Sakkozzunk bárhol, bármikor!

Sakkozni jó mulatság, és nem csak a sakk világnapján! Érdekes képeken mutatjuk, hogy miért!

Ünnepek és hétköznapok

2023.07.20 | olvasási idő: kb. 2 perc


1924-ben ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Sakkszövetség. Július 20-án a kiemelkedő teljesítményű sakkozók előtt is tisztelgünk, másrészt a sakk jótékony „hatásaira” is igyekszünk felhívni a figyelmet. A „királyok játékát, játékok királyát” játszani szinte bárhol lehet, olcsó, bárki számára elérhető és az egyik legjobb képességfejlesztő: a logika, a stratégiai képességek és a képzelőerő, a koncentráció és a felelősségvállalás egyaránt javul általa, emellett önfegyelemre nevel. Mindezek bizonyítékául érdekes képeket hoztunk, amelyekről kiderül, hogy sakkozni jó móka teremben, vízben, parkban, kicsiben és nagyban egyaránt. A képgalériához jó szórakozást kívánunk!

  1. Élő sakkmérkőzés (MTI Fotó: Tóth Antal)
  2. A csővári sakkbajnoknő (MTI Fotó)
  3. Játszma a melegvizes medencében (MTI Fotó: Horling Róbert)
  4. Sakkparti a taxisblokád alatt (MTI Fotó: Kozma István)
  5. Őszi parti a Dagályban (MTI Fotó: Petrovits László)
  6. A Polgár lányok (MTI Fotó: Németh Ferenc)
  7. Kefesörtékből készült sakk-készlet (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
  8. Sakkozó fiúk (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
  9. 100 táblás szimultán (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)
  10. Portisch Lajos oktatást tart (MTI Fotó: Kovács Lajos
  11. Falusi sakk-kör (MTI Fotó: Tormai Andor)
  12. Maróczy Géza-emlékverseny 1952-ben (MTI Fotó: Botta Ferenc)
  13. Városmajori Sakk-klub (MTI Fotó: Molnár Edit)
  14. Porcelán sakkfigurák (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)
  15. Sakkparti a siófoki strandon (MTI Fotó: Benkő Imre)
  16. Sakkcsata a Vásártéren (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Borítókép: Salgótarjáni sakkcsata MTI Fotó, Készítette: H. Szabó Sándor Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum: MTI-FOTO-FEGER19910922052

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.

Jegyeket, bérleteket! – 55 éve kalauz nélkül Budapesten

A kalauz nélküli közlekedést Budapesten először a Fogaskerekű Vasúton vezették be 1961-ben, majd 1969 nyarától a város valamennyi tömegközlekedési eszközén érvénybe lépett az újítás.

Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az (m3 adása)[https://archivum.mtva.hu/m3] online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

Liliomfi, aki Kolozsvárról érkezett Badacsonyba

Makk Károly 1954 augusztusában forgatta Szigligeti Ede vígjátékából a Liliomfit, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia tagjai 2012-ben a legjobb 53 magyar film közé válogattak. Gink Károly fotóművész ott járt a forgatáson, és kiváló felvételeket készített.