A színész, akinek mindenki felismeri a hangját

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze 1936. január 10-én született Budapesten.

Karakter

2021.01.10 | olvasási idő: kb. 5 perc


A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1961-ben végezte el, de már korábban fellépett a Nemzeti Színházban. 1961-től Szegeden, majd 1963-tól Kazimir Károly keze alatt a Thália Színházban, illetve az Arizona Színházban játszott. 1993-ban a Művész Színház társulatához szerződött, 1996-tól a Thália Társaság tagja volt. A Budaörsi Játékszín társulatában rendezőként is kipróbálhatta magát, emellett a Karinthy és a Nemzeti Színházban is többször volt meghívott előadó.

Főiskolásként Jacques Offenbach Fortunio dala című vígoperájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Az Operaházban a Szöktetés a szerájból című Mozart opera Szelim basájaként debütált 2001 szeptemberében. A szerepet azóta német és magyar nyelven is alakította. Könnyed, természetes szerepformálás, kellemes orgánum jellemzi, azon kevés színész közé tartozik, akinek szava a színház minden pontjáról érthető, rendkívül kifejező, árnyalt szövegmondó művész. Játszott franciául, több filmet forgatott németül, 1990-ben egy évadon át főszerepet játszott a bécsi Theater beim Auerspergben. A szekszárdi Deutsche Bühne Ungarnnak alapító tagja 1993-tól kilenc éven át vezető színésze volt.

Sütő Irénnel Jean Racine Britannicus című tragédiájában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Klasszikus és modern darabok, tragédiák és színművek hőseinek és szerelmeseinek elegáns megformálója. A filmvásznon alakított szenvedélyes Rómeót, semmirekellő, de bájos svihákot, mint Noszty Feri, fess és nemzetéért lángoló hazafit, mint Baradlay Richárd A kőszívű ember fiaiban, huszártisztet Sára Sándor 80 huszár című filmjében. Néhány további emlékezetes filmes munkája: Két emelet boldogság, Esős vasárnap, Élve vagy halva, Októberi vasárnap, Vámmentes házasság, A játékos.

Petényi Ilonával a Mikszáth Kálmán regényéből készült A Noszty fiú esete Tóth Marival című film forgatásán (MTI Fotó: Bojár Sándor)

A Magyar Televízióban is sokat foglalkoztatták, emlékezetes alakítást nyújtott Az Oidipusz Kolónoszban, a Szörnyeteg, Az oroszlán torka, a Lement a hold, az Ítélet és igazság, valamint a Mohács című tévéfilmekben. Szinkronszínészként az ő hangján szólalt meg Sztrogoff Mihály, Dr. Max von Guldenburg (A Guldenburgok öröksége) és Paul Newman A pénz színében.

 

Márkus Lászlóval az Asszony a viharban című tévéfilmben (MTI Fotó: Sergő András)

Több mint 120 színházi bemutató van a háta mögött. Emlékezetes színpadi alakítást nyújtott George Bernard Shaw Candidájában Marchbanks, Illyés Gyula Fáklyaláng című darabjában Görgey, Milton Elveszett paradicsomában a Sátán szerepében. Lev Tolsztoj Háború és béke című művében a narrátort, Alfonso Sastre A szájkosár című darabjában Roch felügyelőt alakította. Rendezőként 2003-ban Tóth-Máté Miklós műveit vitte színre, elsőként a Rodostót, majd A zsoltáros és a zsoldost. Örömmel működik közre felolvasóesteken, könyvbemutatókon, legutóbb az ENSZ kezdeményezésére 22. alkalommal megrendezett Idősek világnapjának házigazdája volt.

Törőcsik Mari színművésznővel és Nagy György szerkesztő-műsorvezetővel a Hogy volt? című tévéműsor felvételén (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A Jászai Mari-díjat 1970-ben kapta, érdemes művész 1977-ben lett. A Kazinczy-díjat 1995-ben, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 1996-ban vehette át. 2002-ben kiváló művész lett. 2013-ban Kossuth-díjat kapott klasszikus és modern darabokban egyaránt maradandó élményt nyújtó, a klasszikus polgári férfieszményt megtestesítő, magával ragadó, drámai erejű alakításaiért, filmszerepek emlékezetes megformálásáért, a közönség szeretetétől övezett művészi pályafutása elismeréseként. 2013-ban Budapest díszpolgára címet kapott. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai közé választották. 2016-ban megkapta a Nemzet Művésze díjat.

Esztergályos Cecília köszönti Mécs Károlyt 60. születésnapja alkalmából az Óbudai Társaskörben.

Az m3.hu műsorainak felidézésével köszönti a népszerű színművészt és jár egyúttal a közönség kedvében. Január 10-én, Mikszáth Kálmán regényének televíziós filmváltozatát, A körtvélyesi csínyt láthatják. A szórakoztató történet egy szerelmi szál és egy szélhámos választás körül bonyolódik. Mécs Károly mellett Béres Ilonát, Hirtling Istvánt, Sztankay Istvánt, Szilágyi Tibort és Rékasi Károlyt láthatják a főbb szerepekben.

Még aznap este Rátonyi Róbert, Legyen a vendégem! című zenés műsorának vendégeként láthatják viszont Mécs Károlyt. Megkapó énekhangja mellett megtudhatják, milyen pályára készült eredetileg, hogyan érezte magát a főiskolán, és hogyan vált országos hírű színésszé. 

Borítókép: Budapest, 2016. március 2. A Hogy volt? című tévéműsor felvételén. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-620712

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.

Sinkovits Imrére, a madáchi hősre emlékezünk

95 éve született a sokoldalú Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legnagyobbjai közé, és az elsők között kapta meg a Nemzet Színésze címet.

A fekete lakkcipők tovább táncolnak

„A zene nem változtatott meg, olyan korán kezdtem, hogy már nem is emlékszem, hogy a zene előtt milyen voltam.” – vallotta egyszer a rock and roll magyar királya, Komár László, aki ma tíz éve hagyta hátra rajongóit.

Szalay Karola tündöklése Budapesttől a milánói Scaláig

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Szalay Karola balettművészt idézzük meg, aki művészettörténész-doktori címet szerzett, tankönyvet írt, és egészen a milánói Scaláig jutott.