszthatatlan részei. Néha igencsak bosszantóak, amikor épp kedvenc műsorunk legizgalmasabb epizódját szakítják meg, de többnyire már megszoktuk, tudomásul vettük, hogy vannak. Voltak és lesznek.

Apja lánya

Születésnapja alkalmából köszöntjük Csákányi Eszter színésznőt, akit már tízévesen elvarázsolt a színpad.