Az elektronikus szócső ünnepe

A rádió a tömegtájékoztatás és kommunikáció egyik legelterjedtebb és legmeghatározóbb eszköze, a jelenben és a múltban is fontos szerepet játszott a szabad információáramlás előmozdításában.

Kultúrsnack

2024.02.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A rádió több mint egy évszázada segíti az emberiséget, folyamatosan alkalmazkodva a legújabb igényekhez. A világ távoli tájain a legelesettebbek, írástudatlanok és szegények számára is biztosítja a megbízható tájékoztatást, az eszmecsere lehetőségét, az oktatáshoz és a kultúrához történő széles körű hozzáférést. Nemzetközi felmérések szerint a legnagyobb elérésű médiumnak számít, a Föld lakosságának mintegy 95%-a használja kisebb-nagyobb rendszerességgel. 

Tanulók detektoros rádiót hallgatnak a rádiószakkörben (MTI Fotó: Tóth László)

Az ENSZ 1946. február 13-án határozott saját rádiójának létrehozásáról, erre emlékezve 2012 óta minden évben ezen a napon tartják a rádiózás világnapját. Az alkalom célja, hogy világszerte segítse a független, szabad rádiózást, a műsorközvetítők közötti kapcsolatot, az információk minél szélesebb rétegekhez való eljutását, valamint a rádiózás közösségformáló szerepének fejlesztése.

Rádiókészülékek kiállítása egy szaküzletben. (MTI Fotó: Birgés Árpád)

A fiatalok érdeklődése a rádió iránt töretlen, a mobiltechnológiák világában az új – alternatív platformok (pl. youtube, spotify) sem csökkentik népszerűségét. A podcasteknek és az okostelefonoknak köszönhetően a rádiózás ma második fénykorát éli.

BorítóképOrion Pacsirta rádió Készítette: Sziklai Dezső tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-821015

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Magyar kultúra napja - érdekességek a Himnuszról

Január 22. a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be Himnuszt. Miért hangzik a Himnusz másképp manapság, mint régen? Hogyan vihetjük magunkkal a világon bárhová? Aki kíváncsi, tartson velünk!

Mennyire ismeri a magyar filmeket? Tesztelje tudását!

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Az évforduló alkalmából tematikus kvízzel kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást kívánunk, és ne feledjék, a kvízben szereplő minden filmet megtekinthetik az elkövetkező napokban a közmédia csatornáin!

Hosszú hétvége a magyar irodalom utolsó nagyasszonyával

Az ajtó, Für Elise, Régimódi történet. Csupán néhány kiragadott cím életművéből, de fölösleges is folytatni a fölsorolást, hiszen úgyis mindenki azonnal tudja, hogy Szabó Magdáról, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású és máig divatos alkotójáról van szó, aki Esterházy Péter szavaival a magyar irodalom utolsó nagyasszonya volt.

Elszegődtek Budapestre mackónak

A hatvanas évek elején Gálcsiki János azt énekelte, hogy elszegődne Budapestre mackónak. Csaknem 310 ezer digitalizált fényképünkből ezúttal Budapestre elszegődött mackókat ábrázoló felvételeket válogattunk.