Az elektronikus szócső ünnepe

A rádió a tömegtájékoztatás és kommunikáció egyik legelterjedtebb és legmeghatározóbb eszköze, a jelenben és a múltban is fontos szerepet játszott a szabad információáramlás előmozdításában.

Kultúrsnack

2024.02.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A rádió több mint egy évszázada segíti az emberiséget, folyamatosan alkalmazkodva a legújabb igényekhez. A világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok és szegények számára is biztosítja a megbízható tájékoztatást, az eszmecsere lehetőségét, az oktatáshoz és a kultúrához történő széles körű hozzáférést. Nemzetközi felmérések szerint a legnagyobb elérésű médiumnak számít, a Föld lakosságának mintegy 95%-a használja kisebb-nagyobb rendszerességgel. 

Tanulók detektoros rádiót hallgatnak a rádiószakkörben (MTI Fotó: Tóth László)

Az ENSZ 1946. február 13-án határozott saját rádiójának létrehozásáról, erre emlékezve 2012 óta minden évben ezen a napon tartják a rádiózás világnapját. Az alkalom célja, hogy világszerte segítse a független, szabad rádiózást, a műsorközvetítők közötti kapcsolatot, az információk minél szélesebb rétegekhez való eljutását, valamint a rádiózás közösségformáló szerepének fejlesztése.

Rádiókészülékek kiállítása egy szaküzletben. (MTI Fotó: Birgés Árpád)

A fiatalok érdeklődése a rádió iránt töretlen, a mobiltechnológiák világában az új – alternatív platformok (pl. youtube, spotify) sem csökkentik népszerűségét. A podcasteknek és az okostelefonoknak köszönhetően a rádiózás ma második fénykorát éli.

BorítóképOrion Pacsirta rádió Készítette: Sziklai Dezső tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-821015

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Emlékezés az első magyar indiánra

Ma lenne 80 esztendős a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző Cseh Tamás, aki egykor indián törzsfőnökként élte az életét.

„Közönség nélkül teljesen lehetetlen Hofinak lenni”

Anyósom fekszik az ágyon. „Jaaaaj! Meghalok! Egy pók mászik a plafonon!” – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!” Ma lenne 85 éves a világ egyetlen Hofi Gézája. És hogy mit mondana magáról és a világról? Mutatjuk.

Bajkeverőből legenda

Lobbanékony természetű, kisfiús mosolyú férfiideál volt, hatalmas szívű és tehetségű művész. 120 éve született Jávor Pál, a magyar film első, máig maradandó férfi sztárja.

Karantén a Royal Szállóban

Az elegáns nagykörúti Royal Szálló egyik alkalmazottján 1963. augusztus 31-én a fekete himlő tüneteit észlelték. A szállodát azonnal karantén alá vonták, és a rendelkezést csak szeptember 12-én vonták vissza.