Az elektronikus szócső ünnepe

A rádió a tömegtájékoztatás és kommunikáció egyik legelterjedtebb és legmeghatározóbb eszköze, a jelenben és a múltban is fontos szerepet játszott a szabad információáramlás előmozdításában.

Kultúrsnack

2024.02.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A rádió több mint egy évszázada segíti az emberiséget, folyamatosan alkalmazkodva a legújabb igényekhez. A világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok és szegények számára is biztosítja a megbízható tájékoztatást, az eszmecsere lehetőségét, az oktatáshoz és a kultúrához történő széles körű hozzáférést. Nemzetközi felmérések szerint a legnagyobb elérésű médiumnak számít, a Föld lakosságának mintegy 95%-a használja kisebb-nagyobb rendszerességgel. 

Tanulók detektoros rádiót hallgatnak a rádiószakkörben (MTI Fotó: Tóth László)

Az ENSZ 1946. február 13-án határozott saját rádiójának létrehozásáról, erre emlékezve 2012 óta minden évben ezen a napon tartják a rádiózás világnapját. Az alkalom célja, hogy világszerte segítse a független, szabad rádiózást, a műsorközvetítők közötti kapcsolatot, az információk minél szélesebb rétegekhez való eljutását, valamint a rádiózás közösségformáló szerepének fejlesztése.

Rádiókészülékek kiállítása egy szaküzletben. (MTI Fotó: Birgés Árpád)

A fiatalok érdeklődése a rádió iránt töretlen, a mobiltechnológiák világában az új – alternatív platformok (pl. youtube, spotify) sem csökkentik népszerűségét. A podcasteknek és az okostelefonoknak köszönhetően a rádiózás ma második fénykorát éli.

BorítóképOrion Pacsirta rádió Készítette: Sziklai Dezső tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-821015

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Fenséges szárnyalás

A születésnapját ma ünneplő Jászai Mari-díjas színésznő, Tóth Auguszta pályája Kapás Dezső e szavaival kezdődött: „Nem lesz könnyű a helyzete, Gusztikám, de maga vasbetonból van, kibírja!”

95 éve kényeztet Hajdúszoboszló forró aranya

1925. október 26-án a Hajdúszoboszló határában végzett próbafúrás alkalmával, hangos robajjal óriási víztömeg tört föl és emelkedett 6 méter magasba.

A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

„Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek Az emberiségért valamit!”

Ma 200 éve született a színész, hősszerelmes, forradalmár, katona, de mindenekelőtt az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor.